Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Το παιδί μου είναι τριών και βλέπω ότι τα ποδαράκια του είναι φουσκωτά στις πατούσες. Νομίζω ότι έχει πλατυποδία. Τι θα μπορούσα να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ πατέρα, έχει γίνει κάποιο κλινικό τεστ; Επίσης, ένας γιατρός θα σας πει αν το παιδί έχει όντως πλατυποδία και τι πρέπει να κάνετε. Αυτός ο γιατρός είναι ή ο προσωπικός σας παιδίατρος ή ένας ορθοπεδικός για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα! Ο γιος μου είναι 3,5 ετών κ καθε βράδυ ξυπνάει τουλάχιστον 3 φορές ζητώντας επίμονα γάλα, το οποίο και πίνει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν ησυχάζει. Στο τέλος, καταλήγει πάντα στο κρεβάτι μας. Πώς μπορώ να τον κάνω να κόψει το γάλα, να μην ξυπνάει κ να κοιμάται στην κούνια του; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά δεν ξυπνάνε συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να φάνε. Μπορεί να το έχει συνηθίσει ή να διψάει ή να θέλει να δει τη μαμά του και με αυτόν τον τρόπο το πετυχαίνει. Ξεκινήστε σιγά – σιγά να μειώνετε την ποσότητα του γάλακτος που του δίνετε ή αρχίστε να το αραιώνετε με νερό, ώστε να γίνει πιο ελαφρύ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω δύο κοριτσάκια, 6 και 11 ετών αντίστοιχα. Εγώ και ο μπαμπάς τους είμαστε με ανοιχτόχρωμα μάτια. Γαλανά εγώ (με γονείς πράσινο σκούρο και καστανό) και πράσινα ο μπαμπάς ( με γονείς μπλε και πράσινα). Παρόλα αυτά, οι μικρές έχουν καστανά μάτια. Πώς δικαιολογείται αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα στο πολύ απλά: η κληρονομικότητα πάει αρκετές γενιές πίσω. Επίσης, υπάρχει διασταύρωση των κληρονομικών χαρακτηριστικών. Μην ανησυχείς! Καλύτερα, ο κάθε άνθρωπος να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, είναι πιο αυθεντικός έτσι.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι 11 μηνών και πίνει το γάλα novalac ar digest απο 6 μηνών. Έχει περίπου μια εβδομάδα που δεν πίνει μεγάλη ποσότητα. Ειδικότερα, το πρωινό του γάλα είναι στην καλύτερη περίπτωση γύρο στα 50-70 γρ, ενώ το βραδύνω του απο 240 γρ που έπινε, τώρα με το ζόρι πίνει 150 γρ. στην και όσο περνάνε οι μέρες πίνει όλο και λιγότερο. Τα υπόλοιπα γεύματα του είναι φρουτόκρεμα και φαγητό. Προσπάθησα το τελευταίο του γεύμα να είναι κάποια κρέμα με γάλα, αλλά αρνείται να φάει οτιδήποτε με κουτάλι εκείνη την ώρα (21:00-21:30). Προσπάθησα πολλές φορές να του το αλλάξω, γιατί πλέον δεν υπάρχει λόγος να πίνει αυτό το γάλα, αλλά αρνείται οτιδήποτε του έχω δώσει. Τι θα μπορούσα να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πολλές φορές τα μωρα “περνούν” περιόδους που αρνούνται το γάλα και ύστερα πάλι το ξαναρχίζουν. Βέβαια υπάρχουν και εκείνα που – λόγω ιδιοσυγκρασίας – δεν το θέλουν με τίποτα και καμιά φορά σε όλη τους τη ζωή. Επίσης, αν υπάρχει κληρονομικότητα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Σε πρώτη φάση, μην το πιέζεις πολύ. Ξέχασε το για λίγο και προσπάθησε μετά να προσθέσεις στη διατροφή του φρούτα, δημητριακά και άλλα. Επίσης, αν τρώει τυρί και γιαούρτι, μπορεί να αντικαταστήσει το ασβέστιο που του χρειάζεται.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών και ένα βρέφος 52 ημερών. Θα ήθελα να μάθω αν πρέπει να απομονώσω το κοριτσάκι μου (να το κρατήσω σπίτι) από το κόσμο, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει το βρέφος από το κορονοϊό. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, να κάνεις πράγματα φυσιολογικά, τηρώντας την έκφραση “με μέτρο”. Όταν το μεγάλο είναι άρρωστο, να απομονώνεις το μωρό στο δωμάτιο του. Δεν μπορείς να στερήσεις στο μεγάλο, όμως, πράγματα μόνο και μόνο από τον φόβο σου.

 

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

 

Read More

And More