Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμεΟ Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει μέσα από τη στήλη αυτή.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Επειδή οι διακοπές μας σύντομα ξεκινούν, θα ήθελα να σας ρωτήσω πόση ώρα πριν το μπάνιο θα πρέπει να πίνει το γάλα του το εξάχρονο παιδί μου; Τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν πρόκειται μόνο για ένα ποτήρι γάλα, τότε θα μπορούσε να μπει στο νερό και μετά απο μια ώρα. Αν, όμως, το γάλα συνοδεύεται και απο ψωμί, βουτήματα κλπ, τότε ανάλογα με τις ποσότητες θα πρέπει να υπολογιστεί διαφορετικά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι τριών μηνών και εδώ και μια εβδομάδα μου κάνει πράσινα κακάκια. Σε υφή και συχνότητα είναι όπως ήταν πάντα, μόνο το χρώμα άλλαξε. Πίνει αποκλειστικά φόρμουλα εδώ και 2,5 μήνες, το ίδιο γαλατάκι εξ’ αρχής χωρίς προβλήματα. Μια μέρα πριν τα πράσινα κακάκια, πήρε λίγο depon για τα δοντάκια της. Είναι φυσιολογικό το πράσινο, βάσει όσων περιέγραψα ή μπορεί να φταίει κάτι;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το χρώμα των κοπράνων αλλάζει όχι μόνο από την τροφή που τρώει ή πίνει ένα μωρό, αλλά και απο την αλλαγή του πεπτικού του συστήματος. Σε γενικές γραμμές, δεν ανησυχούμε τόσο απο το χρώμα, όσο απο την υφή. Δηλαδή, αν είναι διάρροιες ή σκληρές κενώσεις. Βέβαια αν μέσα στα κόπρανα διακρίνεις κόκκινο χρώμα, μπορεί να είναι αίμα και θέλει ψάξιμο. Αν, πάλι, είναι κατάμαυρα σαν πίσσα, χρειάζεται πάλι εξέταση, μήπως και είναι αίμα.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας! Η κόρη μου είναι σχεδόν 2,7 ετών και φοράει ακόμα πάνες! Πότε θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη ηλικία για να την κόψουμε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τώρα είναι πολυ καλή ηλικία και σε συνδυασμό και με τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι θα φοράει πιο λίγα ρούχα. Έτσι, θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο, αν έχει ατυχήματα.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, καλημέρα σας! Θα ήθελα τη βοήθεια σας πάνω σε ένα θέμα που με απασχολεί πολύ: Έχω μια κόρη 3 ετών και αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα: όταν βρεθεί σε ανοιχτό χώρο τρέχει και φεύγει από κοντά μου χωρίς να την νοιάξει πού είμαι. Π..χ. είμαστε σε καφετέρια σηκώνεται και φεύγει τρέχοντας χωρίς να ενημερώσει κανέναν, απλά τρέχει. Με ανησυχεί πολύ, γιατί τώρα που είμαστε στο εξοχικό, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέρος που δεν γνωρίζω τόσο καλά όσο η περιοχή γύρω από το σπίτι.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το μωρό σου είναι φυσιολογικό. Η φύση του παιδιού είναι να τρέχει και όχι να είναι στάσιμο. Μην ανησυχείς, άλλα θέλει προσοχή. Εξάλλου, είσαι και ο κηδεμόνας της.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Η κόρη μου είναι 8 ετών και μου είπε ότι το πλήρες γάλα την κάνει να αισθάνεται μία δυσφορία. Τι μπορεί να φταίει; Μήπως θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με light;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, βεβαίως και μπορεί να πιει το πιο ελαφρύ, άλλα είναι επίσης δυνατό να δοκιμάσει και το χωρίς λακτόζη. Επιπρόσθετα, έχει σημασία αν το πίνει μονορούφι ή αν είναι κρύο ή ακόμη αν είναι το πρωί που το στομάχι της είναι εντελώς άδειο.

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

 

© 2024 tlife.gr