Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι, 26 μηνών και έχω παρατηρήσει ότι τους τελευταίους 2 μήνες ροχαλίζει. Τι μπορεί να φταίει; Τι μπορώ να κάνω; Χρειάζεται να την δει κάποιος ειδικός;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν η μυτούλα είναι μπουκωμένη και αναπνέει με ανοιχτό στόμα, μπορεί να έχει τα λεγόμενα κρεατάκια. Θα πρέπει να την δει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά, ώστε με τα ειδικά όργανα που διαθέτει να μπορέσει να βγάλει διάγνωση και να σας συμβουλεύσει για την αντιμετώπιση. Καλό θα ήταν να συνεργαστεί και με τον παιδίατρο σας, ο οποίος γνωρίζει όλο το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα! Έχω μια κόρη 2 και 9 μηνών. Σε λίγες μέρες θα την πάω στον παιδικό σταθμό, αλλά φοβάμαι πως θα δυσκολευτεί, γιατί είναι πολύ δεμένη με μένα. Δεν με αποχωρίζεται. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η προσαρμογή στο σταθμό μπορεί να γίνει σταδιακά. Αφού συμβουλευτείτε την δασκάλα, θα μπορέσετε να βάλετε ένα μεθοδικός πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρχει αντίδραση από το παιδί. Για παράδειγμα, μπορεί στην αρχή να μένετε και εσείς στον σταθμό ή να πηγαίνετε μία φορά και να πηγαίνετε ξανά, ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα δίχρονο κορίτσι. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι στο παιδί, ώστε να έχει πειθαρχία και να γίνει ένας σωστός άνθρωπος αργότερα. Έχετε κάποια συμβουλή; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η πειθαρχία απαιτεί και αγάπη. Τίποτα δεν γίνεται με νεύρα και βία. Θα βάζετε σιγά – σιγά τους κανόνες που θέλετε, όπως παραδείγματος χάρη στις ώρες φαγητού και ύπνου με αγάπη και κατανόηση, αλλά και αποφασιστικότητα συγχρόνως. Τα παιδιά γρήγορα αντιλαμβάνονται και προσαρμόζονται, αρκεί να μην τους στέλνουμε δίπλα μηνύματα.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου πάθει ηλίαση. Είναι κατακόκκινο το πρόσωπο του και έχει πονοκέφαλο. Του έδωσε αντιπυρετικά. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω; Είναι 8 ετών. Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θέλει πολύ νερό και γενικά υγρά, σκιερό μέρος και δροσερά πανάκια σε πρόσωπο και χέρια. Επίσης, χρειάζεται παρακολούθηση της θερμοκρασίας και ξεκούραση.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έχω το μικρό μου γιο που είναι 3,5 χρονών και από χθες δεν θέλει να κάνει την ανάγκη του ούτε στην πάνα, ούτε στο γιο – γιο. Κρατιέται και κουνιέται συνέχεια και δεν θέλει. Χθες έκανε το ίδιο, μόνο που μου έκλαιγε. Σήμερα δεν έκλαψε. Τον πήγα στην γιατρό και έχουμε κάνει εξετάσεις για ουρολοίμωξη, αλλά εγώ φοβάμαι μην έχει καμία κύστη στην ουροδόχο κύστη και φουσκώσει και πάθει τίποτα. Λέτε να πρέπει να κάνω υπέρηχο; Δεν ξέρω τι να κάνω. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να πάω στο νοσοκομείο. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, να ξέρεις ότι το παιδί δεν μπορεί να κρατήσει τα ουρά του για πολύ. Αν πίνει υγρά, κάποια στιγμή που η κύστη του θα γεμίσει, θα κάνει την ανάγκη του. Άρα, αν κρατάει τα ούρα του, το κάνει για ψυχολογικούς λόγους, οπότε η λύση είναι να του δώσεις αρκετά υγρά. Αν, όμως, όταν κατουράει, το τσούζει, τότε μπορεί να είναι κάποια κυστίτιδα και να χρειάζεται αντιβίωση. Δεν είναι περιττό να του κάνεις και υπερηχογράφημα.

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Read More

And More