Ο παιδίατρος του ΤLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις που στείλατε

Αν κάτι σε ανησυχεί, μη διστάσεις. Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα.

Εσύ στέλνεις τις ερωτήσεις σου, εμείς τις καταγράφουμε και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη, έχω ένα αγοράκι 3 μηνών. Η παιδίατρός μας προβληματίστηκε με το γεγονός ότι δεν παρακολουθεί με το βλέμμα κινούμενα αντικείμενα. Πρότεινε να του δίνουμε περισσότερα ερεθίσματα και ίσως τον επόμενο μήνα να δούμε νευρολόγο ή οφθαλμίατρο. Κατά τα άλλα, μας επισήμανε ότι έχεις εξαιρετική ανάπτυξη, καλό μυϊκό τόνο, κάνει κοινωνικά χαμόγελα. Όμως δε γυρνάει το κεφάλι στο άκουσμα ενός ήχου (η ακοή του έχει ελεγχθεί). Το βλέμμα παραμένει σαν κολλημένο σε κάποια σημεία και φαίνεται σα να μην παρατηρεί καν αντικείμενα που κουνάμε, με εξαίρεση ένα κουκλάκι φωτεινό και εμάς που μας ακολουθεί με το βλέμμα, όταν του μιλάμε από πάνω του. Ανησυχώ και θα ήθελα μια εκτίμηση σας. Πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα με τα κατάλληλα ερεθίσματα; Ξέρω ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους ρυθμούς του αλλά μήπως είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει κατακτηθεί ήδη? Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν μπορώ να έχω σωστή εκτίμηση χωρίς κλινική εικόνα του μωρού σου. Όμως, γιατί, να περιμένεις; Μια εκτίμηση από παιδονευρολόγο ή παιδοαναπτυξιολόγο, θα σας δώσει την λύση και θα είστε ήρεμοι ή θα ξέρετε τι συμβαίνει και πως θα το αντιμετωπίσετε. Καμία φορά η έγκαιρη διάγνωση έχει και καλύτερη και πιο γρήγορη θεραπεία.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα σας! Η μικρή μας κόρη είναι έξι ετών και κάθε απόγευμα πίνει ένα ποτηρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Όμως, παρά τις προσπάθειες μας, δεν τρώει καθόλου φρούτα. Ποια είναι η γνώμη σας;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη, πολλά παιδιά έχουν δυσκολία να φάνε τα φρούτα. Φαντάζομαι ότι έχεις κάνει διάφορες προσπάθειες. Καλός είναι και ο χυμός πορτοκαλιού, αλλά αν κατάφερνες να φάει και κάτι άλλο θα ήταν τέλεια. Έχεις δοκιμάσει φρουτοχυμούς και με άλλα φρούτα; Επίσης, μπορείς να βάζεις τα φρούτα μέσα σε γιαούρτι.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Το μωρό μου 10 μηνών και δεν έχει στύση. Πρέπει να ανησυχώ;;. Σε σύγκριση με τον μεγάλο μου γιο που είχε από τις πρώτες εβδομάδες της γέννησης του, έχω αρχίσει να προβληματίζομαι. Τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία τα μωρά δεν έχουν φυσικά κανονική στύση, αλλά από αντανάκλαση, όταν πρόκειται να ουρήσουν. Άρα, καταρχάς, θα πρέπει να το παρακολουθήσεις, όταν κάνει τσίσα του. Αλλιώς, θα μπορούσε να το εκτιμήσει ένας ουρολόγος για παιδιά ή ένας παιδοχειρούργος.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι τριών μηνών, θηλάζω αποκλειστικά εξαρχής και η ανάπτυξη του έως τώρα είναι πολύ καλή. Κάναμε εξετάσεις αίματος και έχει τις παρακάτω τιμές: ερυθρά αιμοσφαίρια 3,20. Αιμοσφαιρίνη 9,0. Αιματοκρίτης 26,9. Φεριτίνη 3,70. Ο παιδίατρος μας, μας συνέστησε σταγόνες σιδήρου. Εμείς ως γονείς θεωρούμε ότι ίσως είναι πολύ μωρό για σκευάσματα. Ποια η δική σας γνώμη;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, καταρχάς θα πρέπει να κοιτάξετε μήπως έχει κάποιο στίγμα αναιμίας. Επίσης, να κάνετε μια εξέταση αίματος με πλακάκι, δηλαδή εξέταση των κυττάρων του αίματος με το μάτι του μικροβιολόγου και όχι μόνο με το μηχάνημα -αναλυτή. Από κει και πέρα, θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει σίδηρο και φυλλικό οξύ, αν το έχει ανάγκη.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Η κόρη μου είναι 2,5 χρονών και τη νύχτα ξυπνάει σχεδόν 5-6 φορές για γάλα. Να σημειώσω ότι το πίνει με μπιμπερό (χωρίς να το χρησιμοποιεί ως πιπίλα για βύζαγμα) και ακόμα είναι στην κρεβατοκάμαρα μου. Μέσα στην ημέρα τρώει ικανοποιητική ποσότητα φαγητού, δυστυχώς όμως δεν της αρέσει ιδιαίτερα το κρέας. Έχω δοκιμάσει να της δώσω νερό ή χαμομήλι και κλαίει γοερά μέχρι να πάρει το γάλα της! Θα ήθελα την άποψη σας και την βοήθεια σας για να μειώσουμε το βραδινό ξύπνημα και το βραδινό γάλα, όσο το δυνατόν γίνεται. Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θέλει πολλή συζήτηση για να καταλήξουμε, γιατί συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Το πιθανότερο από όλα είναι ότι πρόκειται για μια συνήθεια με ψυχολογικό υπόστρωμα. Πρέπει να ξέρουμε αν θήλασες ή όχι, ποια είναι η κοινωνική κατάσταση στο περιβάλλον που ζει το μωρό σου και πολλά άλλα. Πάντως, συνήθως σε αυτες τις περιπτώσεις η λύση προκύπτει από την επιμονή της μαμάς και την αποφασιστικότητα της να βάλει τους κανόνες στο μωρό της. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρειασθεί για 2-3 βράδια να είσαι πιο αυστηρή και να μην δώσεις καθόλου γάλα, όσο και αν κλαίει μέχρι να καταλάβει ότι “δεν θα γίνει το δικό της”. Όπως, καταλαβαίνεις, για κάθε παιδί και για κάθε μανούλα είναι διαφορετική η λύση.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More