Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει και σήμερα όλες τις απορίες σου

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα την γνώμη σας, έχω ένα αγοράκι 45 ήμερων στα 5,400 κιλά, το οποίο είναι πολύ λαίμαργο, τρώει πολύ γρήγορα και ευτυχώς δεν βγάζει ούτε γουλίτσες, ούτε έχουμε θέμα με εμετούς. Γίνεται, όμως, πολύ νευρικό όταν πεινάει, στο διάστημα μέχρι να ετοιμάσω το γάλα του. Τον ταΐζω ανά τρεις ώρες με τελευταίο γεύμα στις 00:00 και μετά ξυπνάει στις 5:30 και από εκεί ξεκινάμε τα τρίωρα, 150 ml τη φορά. Φοβάμαι μήπως τρώει πολύ και πιο συχνά απ’ ό,τι πρέπει, γιατί ήδη είναι γεματούλης. Στα περισσότερα γεύματα μου δείχνει την πεινά του εκτός από εκείνο των 00:00 που ήδη κοιμάται και τον ξυπνάω. Μήπως κάνω κάτι λάθος;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν κάνεις κάτι λάθος. Το μωρό σου πρέπει να τρώει όσο θέλει και να αφήνει γάλα στο μπιμπερό. Απλώς, αφού είναι λαίμαργο δεν θα του δώσεις αργότερα κρέμες και γενικά πράγματα που παχαίνουν, ενώ είναι περιττά. Επίσης, άνοιξε λίγο περισσότερο την τρύπα της πιπίλας, μήπως και έτσι φάει περισσότερη ποσότητα και τελικά αραιώσει τα γεύματα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 25 μηνών. Όταν ήταν 25 ημερών διαπιστώσαμε πως είχε Γ.Ο.Π. και για αυτό τον λόγο τον θήλασα αποκλειστικά μέχρι 22 μηνών. Μέχρι σήμερα τρώει αλεσμένη τροφή, εκτός από μπισκότα, ψωμί, τοστ και κριτσίνια, που στην αρχή τα έκανε και αυτά εμετό μέχρι τώρα που τα τρώει κανονικά. Με τις αλεσμένες τροφές δεν έχω πρόβλημα εξαγωγής, απ’ ό,τι κατάλαβα τις έχει συνηθίσει και δεν θέλει με τίποτα τις στερεές τροφές σε κομματάκια. Τον έχω αφήσει και νηστικό μην τυχόν πεινάσει και φάει, αλλά δυστυχώς τίποτα. Πείτε μου τι να κάνω γιατί έχω απογοητευτεί και κουραστεί.

⇐ Απάντηση:
Καταρχάς, θα πρέπει να επαναλάβεις το υπερηχογράφημα οισοφάγου και στομάχου, για να δεις αν πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να σχετίζεται με τη συμπεριφορά του μωρού σου. Αν υπάρχει κάτι παθολογικό, θα πρέπει αναλόγως να πάρει την σωστή θεραπεία, είτε με φάρμακα, είτε με οδηγίες διατροφής. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα απεικονιστικό, τότε πρόκειται για μια συνήθεια που απέκτησε το μωρό σου. Δηλαδή, επειδή θήλασες τόσους μήνες (και πολύ καλά έκανες), ενώ παράλληλα είχες “ειδική συμπεριφορά” απέναντι στο μωρό σου επειδή έκανε εμετούς, το παιδί έφτασε στο σημείο να μην θέλει έτσι εύκολα να αλλάξει συνήθειες, διότι έχει “καλομάθει”. Σημασία, όμως, έχει ότι το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, αλλά θέλει απλώς να τρώει με συγκεκριμένο τρόπο αυτό που θέλει. Η κατάσταση είναι σίγουρα αναστρέψιμη, αλλά πρέπει να είσαι αποφασιστική και να βάλεις κανόνες, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το παιδί πεινάει και να μην ενδίδεις πια στις εύκολες λύσεις. Είναι καθαρά θέμα χρόνου, αλλά πρέπει να το πιστέψεις και να επιμένεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Ποια αγωγή από το στόμα υπάρχει κατά των ψειρών;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η θεραπεία απο το στόμα μπορεί να γινει με διαφορα αντιβιοτικά ή με μια ουσία που ονομάζεται ιβερμεκτίνη. Ωστόσο, επειδη προκειται για ειδικές θεραπείες και με αμφίβολα αποτελεσματα (δηλαδή η επιτυχία δεν ειναι 100% εγγυημένη), την κάνουμε αφού εχουν αποτύχει όλα τα αλλα μέτρα. Γενικά, δεν φτάνουμε σχεδόν ποτέ σε θεραπεία απο το στόμα, διότι υπάρχουν τόσοι τρόποι με τοπικά σκευάσματα και με λιγότερες παρενέργειες.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ, έχω έναν μπεμπάκο έξι μηνών που έχει βγάλει αρκετά μαλλάκια, αλλά σε ένα σημείο δεν έχει. Να ανησυχήσω; Επίσης, πίσω στον αυχένα έβγαλε και κάτι σπυράκια τις τελευταίες ημέρες.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συνήθως στο πίσω μέρος του κεφαλιού τα μαλάκια πέφτουν, διότι το μωρό δεν κουνάει το κεφάλι του με αποτέλεσμα από την τριβή με το στρώμα να έχουμε συχνά αυτή την εικόνα. Γρήγορα, όμως, θα ξαναβγούν όταν αρχίσει να σηκώνει το κεφάλι του. Όσον αφορά τα σπυράκια πίσω από τα πτερύγια των αυτιών, μπορεί να είναι από την ζέστη και τον ιδρώτα, την τριβή ή και κάποια τοπική αλλεργία. Προς το παρόν, μπορείς να πλένεις την περιοχή πιο συχνά και να την στεγνώνεις πολύ καλά και να βάζεις λίγη βαζελίνη.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More