Οι απαντήσεις του γιατρού: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες σου κάθε εβδομάδα

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, το μωρό μου γεννήθηκε πρόωρο στις 33 εβδομάδες και δύο ημέρες, αλλά όλα πήγαν καλά. Τώρα είναι 15 μηνών, αλλά δεν έχει βγάλει δόντια. Θεωρείται φυσιολογικό αυτό ή έστω στα πλαίσια του φυσιολογικού; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πολλές φορές τα δοντάκια καθυστερούν να ανατείλουν. Ειδικά στα πρόωρα μωρά είναι λογικό να εμφανιστούν αργότερα, λόγω διορθωμένης ηλικίας. Ο τελικός αριθμός θα είναι 20 δόντια τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μέχρι τα τρία χρόνια.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας. Θα ήθελα την γνώμη σας όσον αφορά στο εμβόλιο κατά της γρίπης.
Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνεται σε παιδάκια, όπως η μικρή μου, που είναι περίπου δύο ετών, δεν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και θηλάζει; Ειμαστε λίγο προβληματισμένοι αν είναι απαραίτητο, καθώς ακούμε ως γονείς διάφορα για τα εμβόλια. Πέρυσι, αν και το ίδιο προβληματισμένοι, της το κάναμε. Η παιδίατρος μας το συστήνει προς αποφυγή επιπλοκών σε περίπτωση μιας ίωσης. Επισης, θα πρέπει ως θηλάζουσα να το κάνω και εγώ; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να το κάνει, εκτός κι αν ο παιδίατρος σας έχει πει κάτι άλλο, το οποίο από ό,τι λες δεν συμβαίνει. Αν θελήσεις να εμβολιαστείς και εσύ, θα το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου, αφού έτσι κι αλλιώς το μωρό σου θα είναι προστατευμένο από τον δικό του εμβολιασμό.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 12 μηνών που είναι 11 κιλά. Του έδινα γάλα (nan2) μέχρι τώρα, μήπως μπορώ να ξεκινήσω φρέσκο γάλα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η σύγχρονη παιδιατρική λέει ότι τα παιδιά μετά τους δώδεκα μήνες και μέχρι τα τρία χρόνια τους είναι καλύτερα να πίνουν τα γάλατα νούμερο τρία, επειδή έχουν την ιδανική σύνθεση γι’ αυτές τις ηλικίες.

 

⇒ Ερώτηση:
Παρουσιάστηκε υγρό στο αυτί του παιδιού και με τα μπάνια στην θάλασσα το καλοκαίρι δεν έφυγε. Πήρε και κάποια θεραπεία, αλλά και πάλι δεν υποχώρησε. Έχει μειωθεί η ακοή του κατά 20%. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα στοιχεία που μου παραθέτεις είναι πολύ λίγα. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σου, πόσες ωτίτιδες έχει κάνει κλπ. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να το δει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά, επειδή έχει και αυτή την βαρηκοΐα. Μπορεί να είναι αναστρέψιμο με ειδική θεραπεία, αλλά μπορεί και να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το υγρό από το εσωτερικό του αυτιού.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου σας χαιρετώ, έχω ένα αγοράκι έξι ετών, το οποίο έχει χτυπήσει πριν τέσσερις μήνες στο κεφάλι μπροστά, πάνω από το αριστερό φρύδι. Τον πήγα στο πρώτων βοηθειών και αφού τον εξέτασαν μου είπαν ότι είναι εκ πρώτης καλά. Τον πήρα σπίτι και μετά από τρεις ώρες μου έκανε εμετό. Τον ξαναπήγα πίσω και μου είπαν ότι πρέπει να κάνει αξονική εγκεφάλου για να αποκλείσουν το αιμάτωμα. Ο γιατρός εκεί μου είπε ότι η αξονική βλάπτει σοβαρά τα παιδιά, αλλά ούτε μου έδωσαν κάποια εναλλακτική λύση και δεν ήξερα τι να κάνω. Η αξονική έγινε και όλα ήταν καθαρά. Μπαίνοντας, όμως, μετά στο διαδίκτυο και διαβάζοντας για  την αξονική έχασα την γη κάτω από τα ποδιά μου. Διάβασα για όγκους στον εγκέφαλο, για λευχαιμία, για βλάβες στο DNA. Σας παρακαλώ, δώστε μου την δική σας εκτίμηση.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πολύ φοβάμαι ότι έχεις διαβάσει μόνο το “κίτρινο” διαδίκτυο και γι’ αυτό έχεις πανικοβληθεί. Η αξονική τομογραφία είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη διαγνωστική εξέταση, η οποία μπορεί να σώσει ζωές. Η ακτινοβολία είναι ελεγχόμενη και, στον βαθμό που χρησιμοποιείται με επιστημονική λογική και γνώση, δεν αποτελεί αντένδειξη για ένα παιδί. Φαντάσου την περίπτωση στον εγκέφαλο να υπήρχε αιμάτωμα και να μην υπήρχε τρόπος να διαγνωσθεί.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 11 μηνών, που θηλάζει ακόμα και τρώει αλεσμένες τροφές. Τις τελευταίες ημέρες είναι ανήσυχος και γκρινιάρης, λόγω οδοντοφυΐας. Σήμερα έκανε δύο φορές κακάκια, την μία σφιχτά και αμέσως μετά έκανε μαλακά, σχεδόν διάρροια, αλλά είχε μέσα πράσινες μπαλίτσες. Δεν έφαγε ούτε αυτός, ούτε εγώ τίποτα πράσινο τις τελευταίες μέρες. Γιατί βγήκαν έτσι τα κακά του;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καμιά φορά η οδοντοφυΐα μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, αλλά και τις κενώσεις ενός μωρού. Πρέπει, όμως, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να έχει κάποια ίωση του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό, αν συνεχίσουν τα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σας.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More