Οι απαντήσεις του παιδιάτρου: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας

Οι απαντήσεις του παιδιάτρου: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κόρη μου πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και υπάρχουν κρούσματα ανεμοβλογιάς. Είναι, όμως, εμβολιασμένη με δύο δόσεις. Ωστόσο, μπορεί να κολλήσει η ίδια ή και εγώ που είμαι έγκυος και ανεμβολίαστη και δεν έχω αντισώματα ως ενήλικας;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού το παιδί σου έχει κάνει και τις δύο δόσεις της ανεμοβλογιάς, έχει σχεδόν εκατό τοις εκατό ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κολλήσει την ανεμοβλογιά και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να στην μεταδώσει.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, θα ήθελα την βοήθειά σας, καθώς είμαι νέα μαμά και πανικοβλημένη. Έχω ένα μωράκι 28 ημερών και πριν αρκετές ώρες (γύρω στις 6:30 το πρωί), ενώ θήλαζε, ήθελα να πάρω το κινητό μου από εκεί που ήταν και να το βάλω σε άλλη θέση και όπως το σήκωσα έπεσε από το χέρι μου και χτύπησε στο πλάι το κεφαλάκι του μωρού από μικρή απόσταση. Να σημειώσω, ότι το χτύπησε από την δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Η μικρή δεν έκλαψε και συνέχισε να θηλάζει. Η συμπεριφορά της από εκείνη την ώρα μου φαίνεται φυσιολογική, όπως πάντα. Όμως, έχω τρομοκρατηθεί για το αν έκανα κακό στο μωρό μου. Δεν φαίνεται να έχει υπνηλία, καθώς ξυπνάει μόνη της, όπως συνηθίζει, θηλάζει κανονικά, αλλά με μια μικρή γκρίνια που είχε και άλλες φορές και γενικότερα έχει την τυπική εικόνα της. Να ανησυχήσω για το χτύπημα; Ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό που έγινε και νιώθω ανίκανη μητέρα. Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι το χτύπημα ήταν μικρό, αφού το μωρό σου δεν παρουσιάζει περίεργα συμπτωματα. Μην ανησυχείς για τώρα, αλλα φυσικά θα πρέπει στο εξης να είσαι πολύ προσεκτική και να μην χρησιμοποιείς το κινητό την ώρα που θηλάζεις, ούτε να βρίσκεται κοντά στο παιδί σου και λόγω της ακτινοβολίας.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωράκι 13 μηνών που μέχρι τώρα θηλάζει αποκλειστικά. Τον τελευταίο μήνα έχει ελαττώσει τον θηλασμό σε πρωί, βράδυ και μία φορά μέσα στη νύχτα. Θέλω να αποθηλάσει σιγά-σιγά το πρωί και έπειτα το βράδυ, αλλά δεν ξέρω τι γάλα πρέπει να του δώσω. Να του δώσω φόρμουλα ή αγελαδινό; Είναι 10,500 κιλά. Παίζει ρόλο η καμπύλη στην οποία βρίσκεται για το ποιο γάλα πρέπει να πάρει;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα διαλέξεις ένα γάλα φόρμουλα τρίτης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή τα ονομαζόμενα νούμερο τρία. Σχεδόν όλες οι γαλακτοκομικές εταιρίες βρεφικού γάλακτος έχουν νούμερο τρία, είτε σε σκόνη, είτε σε υγρή μορφή. Αυτο θα πρέπει να το πίνει μέχρι την ηλικία των τριών ετών και έπειτα μπορείς να δώσεις όποιο θέλεις, ακόμη και παστεριωμένο αγελαδινό.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρε. Έχω ενα κοριτσάκι εννέα μηνών. Γέννησα στην 34η εβδομάδα λόγω επιπωματικού διεισδυτικού πλακούντα. Το μωρό βγήκε 2,400 κιλά σε βάρος και 48 εκατοστά ύψος. Για 13 ημέρες ήταν στην εντατική λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων. Εξαιτίας της προωρότητας, μας συνέστησαν να της δίνουνε βιταμίνη D και σίδηρο, όπως και κάναμε έως τους έξι μήνες. Έχει περίπου ένα μήνα που έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ενώ είναι αρκετά χλωμή. Χρειάζεται να ανησυχώ; Σταματήσαμε τον θηλασμό στους τέσσερις μήνες λόγω μειωμένης παραγωγής γάλακτος. Τρώει 480 ml γάλα συνολικά πρωί και βράδυ. Φρουτόκρεμα το πρωί, κρεατόσουπα το μεσημέρι και γιαούρτι πρόβειο με φρουτόκρεμα το απόγευμα. Σιγά-σιγά θα αρχίσουμε και μία φορά την εβδομάδα ψαρόσουπα. Ενδέχεται οι μαύροι κύκλοι να υποδηλώνουν έλλειψη βιταμίνης; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι λόγω κατασκευής, αλλά μπορεί και να έχει σχέση με δυσλειτουργία του συκωτιού ή με αναιμία. Καλό θα ήταν να κάνει εξετάσεις αίματος για σίδηρο, φεριτίνη, ΔΕΚ, SGOT, SGPT και βιταμίνες D,B1,B12 για να δεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω για τον γιο μου που είναι 10 μηνών και δυσκολεύομαι πάρα πολύ με τις στερεές τροφές. Οφείλεται στην έναρξη της οδοντοφυΐας ή είναι λιγόφαγος, πιστεύετε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όλα τα μωρά δεν έχουν την ίδια ευκολία να περάσουν στις στερεές τροφές. Το κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του, αλλά και τον τρόπο του. Θα πρέπει να επιμένεις διακριτικά και να αλλάζεις τρόπο μαγειρέματος. Δοκίμασε να λιώνεις τις τροφές με τα δάχτυλα σου ή με το πιρούνι. Επίσης, δοκίμασε και διαφορετικό συνδυασμό τροφών.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, η κόρη μου είναι τεσσάρων ετών και τριών μηνών. Έχει ύψος 1,05 και βάρος 19 κιλά. Στην τελευταία επίσκεψή μας στην παιδίατρο, μου είπε ότι είναι στα πρόθυρα παχυσαρκίας και ότι πρέπει να κάνω άμεσα κάτι για να μην χάσω τον έλεγχο. Η αληθεια είναι ότι, επειδή γεννήθηκε πρόωρη και μόλις 1,800, πάντα είχα το άγχος να φάει και έτσι δεν έδωσα ιδιαιτερη σημασία στην κοιλίτσα που έχει. Η μικρή πάει ήδη στο κολυμβητήριο δύο φορές την εβδομάδα και τώρα την ξεκίνησα και χορό. Από άποψη διατροφής, αποφασίσαμε να κόψουμε εντελώς την ζάχαρη. Τι άλλο μπορώ να κάνω και ποιο είναι το ιδανικό βάρος για ένα παιδί της ηλικίας της;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έχεις κάνει μια πολύ καλή αρχή! Η μείωση έως εξαφάνιση της ζάχαρης είναι πολύ σωστή κίνηση. Επειδή, όμως, δεν επιτρέπεται σε αυτή την ηλικία να κάνουμε στερητική δίαιτα στο παιδί, θα επικεντρωθείς στο να μην τρώει περιττά πράγματα, όπως είναι η ζάχαρη, τα τηγανητά, fast food, αλλαντικά, πατατάκια κλπ. και να μειώσεις λίγο τις ποσότητες του φαγητού. Δηλαδή, να προσεχείς, διότι με την γυμναστική μπορεί να “ανοίγει” η όρεξη του παιδιού και να τρώει υπερβολικές ποσότητες χωρίς να το καταλαβαίνεις.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more