“Όλη την ημέρα θέλει να είναι πάνω μου.” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Έχω μια μπέμπα 8 μηνών και στην τελευταία μέτρηση περιμέτρου κεφαλής είναι 0,5 πόντο εκτός καμπύλης”. “Όλη την ημέρα θέλει να είναι πάνω μου. Με το που την βάλω στην φωλιά ή στο λίκνο ξυπνάει και κλαίει.” “Τον τσίμπησε σφήκα πίσω από το αυτί και τώρα υπάρχει ένα μικρό γρομπαλάκι. Ανησυχώ;”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

 

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου κι εσύ στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ μου. Έχω μια μπέμπα 8 μηνών και στην τελευταία μέτρηση περιμέτρου κεφαλής είναι 0,5 πόντο εκτός καμπύλης 40.5! Ψυχοκινητικά είναι άριστη καθώς μπουσουλάει, στέκεται όρθια και περπατάει γύρω από τα έπιπλα πιάνοντας τα. Κάνουμε και παλαμάκια και είναι χαρούμενο και περίεργο μωρό. Ανησυχώ όμως. Μιλάμε για μικροκεφαλια; Υπάρχουν περιθώρια να ξαναμπούμε στην καμπύλη;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Παναγιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, σε γενικές γραμμές στον πρώτο χρόνο της ζωής (12 μηνών) ένα μωρό ΠΡΕΠΕΙ να έχει πάρει 12 εκατοστά ως προς την περίμετρο του κεφαλιού. Λαμβάνουμε υπόψη βέβαια και την περίμετρο που γεννήθηκε, αλλά και την κληρονομικότητα. Σε περίπτωση αμφιβολίας κάνουμε ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ εγκεφάλου, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ αίματος που να συμπεριλαμβάνει και ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, ακτινογραφία κρανίου και μετά διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πώς αντιμετωπίζεται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Έχω ένα βρεφάκι 1 μήνα. Όλη την ημέρα θέλει να είναι πάνω μου. Με το που την βάλω στην φωλιά ή στο λίκνο ξυπνάει και κλαίει. Αν δεν την πάρω αγκαλιά δεν σταματάει με τίποτα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα στο σπίτι. Είναι φυσιολογικό; Πώς μπορώ να την κάνω να κάθεται και λίγο μόνη της χωρίς να είναι στην αγκαλιά μου συνέχεια! Ξέχασα να πω ότι την θηλάζω αποκλειστικά… Ευχαριστώ πολύ
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, συνηθίζεται να λέμε ότι όταν ένα μωρό κλαίει ή πεινάει ή πονάει. Στην δίκη σου περίπτωση από ότι φαίνεται δεν συμβαίνει ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο, αλλά μάλλον έχει προσκολληθεί πάνω σου για ψυχολογικούς λόγους ή έτσι το μάθατε. Η μόνη λύση ειναι να αρχίσεις ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ να το απομακρύνεις και να το αφήνεις λίγο λίγο και να κλάψει ανάλογα με τις αντοχές σου ώστε σταδιακά να υπάρξει μια “αποτοξίνωση” από την αγκαλιά. Μπορείς να το έχεις ΦΥΣΙΚΑ δίπλα σου και να του λες τραγουδάκια και να το χαϊδεύεις μέχρι να συνηθίσει την νέα κατάσταση. Θέλει λίγο υπομονή και ευρηματικότητα. Ούτε να είσαι πολύ αυστηρή αλλά ούτε και να ενδίδεις διότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει χωρίς κάποια προσπάθεια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Την Τρίτη τσίμπησε σφήκα τον γιο μου, πίσω από το αυτί. Ένα εκατοστό πιο δεξιά στο κόκκαλο, πίσω από το αυτί, τώρα υπάρχει ένα μικρό γρομπαλάκι. Ανησυχώ; Το τσίμπημα το αντιμετωπίσαμε με x… και b…. Ο μικρός είναι 9 ετών. Σας ευχαριστώ.
Παναγιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, συνήθως αυτό το κοκκιωμα όπως ονομάζεται θα κάνει αρκετούς μήνες να φύγει διότι ειναι μια αντίδραση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ τοπικά. Επίσης, αν είναι λεμφαδένας θα υποχωρήσει μετά από καιρό, εκτός αν αρχίσει ΚΑΠΟΙΑ φλεγμονή. Θα ανησυχήσεις αν αρχίσει να κοκκινίζει, να διογκώνεται και να πονάει. Τότε θα το δει γιατρός και ενδεχομένως να χρειαστεί και ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Εδώ και 5 μέρες μου παραπονιέται η κόρη μου για πόνο στο κεφάλι και παρατηρώ στη χωρίστρα και μόνο, λίγο ερυθρότητα. Υπάρχει περίπτωση να είναι ηλίαση ή πρέπει να ανησυχήσω; Και τι θα μπορούσα να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ!
Πανωραία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, σε ποιο σημείο πονάει, αν ο πόνος είναι σταθερός ή αυξομειώνεται, αν υποχωρεί με αναλγητικά, αν είναι πόνος ή ζάλη ή ίλιγγος κλπ.

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου κι εσύ στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Read More

And More