“Όταν τον θηλάζω και τον πάρει ο ύπνος τρέμει το κεφάλι του και το χεράκι του…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Όταν τον θηλάζω και τον πάρει ο ύπνος στο στήθος μου τρέμει το κεφάλι του και το χεράκι του…”, “Έχει συχνά μπουκωμένη μύτη και βήχα και φτερνίζεται και δυσκολεύεται να κοιμηθεί.”, “Σήμερα τα χείλη της είναι άσπρα, σκληρά και την πονάνε…”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου κι εσύ στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών το οποίο έχει βγάλει σχεδόν 12 δόντια. To πρόβλημά μου είναι ότι προσπαθώ να της σταματήσω το πολτοποιημένο φαγητό και δεν το δέχεται με τίποτα. Της δίνω βραστά λαχανικά, κρέας, τοστ, μακαρόνια και το μόνο που κάνει είναι να κλαίει να τα πετάει από το καρεκλάκι και να μην δέχεται ούτε να το ακουμπήσει. Όταν της δίνω πολτοποιημένο το τρώει, το θέμα είναι ότι έχει πάρα πολλά δόντια για να μην τρώει κανονικό φαγητό. Επίσης το μόνο που δέχεται να κρατήσει και να φάει είναι κάποιο μπισκότο ή ψωμί. Μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω γιατί ειλικρινά με έχει κουράσει αυτή η κατάσταση.
Ευχαριστώ πολύ
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, άδικα κουράζεσαι! Μην πιέζεις τόσο πολύ το μωρό σου διότι φέρνεις αντίθετα αποτελέσματα. Ποιος σου είπε ότι επειδή έχει αυτά τα δόντια θα ΠΡΕΠΕΙ να ΤΡΩΕΙ και στέρεες τροφές; Σίγουρα και ΜΠΟΡΕΙ να το κάνει, αλλά ψυχολογικά δεν ήρθε ακόμη η ωρίμανσή της. Έχει τους λόγους της! Άφησέ την να το αποφασίσει μόνη της. Μην της δίνεις να καταλάβει ότι αυτό σε απασχολεί. Κάποια στιγμή θα αποφασίσει μόνη της και θα αρχίσει να τρώει πιο στέρεες τροφές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι δύο χρόνων. Έχει συχνά μπουκωμένη μύτη και βήχα και φτερνίζεται και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Πρέπει να είναι από αλλεργία. Πώς μπορεί να του περάσει;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ζέτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, οι ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστούν. Καταρχάς να το δει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά για να ελέγξει μήπως έχει ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ. Επίσης, να αλλάξει περιβάλλον (δωμάτιο κ.λ.π) μήπως στον χώρο της υπάρχει κάτι που την ενοχλεί.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω για τη μικρή μας. Είναι 6 ετών. Τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν για πολλές ώρες στη θάλασσα (δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σχέση) και σήμερα τα χείλη της είναι άσπρα, σκληρά και την πονάνε. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι; Είναι ανησυχητικό;
Ευχαριστώ πολύ
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, θα μπορούσε να είναι μόλυνση ή έγκαυμα από τον ΗΛΙΟ. Να βάλεις μια ενυδατική αλοιφή και αν δεν περάσει σε 2-3 μέρες να το δει κάποιος γιατρός.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 4,5 μηνών. Όταν τον θηλάζω και τον πάρει ο ύπνος στο στήθος μου τρέμει το κεφάλι του και το χεράκι του, τρέμει για πολύ λίγο και μετά σταματάει. Μέσα στον μήνα μου το έχει κάνει 3 φορές και τις τρεις ήταν αγκαλιά, κοιμισμένο ενώ θήλαζε. Μπορείτε να μου πείτε γιατί το κάνει αυτό; Είναι κάτι ανησυχητικό;
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, πιθανόν μόλις τον παίρνει ο ύπνος κάνει αυτόνομες νεύρομυικες κινήσεις άνευ σημασίας. Είναι οι λεγόμενες εκτινάξεις. Πάντως αν το βιντεοσκοπήσεις θα μπορούσε να το δει ένας γιατρός.

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου κι εσύ στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Read More

And More