«Πώς μπορώ να κόψω την πιπίλα στο γιο μου που είναι ήδη 2,5 χρονών;» Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω πόσα γραμμάρια φαγητού στέρεας τροφής σε κάθε γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό) πρέπει να τρώει ένα μωράκι 7 μηνών; Η παιδίατρος μας έχει πει να τρώει όσο θέλει αλλά φτιάχνω 220 γραμμάρια στο μέγιστο και το μωρό μπορεί να τα φάει όλα και προσπαθώ να μην του δίνω γιατί μου φαίνεται πολύ….

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Έχει να κάνει με το κάθε παιδί, με την ηλικία του, αλλά και με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά όπως το βάρος γέννησης, η ανάπτυξη του μέχρι την συγκεκριμένη ηλικία κλπ. Δηλαδή το κάθε παιδί έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Γενικώς, το μεσημεριανό ποικίλει από 200 ως 280 γραμμάρια. Καλό θα ήταν πρωί και βράδυ το παιδί να πίνει περίπου 500ml γάλα. Στο δεκατιανό να τρώει φρούτα περίπου 150-200 γραμμάρια ενώ το απόγευμα να πίνει γάλα ή να τρώει γιαούρτι ή κρέμα περίπου 200 ml.

Ερώτηση: Έχω ένα αγοράκι το οποίο γεννήθηκε 2900 στις 38 εβδομάδες και στους 2,5 μήνες δεν ήθελε να πίνει γάλα.. Δοκιμάσαμε υποαλεργικό αλλά πάλι δεν έπινε.. Τώρα τρώει κρεμούλες, φρούτα φαγητό πρωί και βράδυ αλλά γάλα μόνο 70ml το πρωί και 130 to βράδυ κοιμισμένο.. Είμαστε 6 μηνών 6250 και ύψος 61εκ.. Ανησυχώ γιατί είναι χαμηλά στην καμπύλη από το καιρό που γεννήθηκε.

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, το βάρος του είναι μέσα στα φυσιολογικά. Πολλά μωρά δεν πίνουν το γάλα ειδικά αν έχουν και κάποια κληρονομικότητα. Μπορεί να έχει κάποια δυσανεξία στο γάλα και ο οργανισμός του δεν το θέλει. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις τα γάλατα εβαπορέ διότι αυτά δεν μυρίζουν ” γαλατίλα” και έχουν διαφορετική γεύση από τα άλλα. Καλό θα ήταν να το ψάξεις με αλλεργιολόγο, διότι αν έχει αλλεργία , είναι και αυτό ένας λόγος να μην προσλαμβάνει καλό βάρος. 

Ερώτηση: Καλησπέρα γιατρέ. Πώς μπορώ να κόψω την πιπίλα στο γιο μου που είναι 2,5 χρονών;

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, ο καθένας θα σου πει πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για μερικά παιδιά είναι πολύ εύκολο και για άλλα πολύ δύσκολο. Παίζει και σημαντικό ρόλο η συμπεριφορά του περιβάλλοντος στο οποίο ζει το παιδί. Ένας κλασικός τρόπος είναι να αρχίζεις να κόβεις με ένα ψαλιδάκι την άκρη της πιπίλας και κάθε 2-3 μέρες να το προχωράς. Με αυτό τον τρόπο αρχίζει το παιδί να μην την ευχαριστιέται και κάποια στιγμή την αποχωρίζεται. Στο YouTube θα βρεις και δικά μου βιντεάκια που περιγράφουν ακριβώς όπως κόβεται η πιπίλα και το πιπίλισμα.

Ερώτηση: Καλησπέρα γιατρέ μου. Το παιδί μου είναι 21 μηνών και έχει ερπήτοιο 6. Μετά από τριήμερο πυρετό, τώρα είναι απύρετο και έχει βγάλει εξάνθημα. Όσο έχει το εξάνθημα ο ιός μεταδίδεται; Επίσης αφού αναρρώσει και φύγει το εξάνθημα, ο ιός πάλι μπορεί να μεταδοθεί; Και αν ναι, πόσες ημέρες;

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, η μετάδοση του ερπητοιου γίνεται με τον στοματοφάρυγγα και είναι πολύ μεταδοτική. Ο βαθμός της μεταδοτικότητας της εξαρτάται και από το φορτίο που έχει ο ασθενής-φορέας , αλλά και από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του ατόμου που θα μολυνθεί (υποψήφιο θύμα). Σε γενικές γραμμές όσο διαρκούν τα συμπτώματα και το εξάνθημα, υπάρχει περίπτωση να διασπείρει τον ιό στο περιβάλλον. 

Ερώτηση: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις σχολικές ιώσεις; Μπορούμε να κάνουμε κάτι σαν πρόληψη;

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, αυτή είναι η κλασική ερώτηση όλων των γονιών αυτή την περίοδο. Προτείνω πάντοτε το τρίπτυχο :
    •καλή και σωστή διατροφή χωρίς ζάχαρη και λίπη και με την παρουσία φρούτων , 5 ελιές την ημέρα, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ταχίνι. 
    • καλό ύπνο, δηλαδή τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. 
     • καθημερινή αναερόβια άσκηση (τουλάχιστον 1 ώρα). 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More