Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο του Πρωτέα;

Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο του Πρωτέα; | tlife.gr

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Ο Πρωτέας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις και ένα από τα πιο σοβαρά στην αντιμετώπιση τους. Βρίσκεται στο περιβάλλον και ένα παιδάκι μπορεί να μολυνθεί αν ακουμπήσει τα γεννητικά του όργανα κάπου όπου βρίσκεται το μικρόβιο. Μπορεί να προέλθει από τουαλέτες, πετσέτες, απο χέρια (κακό πλύσιμο) κ.α
Άλλα μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι τα κολοβακτηρίδια, οι σταφυλόκοκκοι, οι στρεπτόκοκκοι, η κλεψιέλα ωστόσο ο Πρωτέας είναι από τα δυσκολότερα όσον αφορά στην αντιμετώπιση και θεραπεία.
Έπιπλέον, ενας συχνός παράγοντας από τον οποίο μπορεί να προκληθεί ουρολοίμωξη είναι οι πάνες. Οι πάνες καθώς δεν είναι αποστειρωμένες μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροβίων. Λόγω της ανατομίας η λοίμωξη είναι συχνότερη στα κορίτσια.
Διάγνωση και αντιμετώπιση
Η διάγνωση γίνεται με εξέταση ούρων (γενική και ουροκαλλιέργεια) όπου διαπιστώνουμε αν υπάρχει λοίμωξη και για ποιο μικρόβιο πρόκειται.
Η αντιμετώπιση γίνεται με το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα προέλθει από το αντιβιόγραμμα το οποίο θα γίνει στην περίπτωση που ένα παιδάκι διαγνωστεί ότι έχει ουρολοίμωξη.
Η θεραπεία διαρκεί συνήθως δέκα ημέρες αλλά ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερος κύκλος θεραπείας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και εισαγωγή στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί το μικρόβιο με ενδοφλέβια αγωγή.

READ more