«Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό μου ημερησίως;» Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Το μωρό μου είναι 11 μηνών, να συνεχίσω να το θηλάζω;
 
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς συγχαρητήρια που έφτασες να θηλάζεις μέχρι και τώρα, που το μωρό σου είναι 11 μηνών. Έχεις κάνει στο μωρό σου το μεγαλύτερο δώρο για την ζωή του. Αν όλα πάνε καλά, δηλαδή βάρος, ύψος, τότε θα ήταν ιδανικό να συνεχίσεις να θηλάζεις μέχρι την ηλικία των 24 μηνών, όπως προτείνει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι καθαρά απόφαση δίκη σου και του εμβρύου σου φυσικά.
 
Ερώτηση: Ένα κοριτσάκι 21 μηνών με ύψος 82 εκατοστά και βάρος 8,900 είναι ελλιποβαρές;
 
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν ειδικές καμπύλες σε πίνακες όπου εκεί βάζουμε το βάρος και το ύψος του παιδιού και έτσι βλέπουμε αν βρίσκεται στην φυσιολογική εκατοστιαία θέση σύμφωνα με την ηλικία του. Αυτοί οι πίνακες βρίσκονται μέσα στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού (σε αυτό που γράφονται και τα εμβόλια) και είναι πολύ εύκολο να το κάνεις. Πάντως τα σωματομετρικά δεδομένα ενός παιδιού εξαρτώνται και από το βάρος γέννησης ( ήταν πρόωρο) και από το ύψος γέννησης.
 
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για τις συσκευές που προστατεύουν τα παιδιά από πνιγμούς από φαγητό; Είναι απαραίτητες;
 
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, κάθε τι που προστατεύει ένα παιδί από το κακό, είναι ευπρόσδεκτο. Δεν μου περιγράφεις όμως τον τύπο της συσκευής που έχεις στο μυαλό σου καθώς θα είναι ΚΑΛΟ να γνωρίζουμε τις προδιαγραφές ασφαλείας. Να ξέρεις όμως ότι χιλιάδες χρόνια τα μωρά μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο και με την φροντίδα και προστασία των κηδεμόνων του. Καμία συσκευή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη προσοχή και φροντίδα.
 
 
Ερώτηση: Μπορούν οι βιταμίνες ή το μουρουνέλαιο να ανοίξουν την όρεξη ενός παιδιού;
 
Η απάντηση του γιατρού:
Κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν ” ανοίγει” την όρεξη. Μόνο ειδικές ουσίες που ενεργούν στον εγκέφαλο μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη και φυσικά δεν ενδείκνυνται παρά μόνο με ιατρική συμβουλή. Είναι μύθος οι γονείς να ψάχνονται σε συμπληρώματα επειδή νομίζουν ότι το παιδί τους είναι ανόρεχτο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κακή διατροφική εκπαίδευση. Το σωστό είναι μετά από ένα πλήρη εργαστηριακό έλεγχο να απαντήσει ο παιδίατρος αν πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση και μετά να σας συμβουλεύσει διατροφικά ή και με ψυχολογική υποστήριξη αν χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο προσέγγισης του παιδιού.
 
Ερώτηση: Πόσο γάλα πρέπει να πίνει την ημέρα; Είναι 6 μηνών και μόλις ξεκίνησε τα φρούτα και τα λαχανικά.
 
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη αυτό εξαρτάται από τις διατροφικές ανάγκες του κάθε παιδιού. Επίσης από το πόσα γεύματα γάλακτος κάνει το εικοσιτετράωρο, δηλαδή τρία ή τέσσερα; Από το τι άλλο τρώει και πόσο βάρος έχει. Αν καλύπτεται από τις άλλες τροφές ή πρέπει να συμπληρώνει από το γάλα. Επίσης αν τρώει γιαούρτι και τυριά. Βλέπεις ότι η διατροφή είναι συνδεδεμένη με πολλούς παράγοντες και δεν αρκεί απλά να μιλάμε μόνο για ποσότητες αλλά για ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού.
 
Ερώτηση: Αν είναι λαίμαργο με άλλα φαγητά να δώσουμε και γλυκό; Είναι 2 χρονών. Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για γλυκό;
 
Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, τα γλυκά είναι δια βίου προαιρετικά! Η ζάχαρη είναι βλαβερή σε όλες τις ηλικίες και δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη και την τρίτη θέση παγκοσμίως στο κοιλιακό λίπος. Όπως καταλαβαίνεις καταβάλλονται εθνικές προσπάθειες να εκπαιδευτούν οι νέοι γονείς στο ότι η ζάχαρη είναι βλαβερή καθώς αποτελεί την μάστιγα της διατροφής μας. Θα έλεγα (για να μην είμαστε και υποχονδριακοί) να αφήσουμε το γλυκά μόνο για μια στιγμή εορταστική ώστε να μην θεωρούνται απαραίτητα. Να σκέφτεσαι ότι αν δεν ΤΡΩΕΙ γλυκό δεν χάνει τίποτα, αλλά αντίθετα κερδίζει.
 

 

Read More

And More