Ρώτησε τον γιατρό: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω όταν ένα βρεφάκι έχει πλαγιοκεφαλία θέσης και το κεφαλάκι είναι εξογκωμένο από την αριστερή πλευρά, τότε αυτό από ποια πλευρά θα πρέπει να περνάει περισσότερες ώρες;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, από τον βαθμό της πλαγιοκεφαλίας και από την εκτίμηση των γιατρών. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να μοιράζεται ο χρόνος και από τις δύο μεριές, διότι μια μητέρα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την σωστή διάσταση και υπάρχει ο κίνδυνος να “στραβώσει” και από την άλλη πλευρά.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών που τώρα ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό για δεύτερη χρονιά. Θέλω να ρωτήσω αν, ξεκινήσω να της δίνω μουρουνέλαιο κάθε μέρα, θα βοηθήσει στο να μην κολλάει συχνά αρρώστιες;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν υπάρχουν “μαγικά” για να μην αρρωσταίνει ένα παιδί. Υπάρχει σειρά πραγμάτων που το ένα συμπληρώνει το άλλο και στο τέλος έχουμε ένα υγιές παιδί που αρρωσταίνει μέσα σε λογικά πλαίσια. Θα ήταν ιδανικός ένας κόσμος χωρίς αρρώστιες και παιδιά που δεν αρρωσταίνουν πότε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Εκείνο, όμως, που μπορεί να γίνει είναι να κάνουν όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια, να καταναλώνουν πολλά φρούτα και χόρτα και να αποφεύγουν τα τηγανητά και τα λιπαρά, να προσέχουν την προσωπική υγιεινή, να αερίζεται ο χώρος που ζουν, να παίζουν πολύ και να μην είναι υπερβολικά ντυμένα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να δίνω σε παιδί τριών χρονών για τα φλέματα. Δεν πίνει καθόλου ζεστά ροφήματα, όπως τσάι ή μελί. Υπάρχει κάποιο σιρόπι; Έδινα το xozal, αλλά δεν ξερό αν επιτρέπεται να το παίρνει συνέχεια.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν είναι καλό να σου συστήσω κάποια φάρμακο για ένα παιδί που δεν το έχω εξετάσει, διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρού λάθους. Μπορείς, όμως, να δοκιμάσεις κάποιες άλλες μεθόδους, όπως να τοποθετήσεις μια κατσαρόλα με βραστό νερό και βότανα στο χώρο που κοιμάται το παιδί ή να το βάλεις να αναπνεύσει πάνω από τον ατμό. Θα μπορούσες να βάλεις μια σταγόνα από λάδι ευκαλύπτου κάτω από την μύτη του ή και να του κάνεις ένα χλιαρό μπάνιο με ατμούς.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, η μικρή μου είναι έξι μηνών και έχω πρόβλημα με τον ύπνο της. Εκτός από το γεγονός πως κοιμάται στο στήθος και δεν παίρνει πιπίλα, όποτε είναι ώρα για ύπνο (μεσημέρι και βράδυ) αγανακτώ. Όσο κουρασμένη και νυσταγμένη κι αν είναι κάνει μισή με μία ώρα να κοιμηθεί, αφού έχει θηλάσει. Χασμουριέται, τρίβει τα μάτια της, αλλάζει πλευρό και πιάνει την “μουρμούρα”. Τι να κάνω; Πότε αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τώρα πάμε για ύπνο;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω απόλυτα το πρόβλημά σου, αλλά νομίζω ότι κάτι δεν έχεις κάνει σωστά από την αρχή. Δηλαδή, είναι γνωστό ότι πολλά μωρά που θηλάζουν θέλουν να είναι συνέχεια με την μαμά τους και δεν κοιμούνται εύκολα για να μην την αποχωριστούν. Η μανούλα αρχικά ενδίδει, αλλά σιγά-σιγά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Προλαβαίνεις, όμως, να το αλλάξεις αν πάνω από όλα έχεις την θέληση. Θα πρέπει να βάλεις τους κανόνες που εσύ θέλεις. Μπορεί να χρειαστεί να κλάψει λίγο κάποια στιγμή, όμως εσύ θα επιμένεις, διότι η μικρή σε χειρίζεται. Κάν’ το τώρα, διότι αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ βγάλαμε το πρώτο μας δόντι! Δύο ημέρες πριν βγει, μου έκανε και λίγο πυρετό, αλλά δεν έδωσα αντιπυρετικό. Απ’ όταν βγήκε, η μικρή μου κάνει δυο-τρεις φορές την μέρα διάρροια, αλλά έχει και κανονικές κενώσεις. Διάβασα ότι η διάρροια συνδέεται με την οδοντοφυΐα. Στην διατροφή της δεν άλλαξα κάτι. Ποια είναι η γνώμη σας; Αν ήταν ίωση δεν θα είχε και άλλα συμπτώματα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μερικές φορές η οδοντοφυΐα συνδέεται με μικρή αδιαθεσία που θυμίζει κάποια ίωση. Σίγουρα τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ελαφριά από μια κανονική ίωση, όπως διαταραχή στην όρεξη, αϋπνία και γκρίνια, ενώ περνούν και πολύ πιο γρήγορα. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, εκτός και αν ο πόνος είναι τόσος, ώστε να χρειαστεί κάποιο αναλγητικό.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, θηλάζω αποκλειστικά και το μωρό  μου την επόμενη εβδομάδα γίνεται τεσσάρων μηνών. Από τον πρώτο μήνα και κάτι παρουσίασε συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της χορηγήθηκε το Εen. Ο παιδίατρός μας (τον οποίο εμπιστεύομαι) συνέστησε να ξεκινήσουμε την στερεά τροφή, ώστε να σταματήσει η παλινδρόμηση και ακολούθως η χορήγηση του ανωτέρω σιροπιού. Ποια είναι η δική σας άποψη κ. Μαζανη; Να ξεκινήσω να δίνω στο παιδί τεσσάρων μηνών στερεά τροφή παράλληλα με τον θηλασμό ή να περιμένω μέχρι να γίνει έξι μηνών; Να σημειώσω ότι η ανάπτυξη του παιδιού είναι κανονική και ο μητρικός θηλασμός επαρκέστατος!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι μέχρι τον έκτο μήνα τα μωρά πρέπει να πίνουν μόνο γάλα. Μπορεί οι στερεές τροφές να μειώσουν λίγο την παλινδρόμηση, αλλά αφού πηγαίνει τόσο καλά το βάρος και η ανάπτυξη και δεν έχει τόσο θορυβώδη συμπτώματα, όπως καούρες και τσουξίματα, ίσως θα ήταν καλύτερα να περίμενες μέχρι τον έκτο μήνα που έτσι κι αλλιώς ξεκινάει τις στερεές τροφές και αρχίζει παράλληλα η μείωση της παλινδρόμησης. Αυτά που σου λέω είναι ένας “μπούσουλας” οδηγιών, αλλά δεν μπορώ να αντικαταστήσω την άποψη του θεράποντος γιατρού που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού σου.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More