Στείλε την απορία σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζανη, ο γιος μου είναι 3 χρονών και 10 μηνών, το βάρος του είναι 14.8 και ύψος 1,02 εκατοστά. Γενικα, είναι ένα παιδί που πίνει πολύ νερό από μικρός, απλά έχουμε παρατηρήσει στις 25.01 πήγε τουαλέτα 11 φορές, έχοντας βέβαια πιει πολύ νερό και κάνοντας πολλά ουρά. Δεν ανέφερε καθόλου πόνο ή τσούξιμο και σήμερα πάλι 10 φορές. Εχει βέβαια βρει και κάπως το νερό, ίσως σαν παιχνίδι και κάνει και καλά ότι πίνουμε μαζί το καφεδάκι μας, αλλά στο μυαλό μου τριγυρνά το θέμα του σακχαρώδη διαβήτη και δεν ηρεμώ. Επίσης, εχει αναφέρει ελάχιστα κάτι σαν πονάκια στη κοιλίτσα, αλλά φαίνεται να το ξεχνά αμέσως. Να προχωρήσουμε σε γενική καλλιέργεια ούρων και αιματολογικές για ζάχαρο; Υπάρχει περίπτωση να είναι διαβήτης πιστεύετε; Εντωμεταξύ, δε μπορώ να ξέρω τι σημαίνει πολυουρία και τι πολυδιψία, να μετρήσω, δηλαδή, τι καταναλώνει για να ξέρω τι συμβαίνει και αν συμβαίνει κάτι. Σας ευχαριστώ πολύ!

 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πάρα πολύ εύκολο να μάθεις τι γίνεται και να αποφασίσεις αν θα αγχώνεσαι ή αν δεν υπάρχει τίποτα παθολογικό. Καταρχάς, είναι λογικό αν πίνει τόσο νερό έστω και σαν παιχνίδι, να έχει πολλά ουρά. Άρα, σε πρώτη φάση να σταματήσει να πίνει τόσο νερό, για να δεις αν πραγματικά το ζητάει, διότι διψάει ή το κάνει από συνήθεια. Επειτα, είναι πολύ εύκολο να κάνεις εξετάσεις αίματος και ούρων, συμπεριλαμβανομένων και σάκχαρο αίματος και γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη. 


⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχω ένα βρέφος 2 μηνών. Γεννήθηκε φυσιολογικά στους 9 μήνες. Είναι σχεδόν 5 κιλά. Το θέμα είναι ότι τρώει κανονικότατα. Είχαμε θέμα με το γάλα, έκανε κακάκια με βλέννες και πονάκια. Παίρνει γάλα novalac ac, ηρέμησε και πάλι τρώει κανονικότατα. Μετά από λίγο καιρό της έδωσα κανονικό novalac και ύστερα από 1 βδομάδα έκανε διάρροια. Πόναγε και  ζορίζονταν πολύ. Αρχίσαμε ξανά το ac και όλα καλά, απλώς ζορίζεται στα κακά της πολύ. Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν πρόκειται μόνο για κολικούς ή θα μπορούσε να είναι αλλεργία στο γάλα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μάλλον πρόκειται για κολικούς του βρέφους των πρώτων μηνών, διότι το γάλα AC είναι για τα πονάκια στην κοιλιά. Επομένως, να το συνεχίσεις και αν παρουσιάσει αλλά προβλήματα, τότε θα προχωρήσεις σε εξετάσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Θηλάζω αποκλειστικά την τριών μηνών κόρη μου. Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω πάλι την εργασία μου στον τομέα της υγείας και θα έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο (είμαι φυσικοθεραπεύτρια) και θα ήθελα να προστατευτώ από τον ιό. Μέσω του συλλόγου μας έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. Γνωρίζω ότι δεν έχουνε γίνει ακόμα μελέτες σε θηλάζουσες για το εμβόλιο του covid, αλλά δεν θέλω να διακόψω τον θηλασμό ακόμα. Τι θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.


⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, παρόλο που επισήμως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στις θηλάζουσες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντένδειξη, ειδικά για τις μητέρες, όπως εσύ, που δουλεύουν σε χώρους που είναι εκτεθειμένες στην μόλυνση, όπως παραδείγματος χάρη στους χώρους υγείας. Η προσωπική μου γνώμη είναι να εμβολιαστείς. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών που εδώ και δυο εβδομάδες ξεκίνησε παιδικό σταθμό για πρώτη φορά. Μου εμφάνισε μυξούλες διαφανείς, χωρίς πυρετό προς το παρόν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: πόσο ανησυχώ λόγω κορονοϊού
και πότε κάνω το τεστ εάν χρειαστεί; Ευχαριστώ θερμά

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, υπάρχει πάντα το ρίσκο του κορονοϊού στα σχολεία, αν και όπως ξέρεις, τα παιδιά σπανίως αρρωσταίνουν βαριά. Όταν ένα παιδί έχει Κορονοϊό έχει και κάποιο σύμπτωμα λοίμωξης, όμως, κάθε σύμπτωμα λοίμωξης δεν είναι απαραίτητα και του κορονοϊού. Αρα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζεται από τον παιδίατρο. 


⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωράκι 13 μηνών που μέχρι τώρα θηλάζει αποκλειστικά. Τον τελευταίο μήνα έχει ελαττώσει τον θηλασμό σε πρωί, βράδυ και μία φορά μέσα στη νύχτα. Θέλω να αποθηλάσει σιγά-σιγά το πρωί και έπειτα το βράδυ, αλλά δεν ξέρω τι γάλα πρέπει να του δώσω. Να του δώσω φόρμουλα ή αγελαδινό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, για την ηλικία του μωρού σου συστήνεται γάλα φόρμουλα νούμερο 3. Σχεδόν, όλες οι γαλακτοκομικές βρεφικές εταιρίες παράγουν γάλατα τρίτης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη ή και σε υγρή μορφή, τα οποία τα μωρά πίνουν μέχρι την ηλικία των τριών ετών. 

Read More

And More