Στείλε την απορία σου! Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα δικά σας ερωτήματα

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας, έχω ένα αγοράκι 2 χρόνων αρνείται ενώ δείχνει να κατανοεί τις εντολές που του δίνουμε να εκτελέσει και επιπλέον δεν δείχνει με το δάχτυλο όταν θελήσει κάτι. Πήγαμε σε αναπτυξιολόγο και μας είπε πως είναι πίσω και η ομιλία του. Όσον αφορά την διατροφή του καταπίνει αμάσητα και τις περισσότερες φορές φτύνει τα κομματάκια του φαγητού ή και του φρούτου. Ο Αναπτυξιολόγος μας είπε να κάνουμε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία για αρχή και να τον επαναξιολογήσει ξανά σε 6 μήνες. Έχει βλεμματική επαφή απλώς δείχνει να μην θέλει να συνεργαστεί. Πείτε μου και την δίκη σας γνώμη σας παρακαλώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το καλύτερο θα ήταν να ξεκινούσε παιδικό σταθμό. Θα βρισκόταν στην ανάγκη να επικοινωνήσει με συνομηλίκους της και έτσι θα βλέπατε μέσα σε 3 μήνες αν υπήρχε βελτίωση. Η καθυστέρηση που έχει στην ψυχοκινητική της εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθεί και από ψυχολόγο για παιδιά. Ο στόχος είναι να ανακαλύψεις αν το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά σας στο σπίτι ή όχι που της έχει δημιουργήσει αντίδραση στην επικοινωνία ή αν πραγματικά είναι αναπτυξιακό και απαιτούνται οι εργοθεραπείες κλπ. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Η κόρη μου πρόσφατα έγινε 10 ετών, έχει ύψος 1,27  και ζυγίζει 21 κιλά. Τρώει, αλλά δεν παίρνει κιλά. Κάναμε εξετάσεις αίματος γενικές, αλλά και για θυρεοειδή και δεν έχει τίποτα. Είναι φυσιολογικές όλες οι τιμές. Πρέπει να κάνουμε κάποια άλλη εξέταση; Να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, αν ήταν πρόωρη και άλλα. Επίσης, αν έχουν γίνει εξετάσεις για τροφικές αλλεργίες και για κοιλιοκάκη και για μεταβολικά νοσήματα. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα! Πρώτον, έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών, πριν μια εβδομάδα κάναμε εμβόλιο ,το rotarix και εκεί που έπινε 220ml γάλα τώρα πίνει 130 με το ζόρι. Έχει υποθερμία αρκετές μέρες, δηλ.35- 35,5,πίνουμε το almiron pepti 1. Δεύτερον, έχω και ένα κοριτσάκι 10 ετών και εντελώς τυχαία βάλαμε θερμόμετρο κι έχει κι αυτή υποθερμία, από 34,2 το βράδυ μέχρι 35,7 την ημέρα. Τρώει κανονικά, έχει τα κέφια της, παίζει και γενικά δεν έχει τίποτα. Στεναχωρήθηκα όμως, γιατί δεν ξέρω τι να κάνω. Πριν μια εβδομάδα έκανε εμβόλιο το varivax. Τώρα είδε ο παιδίατρος ότι δεν το είχαμε κάνει όταν έπρεπε επειδή ήταν άρρωστη τότε. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πρώτον όσον αφορά τα γεύματα μπορεί να θέλει να μειώσει τον αριθμό τους και γι’ αυτό άρχισε να πίνει λιγότερο μέχρι να κόψει κάποιο γεύμα. Όσον αφορά την θερμομέτρηση είναι φυσιολογική αν και εξαρτάται με ποιο θερμόμετρο γίνεται η θερμομέτρηση και με ποιον τρόπο. Δεύτερον, το ίδιο ισχύει και για την θερμομέτρηση της κόρη σου. Είναι πολύ σημαντικό ο τύπος του θερμομέτρου και ο τρόπος της θερμομέτρησης. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Η κόρη μου είναι 5 ετών και 9 μηνών. Σε πρόσφατη επίσκεψη στη παιδίατρο με προβλημάτισε κάτι σε σχέση με το ύψος της. Πάντα μας άγχωνε το βάρος, αλλά τώρα άρχισε να μας απασχολεί και το ύψος. Η κόρη μου ζυγίζει 15 κιλά και το ύψος της είναι 105 εκ. Γεννήθηκε 2550 γρ και 47 εκ. Βέβαια, μέσα στον τελευταίο χρόνο, πήρε 7-8 πόντους. Πήγαμε για ακτινογραφία οστικής ηλικίας, η οποία βγήκε ίδια με τη χρονολογική. Αυτο από ό,τι κατάλαβα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό. Τι μου προτείνετε εσείς να κάνω στη συνέχεια, γιατί δεν έχουμε στην περιοχή μας παιδοενδοκρινολόγο για να επισκεφθούμε άμεσα και είναι δύσκολο αυτή τη περίοδο να ταξιδεύουμε για Αθήνα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα κορίτσια κάνουν τα λεγόμενα άλματα ανάπτυξης. Δηλαδή, κάποια στιγμή σταματούν την ανάπτυξη και ύστερα ξεκινούν ξανά. Με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να την δει ενδοκρινολόγος και να γίνουν εξετάσεις ορμονικές και μεταβολικών νοσημάτων, καθώς και γενική ούρων για PH. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω ένα μωρό 5μισή μηνών. Όταν κοιμάται, έχω παρατηρήσει ότι κουνάει το κεφάλι του αριστερά δεξιά πολύ έντονα (το χτυπάει και στα κάγκελα). Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω; Να πω ότι έχει γεννηθεί πρόωρο 31 εβδομάδων στα 1600 γρ. Αναπτύσσεται καλά για την ηλικία του. Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μπορεί να είναι ένα τικ. Επειδή έμεινε αρκετό καιρό στα πρόωρα μόνο του, έχει στερηθεί την αγκαλιά και το λίκνισμα και μπορεί με αυτο τον τρόπο να αυτοϊκανοποιείται. Αν η υπόλοιπη νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική, τότε δεν υπάρχει ανησυχία.

Read More

And More