Στείλε την ερώτησή σου! Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις απορίες σου

Στείλε την ερώτησή σου! Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις απορίες σου | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, ο γιος μου είναι πέντε ετών και γενικά τρώει πολλά φρούτα μέσα στην ημέρα, μπορεί ακόμη και τέσσερα νεκταρίνια και τρεις μπανάνες. Τρώει κανονικά όλα τα φαγητά. Το βάρος του είναι κανονικό. Υπάρχει, όμως, κάποιος κίνδυνος από τη μεγάλη κατανάλωση φρούτων;

⇐ Απάντηση:
Ναι, γιατί όπως καταλαβαίνεις οτιδήποτε τρώμε σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό μας. Ακόμη και το νερό που είναι “αθώο” μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή μπορεί να πάθει κάποιος δηλητηρίαση από το νερό! Όσον άφορα το παιδί σου, δεν χρειάζεται να τρώει πάνω από τρία με τέσσερα φρούτα μέσα στην ημέρα, γιατί αφενός παίρνει πολλές θερμίδες, αφού τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, και από την άλλη ενδέχεται από ένα φρούτο να πάρει υπερβολική ποσότητα κάποιας ουσίας, όπως για παράδειγμα το μαγνήσιο ή το κάλιο και να προκληθούν προβλήματα στην καρδιά ή άλλα όργανα. Επομένως, λέμε “ναι” στα φρούτα, άλλα και αυτά με μέτρο και όχι ασύστολα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη! Έχω ένα αγοράκι δέκα μηνών. Θα λείψω τις επόμενες μέρες με το σύζυγο για τέσσερις ημέρες στο εξωτερικό. Ο μικρούλης θα μείνει πίσω με τη γιαγιά και τη γυναίκα που τον προσέχει, την οποία την αισθάνεται σχεδόν όπως εμάς, μιας και την ξέρει από μερικών ημερών. Αγχώνομαι μήπως του λείψουμε πολύ ή τον στεναχωρήσει η απουσία μας. Τα μωρά σε αυτή τη φάση τα αντιλαμβάνονται αυτά; Υπάρχει περίπτωση να του δημιουργηθεί κάποιο τραύμα; Να σημειώσω, πως δουλεύω αρκετές ώρες την ημέρα και μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει κλάψει όταν φεύγω. Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όπως είναι η περίπτωσή σου δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την απουσία σας για τόσο λίγες ημέρες. Το μωρό σου δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πόσος χρόνος περνάει και θα νομίζει ότι έχεις φύγει και έχεις γυρίσει, όπως κάνεις κάθε μέρα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 24 μηνών. Περπάτησε όταν ήταν 13 μηνών, αλλά ανησυχώ για την ομιλία της. Καταλαβαίνει τα πάντα, εκτελεί εντολές με πολλά σκέλη, είναι χαρούμενο παιδάκι, αλλά λέει περίπου 25 λέξεις. Δείχνει όλα τα μέρη του σώματός της και όλες τις φιγούρες στα παραμύθια. Φτιάχνει παζλ, αλλά δεν έχει πλούσιο λεξιλόγιο. Παρ’ όλα αυτά, επικοινωνούμε άνετα μαζί της. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθώ; Έχω παρατηρήσει πως όταν θέλει κάτι πολύ και δεν της το κάνουμε λέει την κατάλληλη λέξη. Πιστεύετε ότι πρέπει να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς. Αυτά που κάνει το μωρό σου είναι πολύ ικανοποιητικά για την ηλικία του. Φαίνεται ότι αναπτύσσεται μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο. Θα δεις ότι σε λίγο καιρό θα πολλαπλασιάσει και το λεξιλόγιό της.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, ο γιος μου για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια του παρουσίασε ως μοναδικό σύμπτωμα πόνο κατά την ούρηση. Έγινε κατευθείαν γενική αίματος και καλλιέργεια ούρων, η οποία έδειξε το μικρόβιο Πρωτέας. Του χορηγήθηκε συγκεκριμένη αντιβίωση (σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα) για επτά ημέρες. Ο Πρωτέας δύναται να καταπολεμηθεί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ή απαιτούνται περισσότερες μέρες με αντιβίωση; Επίσης, μετά από πόσες ημέρες αφού τελειώσει η θεραπεία, προτείνετε να γίνει επαναληπτική καλλιέργεια; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα ήταν καλύτερα να συμπλήρωνε δέκα ημέρες θεραπείας. Επίσης, η καλλιέργεια ούρων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την θεραπεία, όπως μπορεί να γίνει και κατά την διάρκεια της θεραπείας, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο. Συνήθως, μετά την θεραπεία προγραμματίζεται και ένα υπερηχογράφημα ουροποιητικού για να δούμε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανατομία του συστήματος αυτού και αν είναι απαραίτητο μπορεί να φτάσουμε και σε ανιούσα κυστεογραφία και σπινθηρογράφημα νεφρών. Όλα αυτά θα τα κρίνει ο θεράπων ιατρός που λογικά γνωρίζει και το ιστορικό του παιδιού.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more