Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ χαίρεται. Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών που από τότε που γεννήθηκε είναι μετρημένες οι νύχτες που ξύπνησε μόνο 1-2 φορές. Θηλάζαμε μέχρι 18 μηνών και για να κοιμηθεί είτε τον κουνούσαμε/περπατούσαμε είτε τον είχαμε αγκαλιά. Κατάφερα να τον μάθω να κοιμάται στο κρεβατάκι του (κρατώντας τα μαλλιά μου) αλλά όποτε είναι σε ένταση κοιμάται μόνο με αγκαλιά και ξυπνά 3-4 φορές το βράδυ. Επίσης, κάποιες φορές ξυπνά και δεν μπορεί να κοιμηθεί ξανά αν δεν περάσουν 2 ή 3 ώρες (τις οποίες περνώ δίπλα του χωρίς να του μιλώ ή να ανάβω το φως). Το αποτέλεσμα είναι να είναι συνεχώς κουρασμένος και να έχουμε αυτό το φαύλο κύκλο για μέρες (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά). Σημειώστε ότι είναι πολύ δραστήριο και παρατηρητικό παιδί και το παραμικρό του προκαλεί ένταση (ακόμη και μία απλή βόλτα στην παιδική χαρά). Δεν δίνουμε καθόλου ζάχαρη, δεν περνά χρόνο μπροστά σε οθόνες και είμαι σπίτι μαζί του. Οποιαδήποτε συμβουλή θα μου ήταν πολύτιμη!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν παρατηρώ κάτι σοβαρό. Πιστεύω ότι επειδή το μωρό σου θήλασε για μεγάλο διάστημα (και έκανες πολύ καλά), έχει συνδεθεί μαζί σου και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνηθίσει στις καινούριες συνθήκες. Ο τρόπος που το διαχειρίζεσαι είναι σωστός και εξάλλου τον προσαρμόζουμε ανάλογα με το κάθε παιδί και την κάθε μητέρα διαφορετικά. Κάνε λίγο υπομονή και ο χρόνος είναι καθοριστικός υπέρ της προσαρμογής. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Ο γιος μου 11 χρονών, έχει συχνοουρία εδώ και 2 μήνες. Ο παιδίατρος μου λέει ότι είναι ψυχολογικό, αλλά δεν λέει να τελειώσει. Κάναμε γενική αίματος ήταν εντάξει, αλλά η γενική ούρων έδειξε άλατα κάναμε και υπέρηχο νεφρών και ουροδόχου κύστης και αυτή εντάξει, αλλά η συχνοουρία συνεχίζεται. Θα ήθελα να ρωτήσω: τα άλατα προκαλούν την συχνοουρία και τα άλατα από τι δημιουργούνται; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πολλές φορές υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα παιδιά και προκαλούν συχνοουρία. Αν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που θα αποκλείσουν παθολογική αιτία του προβλήματος, τότε στρεφόμαστε προς το ψυχολογικό. Άρα, θα πρέπει να συζητήσετε με κάποιο ψυχολόγο για παιδιά, να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος και της συμπεριφοράς του παιδιού και ύστερα θα σας προτείνει την σωστή θεραπεία. Τα άλατα στα ουρά μπορεί να προκύπτουν από την σχετική αφυδάτωση, λόγω της συνεχούς ούρησης. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ! Έχω μια μπέμπα 3 μηνών, η οποία γεννήθηκε με βάρος 3 κιλά και ύψος 50 εκατοστά. Τώρα το βάρος της είναι 5,5 κιλά και το ύψος της 63 εκατοστά. Την θηλάζω αποκλειστικά ανα δυο ώρες την ημέρα και το τελευταίο γεύμα μας είναι στις 10:30 το βράδυ και κοιμάται συνεχόμενα μέχρι τις 4 και κάποιες φορές μέχρι τις 6 το πρωί. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το πρωί που ξυπνάει η πάνα της είναι στεγνή και μόλις την θηλάζω τότε τη βρέχει. Μέσα στην ημέρα έχει περίπου 6-7 βρεγμένες πάνες και γενικά είναι ένα δραστήριο μωράκι. Υπάρχει περίπτωση να αφυδατώνεται το βράδυ; Είναι αυτός λόγος ανησυχίας;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν φαίνεται το μωρό σου να είναι αφυδατωμένο, διότι το βάρος που εχει πάρει είναι πολύ ικανοποιητικό. Επίσης, οι πάνες που περιγράφεις είναι αρκετές και είναι φυσικό κάποιες ουρήσεις να σου διαφεύγουν. Συνέχισε να το ταΐζεις με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, γιατρέ! Είμαστε 9 μηνών, θηλάζουμε το βράδυ (κάθε 2 ώρες τρώει) και την ημέρα 1-2 το πολύ, περισσότερο για να την πάρει ο ύπνος. Επειδή κουράστηκα, όμως, λόγω των τακτικών γευμάτων το βράδυ, θέλω να δώσω ξένο. Μπορώ να δώσω Nulak 6+; Είναι το ίδιο με την σκόνη;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η παιδιατρική διατροφή των τελευταίων χρόνων προτείνει τα παιδιά, μέχρι τους 12 μήνες να τρέφονται με το γάλα νούμερο 2 και από τον χρόνο, μέχρι τα 3 χρόνια να πίνουν το λεγόμενο γάλα νούμερο 3, το οποιο υπάρχει και σε σκόνη και σε υγρή μορφή. Αν θέλεις, λοιπόν, να είσαι σύγχρονη μανούλα, όσον αφορά την διατροφή του μωρού σου, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτες τις επίσημες οδηγίες. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών. Γεννήθηκε 2760 και ύψος 49 εκ. Τον πρώτο μήνα πήρε ένα κιλό, τον δεύτερο μισό, δηλαδή έφτασε στα 4200. Η παιδίατρος μας είπε ότι έπρεπε να είχε βάλει περισσότερο βάρος. Το μωρό είχε ουρολοίμωξη ύστερα από καλλιέργεια ούρων που έγινε. Στη συνέχεια παρουσίασε δυσανεξία στο γάλα. Της προκαλούσε δυσφορία και δεν μπορούσε εύκολα να ρευτεί. Έπινε το Nan Optipro το 1. Της έχουμε αλλάξει 3 γάλατα. Στη διάρκεια αυτών των ημερών δεν έπινε αρκετό γάλα, μέχρι που καταλήξαμε στο Althera. Την τελευταία εβδομάδα άρχισε να τρώει περισσότερο. Τώρα έχει κλείσει τους 3 μήνες και ζυγίζει 4800. Τι μπορώ να κάνω για να πάρει περισσότερο βάρος; Τα γεύματα της είναι ανά 4 με 5 ώρες. Πίνει περίπου 480 γρ. συνολικά. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η δυσανεξία στο γάλα και η ουρολοίμωξη, έφεραν λίγο πίσω την πρόσληψη βάρους του μωρού σου. Από εδώ και πέρα μάλλον θα πάει καλύτερα. Αφού πίνει υποαλλεργικό γάλα, δεν μπορείς να κάνεις άλλες επιλογές. Αν ο παιδίατρος σου το επιτρέπει θα μπορούσε να ξεκινήσει σε λίγο (4ο μήνα) και μια κρέμα χωρίς γάλα ή με γάλα υποαλλεργικό. Έτσι, μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο βάρος.

Read More

And More