Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα αγόρι 20 μηνών και τον παρακολουθούμε στενά γιατί πριν 6 μήνες είχε ανεβασμένη Tsh 6.42 αλλά μετά από δύο επαναληπτικές εξετάσεις είναι περίπου στα όρια του 5. Μας είπαν να μην πάρει ακόμη κάποιο χάπι, αλλά ανησυχώ μήπως επηρεάσει την ανάπτυξη του. Είναι ένα ψηλό παιδί 89 πόντους αλλά αρκετά αδύνατος σταθερά από τότε που γεννήθηκε. Τώρα είναι 10.300. Λέει αρκετές λέξεις και είναι εύστροφος σύμφωνα με τον παιδίατρο. Τι με συμβουλεύετε; Μπορεί ο θυρεοειδής να δημιουργήσει και προβλήματα στην πνευματική ανάπτυξη; Λόγω πανδημίας δεν είναι εύκολο να έρθουμε σε επαφή με παιδοενδοκρινολόγο, επειδή μένουμε εκτός Αθηνών.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πριν τεθεί η διάγνωση για πάθηση του θυροειδή θα πρέπει να γίνουν μερικές επαναληπτικές εξετάσεις, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια θεραπεία. Όταν η εξέταση είναι οριακή, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε και να επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις. Πάντως αν θέλετε να επικοινωνήσετε με ενδοκρινολόγο για παιδιά (το θεωρώ απαραίτητο) εν μέσω πανδημίας υπάρχει λύση. Μπορείτε, αν θέλετε, να καλέσετε στο ΙΑΣΩ Αθήνας, και να ζητήσετε εκ μέρους μου να μιλήσετε με τον κο Σταύρο Διαμαντόπουλο εξαιρετικό παιδοενδοκρινολόγο, ο οποίος σε πρώτη φάση θα σας συμβουλεύσει έστω και από το τηλέφωνο ή θα του στείλετε τις εξετάσεις ή θα κανονίσετε ένα ραντεβού.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ μου, Γέννησα πριν 4 μέρες αγοράκι. Ο παιδίατρος μου είπε ότι έχει κοντό χαλινό γλώσσας. Τι σημαίνει αυτό; Διορθώνεται; Θα έχει προβλήματα στην ομιλία του; Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, ο χαλινός είναι αυτο που οι παλιοί το ήξεραν σαν “γλωσσοδέτης “. Δηλαδή η μεμβράνη που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα προκύπτει να είναι πολύ κοντή. Επειδή θα μπορούσε να εμποδίσει την ομιλία του γράμματος “ρ” και να κάνει προγναθισμό, συστήνεται να γίνει μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Είναι κάτι πολύ εύκολο που γίνεται στο ιατρείο και μάλιστα χωρίς νάρκωση και χωρίς ράμμα.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα γιο 3 χρονών και 3 μηνών. Πάει παιδικό από 2 χρονών. Ενώ έχει μάθει να κρατάει τα τσίσα και τα κατά του, αρνείται πεισματικά να κάτσει λεκάνη ή γιογιό. Θέλει οπωσδήποτε μόνο πάνα. Αν δεν του βάλω κάθεται ώρες, χωρίς να ουρήσει. Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, να μην ανησυχείς και να περιμένεις. Το μωρό σου ακόμη δεν εχει ωριμάσει και θεωρεί ότι τα τσίσα και τα κόπρανα του είναι δικά του και δεν θέλει να τα χάσει. Γι’ αυτό, και δεν βγάζει την πάνα. Είναι θέμα χρόνου. Κάνε λίγη υπομονή και μην το πιέζεις.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ μου. Το παιδί μου είναι 13 μηνών και κάνει βήματα στις μύτες. Είναι καλό; Αν κάτι πάει στραβά, πρέπει να κάνω κάτι; Τι πρέπει να προσέξω; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πολλά μωρά στην ηλικία που είναι το δικό σου και κάνουν τα πρώτα βήματα, αρέσκονται να περπατάνε και στις μύτες των πελμάτων. Με τον καιρό αυτο διορθώνεται. Προς το παρόν, δεν θα κάνεις τίποτα. Αν, όμως, δεν διορθώνεται και περπατάει μόνο στις μύτες, τότε να το δει ένας ορθοπεδικός για παιδιά, γιατί σε μία σπάνια περιπτωση μπορεί να είναι κοντοί οι τένοντες. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να μπει ένα μωρό στο μάρσιππο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, ακόμη και μετα την γέννηση μπορεί να μπει στο μάρσιππο. Υπάρχουν διάφορα είδη κατάλληλα από 0 μέρες και πάνω. Θα πρέπει να τα δεις και να μελετήσεις τις προδιαγραφές τους.

 

Read More

And More