Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω ένα αγοράκι 15 μηνών αλλά είναι 8 κιλά ενώ όλη τη μέρα τρώει διάφορα. αλλά σε μικρές ποσότητες. Δεν παίρνει πολλά κιλά, όμως, έχει όρεξη για όλα απλά στο φαγητό το κυνηγάμε για να φάει σε όλο σπίτι. Τις πιο πολλές φορές δεν τρώει όλο το πιάτο του. Γιατί δεν παίρνει κιλά; Πρέπει να ανησυχώ; Να πω ότι και εγώ έτσι είμαι από πάντα έτρωγα, αλλά κιλά δε παίρνω εύκολα με τίποτα, όπως και ο πατέρας του μικρός ήταν δύσκολος στο φαγητό. Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, βεβαίως και η κληρονομικότητα έχει μεγάλη σημασία, όμως, πριν καταλήξετε εκεί θα πρέπει να γίνει ένας καλός εργαστηριακός έλεγχος μήπως και υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που δεν αφήνει το μωρό σου να αυξάνει το βάρος του. Αυτές οι εξετάσεις είναι αίματος και ούρων και ξεκινάς από γενικές αίματος με ειδικές ορμονικές, ούρα για καλλιέργειες και μεταβολικά, γενετικός έλεγχος, μαγνητική τομογραφία κτλ. Βέβαια, όλα αυτά είναι ένας σχεδιασμός και γίνεται σταδιακά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω έναν γιο που πριν από λίγους μήνες έκλεισε τα 4. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η σωστή ηλικία για να κάνουμε την πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα να σας φαίνεται ότι δεν βλέπει καλά ή έχει στραβισμό, τότε γύρω στα 5 χρόνια είναι πολύ καλά να γίνει μία οφθαλμολογική εξέταση που το παιδί συνεργάζεται. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, στην κόρη μου που είναι 8 ετών, πίσω από την αριστερή θηλή, πιάνω έναν γρόμπο, ο οποίος δεν την πονάει καθόλου. Τι μπορεί να συμβαίνει; Είναι ανησυχητικό; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, συνήθως πρόκειται για έναρξη προεφηβείας και είναι άνευ σημασίας. Για να είσαι σίγουρη, θα πρέπει να κάνει ενα υπερηχογράφημα μαστών, ώστε να φανεί ακριβώς περί τίνος πρόκειται. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ μου. Το παιδί μου είναι 13 μηνών και κάνει βήματα στις μύτες. Είναι καλό; Αν κάτι πάει στραβά, πρέπει να κάνω κάτι; Τι πρέπει να προσέξω; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ συνηθισμένο στα πρώτα βήματα να περπατάνε στις μύτες των πελμάτων. Αν πατάει και με ολόκληρο το πέλμα, να μην ανησυχείς. Αλλιώς, θα πρέπει να το δει ορθοπεδικός για να σου πει αν είναι φυσιολογικό, αν οι τένοντες είναι κοντοί ή αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ έχω μια κόρη 2 χρονών. Είναι διαρκώς κολλημένοι επάνω μου, δεν κάθεται ούτε με το πατέρα της. Επίσης, δεν κοιμάται με τίποτα αν η ώρα δεν πάει 2 το βράδυ. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι όλο αυτό το διάστημα δημιούργησες τις προϋποθέσεις ώστε το μωρό να κολλήσει πάνω σου. Τώρα, χρειάζεται τρόπος που μόνο κάποιος ειδικός θα σε συμβουλεύσει, αφού πρώτα γίνει μία ανασκόπηση όλου του οικογενειακού ιστορικού σας, ώστε να βγει στην επιφάνεια το τι δεν έκανες καλά και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί τώρα. 

 

Read More

And More