Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα έχω έναν γιο 6 ετών και δίδυμα 18 μηνών. Το θέμα μου είναι με τον γιο μου που ενώ για κακά του πηγαίνει χωρίς να το πούμε εμείς για τα τσίσα του όχι, αν τον αφήσουμε δεν κατουριέται αλλά του φεύγουν λίγα στο βρακάκι του και γενικώς έχει αρκετή εγκράτεια. Η παιδίατρος μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την στιγμή που δεν κάνει επάνω του τα κακά του, εγώ όμως ανησυχώ και σκέφτομαι μήπως το κάνει επίτηδες λόγω ζήλιας των διδύμων. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, και μένα μου φαίνεται ότι είναι ψυχολογικό. Κρατάει τα ουρά του μέχρι που “του φεύγουν”. Μια λύση είναι να του δίνεις πολύ νερό και γενικά υγρά, ώστε να γεμίζει η κύστη του πολύ γρήγορα μέχρι να μην αντέχει και να αναγκαστεί να ουρεί. Επίσης, θέλει δουλειά με ψυχολόγο, ώστε να σου δώσει μεθοδολογία, αφού πρώτα διαπιστώσει ποια είναι η αιτία (σε σχέση με τα αδελφάκια του) και να σας βοηθήσει.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα σας. Η κόρη μου είναι 3 ετών και 4 μηνών και όσες προσπάθειες και αν έχω κάνει, δεν μπορώ να την πείσω να βγάλει την πάνα. Τι μου προτείνετε; Έχω αγχωθεί πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, έχει λίγο καθυστερήσει, αλλά θέλει υπομονή. Δεν ξέρω τι μεθόδους έχεις εφαρμόσει μέχρι τώρα. Πιθανόν, να είναι χειριστική και με αυτό τον τρόπο να θέλει να σας κάνει να την προσέχετε. Θέλει συζήτηση με τον παιδίατρο ή με ψυχολόγο, ώστε αφού εντοπίσετε την αιτία να το λύσετε. Πάντως μην το πιέζεις και μην το συζητάς μπροστά της διότι φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι, 26 μηνών και έχω παρατηρήσει ότι τους τελευταίους 2 μήνες ροχαλίζει. Τι μπορεί να φταίει;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν δεν εχει κάποια ίωση με μπούκωμα στη μύτη, τότε μπορεί να είναι ρινίτιδα από αλλεργία, σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, κρεατάκια ή και διαταραχή του θυροειδή αδένα. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να την εξετάσει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά για να ελεγχθεί αν πρόκειται για ανατομικό

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Παρατήρησα ότι πίσω στο κεφαλάκι της κορούλας μου που είναι 6 μηνών, στα μαλλιά στο ύψος του αυτιού έχει ένα μπιλάκι μέγεθος ρεβιθιού κάθε φορά που στρίβει το κεφάλι της δεξιά. Αυτό είναι από την αριστερή πλευρά. Στην δεξιά πλευρά δεν έχει τίποτα. Πρέπει να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, συνήθως πρόκειται για επίπλευση των οστών του κεφαλιού άνευ σημασίας. Όμως, θα πρέπει να το ψηλαφίσει ο παιδίατρος για να αντιληφθεί αν είναι κύστη ή αδένας ή λίπωμα. Σίγουρα, ένα υπερηχογράφημα θα έβγαζε την διάγνωση. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω από ποια ηλικία μπορούμε να βουρτσίζουμε τα δοντάκια του παιδιού; Υπάρχει κάποια προτίμηση σε οδοντόβουρτσες και οδοντόπαστες;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αμέσως μετα την εμφανιση του πρώτου δοντιού μπορούμε να αρχίσουμε να τα καθαρίζουμε απλά με μόνο μια μαλακιά οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα. Μετα την ηλικία των 2-3 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οδοντόκρεμα ειδική για παιδιά, ώστε αν την καταπιεί να μην υπάρχει πρόβλημα.

Read More

And More