Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας σε κάτι που με απασχολεί. Την περασμένη εβδομάδα έκανα στην κορούλα μου το ετήσιο check up,οι βιοχημικές εξετάσεις είναι καλές, η crp είναι 23 και η γενική αίματος έδειξε 18.000 λευκά, αυξημένα ουδετερόφιλα και λίγο πιο χαμηλά λεμφοκύτταρα. Να σας πω ότι τα αιμοπετάλια,η αιμοσφαιρίνη,ο αιματοκρίτης και τα ερυθρά της είναι φυσιολογικά. Δεν έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα εκτός απο λίγο μπούκωμα στη μυτούλα της. Ήθελα την άποψη σας. Να ανησυχώ για κάτι κακό; Να ψάξω και για κάτι ακόμη; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι την μέρα που έγινε η αιμοληψία το μωρό σου θα πρέπει να “περνούσε κάποια μικρή λοίμωξη”, όπως για παράδειγμα μία ίωση και για αυτό φάνηκαν αυτές οι εξετάσεις. Αν το μωρό σου είναι καλά, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι περαιτέρω. Αλλιώς, θα πρέπει να τις επαναλάβεις και να εξεταστεί από τον παιδίατρο, διότι για παράδειγμα μπορεί να έχει κόκκινο λαιμό ή ουρολοίμωξη ή κάτι άλλο που δεν είναι διακριτό πάρα μόνο στην εξέταση. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, θα ήθελα σας παρακαλώ την βοήθεια σας. Η κόρη μου, 4,5 χρόνων, έκανε χθες διάρροιες αλλά ίσα που λέρωσε λίγο το εσώρουχό της και στην αρχή δεν μου είπε κάτι με αποτέλεσμα το δερματάκι της να κοκκινίσει αρκετά και να πονάει. Την έπλενα διαρκώς και της έβαλα panderm και το βράδυ ήταν πολύ καλύτερα. Όμως, ξαφνικά, χθες το απόγευμα δεν ήθελε να κάνει τσίσα, γιατί πίστευε ότι θα τσούζει ο ποπός της. Τελικά, μετά απο αρκετές ώρες και μισή ώρα μέσα στην μπανιέρα ούρησε. Σήμερα το πρωί, πριν το σχολείο, πήγε κανονικά στο γιογιό της, αυτό στις 7 και 20 το πρωί. Έκτοτε αρνείται να κάνει τσίσα της μέχρι και αυτήν την ώρα. Δεν το κατάφερε ούτε με το νερό στο μπάνιο της. Τι πρέπει να κάνω; Σας παρακαλώ πείτε μου, να ανησυχήσω; Θα πρέπει να κάνω κάτι άμεσα; Θα περιμένω την απάντησή σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, για ψυχολογικούς λόγους δεν θέλει να ουρήσει. Μέχρι να ηρεμήσει και να αλλάξει συμπεριφορά μπορείς να τις δίνεις πολλά υγρά, δηλαδή νερό και χυμούς, και επειδή δεν μπορεί να συγκρατηθεί τελικά κάποια στιγμή θα ουρήσει αυτόματα. Ετσι, θα καταλάβει ότι δεν υποφέρει και θα λήξει το πρόβλημα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι, 7μιση μηνών τώρα το οποίο διαγνώστηκε από πολύ νωρίς με παλινδρόμηση, ήπιου προς μεσαίου βαθμού. Ενώ λοιπόν οι αναγωγές και οι εμετοί μειώθηκαν πολύ μετά την εισαγωγή στις στερεές, έχει τώρα μια βδομάδα που πάλι μου βγάζει γουλίτσες. Όμως, δεν είναι αυτό που με ανησυχεί. Σήμερα, 3η φορά γενικά και 2η τον τελευταίο μήνα μου έβγαλε λίγο γάλα από την μύτη. Με ανησύχησε πολύ. Υπάρχει περίπτωση να έχει κάτι πιο σοβαρό; ή να μην υποχωρεί ή παλινδρόμηση όπως αναμένεται σε αυτήν την ηλικία; Της καθάρισα την μυτούλα με όρο καλού κακού. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό με αυξομειώσεις. Καλό θα ήταν να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου για να έχετε μία καλή εικόνα της κατάστασης και να κάνετε την ανάλογη θεραπεία. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω είμαι μια θηλάζουσα μαμά με ένα μωράκι κοριτσάκι 1,5 ετών και θέλω να κάνω το εμβόλιο της Pfizer. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι κατάλληλο για εμένα να σας πω επίσης ότι είμαι 49 ετών. Ευχαριστώ θερμά

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις μητέρες που θηλάζουν. Επομένως, να το κάνεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να κόψουμε την πιπίλα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η διαδικασία, τόσο πιο καλά. Συνήθως, μετά τα πρώτα του γενέθλια, ξεκινάμε τη διαδικασία έχοντας ως στόχο μέχρι τα δύο χρόνια να το έχουμε πετύχει. 

 

Read More

And More