Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, ο γιος μου είναι 4 μηνών και του έχουμε αλλάξει πολλά γάλατα και καταλήξαμε πριν 1,5 μήνα στο comfort λόγω αναγωγών και ελαφράς δυσκοιλιότητας. Το πίνει μια χαρά. Ο γιατρός μου προτείνει να σταματήσω το comfort και να πάρω κάποιο απλό, μιας και πλησιάζουμε στη στερεά τροφή, γιατί με αυτο το γάλα το έντερο “τεμπελιάζει” και δεν κάνει. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ… 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αυτά που μου περιγράφεις είναι λίγο ασαφή. Και τούτο διότι πρέπει να ξέρουμε γιατί δίνουμε ένα γάλα στο παιδί. Το δίνεις για παλινδρόμηση ή για δυσκοιλιότητα ή και για τα δύο; Αν, λοιπόν, ξέρεις γιατί το δίνεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί η τωρινή κατάσταση του και να αποφασιστεί αν είναι σωστό να γίνει κάποια αλλαγή. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών και εδώ και δύο εβδομάδες μου κάνει πυρετό ή δέκατα για δύο εικοσιτετράωρα που έρχεται και φεύγει χωρίς άλλα συμπτώματα. Πρέπει να κάνουμε κάποιες αιματολογικές? Είμαι ανήσυχη γιατί στο παρελθόν δύο παιδιά από το περιβάλλον μου με τα ίδια συμπτώματα είχαν καλαζάρ. Δεν έχει τίποτα άλλο κατά τα άλλα. Παίζει, τρώει, είναι ζωηρή και χαρούμενη. Να τονίσω ότι εντόπισα πως αυτό συμβαίνει κάθε φορά που κάνει μπάνιο στην θάλασσα ή στην πισίνα, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να έχει σχέση ή είναι απλά τυχαίο. Θα περιμένω την απάντηση σας. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αιματολογικές εξετάσεις και ούρων. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μία λοίμωξη των ούρων. Επίσης, από τις εξετάσεις αίματος, θα φανεί αν υπάρχει μια μικροβιαιμία ή μία ανοσολογική ανεπάρκεια. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω μια κορούλα 1 μηνών. Έχει πονάκια, κάτι που μας είπε και η παιδίατρος. Μας έδωσε το nan optipro, αλλά κάποια στιγμή δεν το ήθελε και έκανε εμετό. Μας άλλαξε και μας έδωσε nan ar. Πάλι βγάζει γάλα. Τι να κάνω;  

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θεωρώ ότι σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου, μήπως και υπάρχει κάποια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν συμβαίνει αυτό, τότε επειδή το γάλα παλινδρομεί από το στομάχι προς τον οισοφάγο, το μωρό σου έχει καούρες και τσουξήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τότε θα πρέπει να πάρει ειδικό γάλα και ίσως κάποιο αναγωγικό σιρόπι. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και αυτό που με προβληματίζει το τελευταίο διάστημα, είναι οι έντονες εκρήξεις θυμού που παρουσιάζει. Στο σχολείο η συμπεριφορά της είναι εντελώς διαφορετική. Είναι πολύ ήσυχη, έχει προσαρμοστεί, γιατί λόγω κορονοϊού ήταν εκτός μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο σπίτι δεν έχει αλλάξει κάτι. Τι μπορώ να κάνω για να περιοριστούν οι εκρήξεις; Αισθάνομαι ότι κάτι δεν έχω κάνει σωστά και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μάλλον έχεις δίκιο που νομίζεις ότι κάτι δεν έχεις κάνει καλά. Μόνο που για να το βρεις θα πρέπει να μιλήσεις με ένα ειδικό ψυχολόγο για να σε βοηθήσει να το ανακαλύψεις και να το διορθώσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ, έχω ένα μωρό 9 μηνών που ακόμα θηλάζει. Ο σύζυγος και εγώ δουλεύουμε αποκλειστικά από το σπίτι και τηρούμε τα μέτρα πάρα πολύ αυστηρά. Θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο της Pfizer και η απορία μας είναι αν θα πρέπει να προσέξουμε κάτι τις επόμενες μέρες από τον εμβολιασμό σε σχέση με το μωρό, όπως παραδείγματος χάρη να φοράμε μάσκα μέσα στο σπίτι. Υπάρχει περίπτωση από το εμβόλιο να κολλήσουμε το μωρό με τον ιό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τίποτα δεν ισχύει από όλα αυτά που φοβάσαι. Δεν χρειάζεται να προσέξετε τίποτα το ιδιαίτερο όσον αφορά το παιδί σας. Να κάνετε το εμβόλιο κανονικά. 

Read More

And More