Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 5,5 χρόνων που τον Σεπτέμβριο θα πάει στα νήπια. Το πρόβλημα μας είναι ότι το “Ρ” το λέει “Λ”. Το γράφει σωστά αλλά το λέει λάθος. Η παιδίατρος μας μου είπε ότι πρέπει να το έχει καθαρίσει μέχρι να πάει στο δημοτικό. Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Θα πρέπει να την δει κάποιος ειδικός;
Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, εννοείται ότι τώρα πρέπει να το εκτιμήσει μία ειδική λογοθεραπεύτρια. Θα κάνει κάποιες συνεδριάσεις και θα σας υποδείξει ασκήσεις για το σπίτι. Είναι κάτι που διορθώνεται, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα και για να μπορεί να συμμετάσχει εκπαιδευτικά στο σχολείο και για να μην δεχθεί μπούλινγκ από κάποια παιδιά. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Το παιδί μου είναι 15 χρονών και παρατήρησα ότι πάνω από την κλείδα, όχι κοντά στον ώμο, έχει ένα μικρό εξόγκωμα να το πω. Το ακουμπάει και το νιώθει μικρο. Δεν είναι τόσο σκληρό. Δεν πονάει, κουνάει κανονικά χέρια κλπ. Είναι ανησυχητικό ή όχι; Πρέπει να πάμε άμεσα σε γιατρό ή να μην δώσουμε σημασία; Ευχαριστώ για την υπομονή σας!


⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πρώτα θα πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα της περιοχής για να διαπιστώσετε περί τίνος πρόκειται. Δηλαδή είναι μια κύστη, λίπωμα, αδένας, κόκκαλο κλπ. Μετά θα κριθεί σε ποιον γιατρό θα απευθυνθείτε (ορθοπεδικό, χειρουργό κλπ) 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ! Το μωρό μου είναι 10 μηνών και δεν πίνει καθόλου νερό. Ούτε γουλιά. Τι λέτε να φταίει;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν πίνει πολυ γάλα, φρούτα και σούπες, μπορεί να καλύπτεται σε υγρά και γι’ αυτό να μην θέλει νερό. Εσείς πάντως να προσπαθείτε να του δίνεται νερό για να είστε σίγουροι ότι αν το χρειασθεί θα το πιει. Επίσης, θα πρέπει για ένα διάστημα να μετράτε την ποσότητα των ούρων που αποβάλει ζυγίζοντας τις πάνες πριν και μετά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ μου, εγώ έχω ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών και τρώμε την κρέμα μας στο καρεκλάκι, δηλαδή η στάση σώματός του είναι σε ορθή γωνία. Αυτό επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη; Θα της δημιουργηθεί πρόβλημα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, εφόσον το μωρό σου δεν διαμαρτύρεται, η θέση αυτή είναι πολύ καλή, αφού είναι κάθετη. Εξάλλου, αυτά τα καρεκλάκια είναι μελετημένα γι’ αυτό τον σκοπό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε μονάχα, αλλά ο γιατρός μας είπε ότι χρειάζεται να του δώσουμε και συμπλήρωμα. Το πρόβλημα είναι, πως το μωρό δεν τρώει από το μπιμπερό. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ξένο γάλα, θα χρειασθεί μια μεταβατική περίοδος μέχρι το μωρό να συνηθίσει, διότι έχει συνδυάσει το γάλα με εσένα. Θα κάνεις λίγη υπομονή.

Read More

And More