Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 5 μηνών και πίνει το novalac premium 1. Tο τελευταίο διάστημα έχει μια άρνηση στο γάλα της. Θα ξεκινήσει να τρώει και μόλις ρουφήξει μερικές γουλιές γυρνάει το κεφάλι της από τη άλλη, μετά θα ξαναρουφήξει και πάλι το ίδιο μέχρι που θα αρχίσει να γκρινιάζει και να κλαίει. Κάνουμε περίπου 45 λεπτά να φάει, γιατί σταματάμε πολλές φορές μία για να ρευτεί μία για να ηρεμήσει. Μόλις της βγάλω το μπιμπερό βάζει και τρώει τα χέρια της. Τι να κάνω; Μήπως δεν της αρέσει το γάλα; Γιατί το νερό στο μπιμπερό το πίνει μια χαρά…

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση μπορείς να αλλάξεις το γάλα και να δοκιμάσεις ένα ή δύο άλλα. Αν το παιδί συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μήπως και έχει εσωτερική παλινδρόμηση, η οποία του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω, η κόρη μου 3,5 χρόνων δεν τρώει πλέον καθόλου λαχανικά και από φρούτα μόνο μπανάνα , ενώ πριν τα έτρωγε κανονικά. Εδώ και αρκετό διάστημα δεν δέχεται την κατανάλωση καθόλου. Έχω προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να την προσεγγίσω χωρίς κανένα αποτέλεσμα… Πρέπει να δώσω επιπλέον κάποιες βιταμίνες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, οι βιταμίνες είναι μια προσωρινή λύση για ένα – δυο μήνες. Μετά τι θα γίνει; Άρα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τρώει και λαχανικά και φρούτα. Θέλει υπομονή και ευρηματικότητα. Μπορείς να βρεις διάφορες συνταγές για παιδιά μέχρι να πετύχεις τον τρόπο που θα αρέσει στο παιδί σου. Μπορείς να συζητήσεις μαζί της για το τι θα της άρεσε. Πάντως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τελικά η κάθε μαμά βρίσκει κάποια στιγμή τον τρόπο που ταιριάζει στο παιδί της. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω έναν γιο 3,5 ετών. Το πρόβλημα μας είναι ότι αρνείται να κάνει τσίσα και κακά στην τουαλέτα! Όλη μέρα φοράει εσώρουχο αλλά όταν θέλει να τα κάνει, ζητάει να του βάλουμε πάνα και αν δεν του βάλουμε τα κρατάει πάνω του για ώρες! Έχω δοκιμάσει τα πάντα γιογιό κλπ. Τι μου προτείνετε να κάνω; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη τους σφιγκτήρες και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Θέλει υπομονή. Όταν του βάζεις την πάνα να το βάζει να κάθεται στο γιο γιο. Έτσι, θα μάθει αυτή την διαδικασία. Ηλικιακά υπάρχει ακόμη περιθώριο μέχρι την ηλικία των 5-6 χρόνων. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ χαίρεται! Ο γιος μου 11 μηνών, (7,500kg) και ξαφνικά θέλει μόνο γάλα, εδώ και 20 μέρες. Μέχρι τώρα έτρωγε κρέμες και μαγειρευτά αλεσμένα χωρίς αντιδράσεις. Από τη μια μέρα στη άλλη δε θέλει τίποτε στο στόμα, βλέπει κουταλάκι και κλαίει. Του βάζω κομματάκια από διάφορα λαχανικά , γιαούρτι, ψωμάκι κτλ, αλλά δεν βάζει τίποτε στο στόμα παρά μόνο παίζει με τις υφές. Κάναμε αναλύσεις ούρων και είναι οκ. Έχει σίδηρο 67 και φεριτίνη 17,2. Αρχίσαμε διάλυμα σίδηρου πριν λίγες μέρες. Έχει μόνο τα 2 πρώτα δοντάκια. Τα πάνω δυο δεν βγήκαν ακόμη καλά. Τι μου προτείνεται να κάνω; Ποιες άλλες εξετάσεις να κάνουμε; Ποια είναι η άποψη σας;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, από ότι καταλαβαίνω το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο. Απλώς, έχει ιδιορρυθμία στις γεύσεις. Από την στιγμή που πίνει γάλα σημαίνει ότι πεινάει. Σε αυτές τις περιπτώσεις “εκμεταλλευόμαστε” την πείνα του, ώστε να αναγκαστεί να φάει αυτά που θέλουμε. Δηλαδή να δοκιμάσεις να μην του δίνεις το γάλα, αλλά κάθε φορά που πεινάει να του δίνεις φαγητό. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να πεισθεί να φάει και κάτι άλλο.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω ένα μωρό 4 μισή μηνών. Όταν κοιμάται, έχω παρατηρήσει ότι κουνάει το κεφάλι του αριστερά δεξιά πολύ έντονα (το χτυπάει και στα κάγκελα). Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω; Να πω ότι έχει γεννηθεί πρόωρο 31 εβδομάδων στα 1600 γρ. Αναπτύσσεται καλά για την ηλικία του. Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, καμία φορά τα πρόωρα μωράκια, επειδή έχουν μείνει αρκετό καιρό μόνα τους στην μονάδα εντατικής νοσηλείας, λόγω μοναξιάς, αποκτούν αυτή την συνήθεια. Δηλαδή αυτο-νανουρίζεται. Σπανία να συμβαίνει κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα εγκεφαλικό πρόβλημα. Βέβαια μέχρι ένα διάστημα έτσι και αλλιώς το πρόωρο μωρό έχει μία εγκεφαλική ανωριμότητα. Αν θέλεις μια πιο καλή εκτίμηση, θα πρέπει να το εξετάσει νευρολόγος για παιδιά ή αναπτυξιολόγος.

Read More

And More