Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θηλάζω το μωράκι μου και τώρα είναι 10 μηνών. Πρέπει σιγά – σιγά να το κόψω, όμως, γιατί θα πρέπει να εργαστώ. Έχω δοκιμάσει να αλλάξω γάλα, μπιμπερό να του βάλω το γάλα μου σε μπιμπερό, ακόμα και να το ταΐσει άλλος, και δεν το πιάνει. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου έχει συνδεθεί μαζί σου και γι’ αυτό θα αντισταθεί να σταματήσει τον θηλασμό. Αφού επιμένεις θα προσπαθήσεις μέχρι να το πάρει απόφαση, να συνηθίσει την καινούργια κατάσταση και να πιει το ξένο γάλα. Κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του χρόνους που το αποδέχεται. Εκτός και αν αποφασίσεις να το κάνεις φαρμακευτικά. Δηλαδή να πάρεις ένα χάπι, να σταματήσει αμέσως το γάλα σου και αφού το μωρό δεν βρίσκει γάλα για να πιει, σιγά – σιγά θα το πάρει απόφαση να πιει το ξένο γάλα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Η εγγονή μου είναι πεντέμισι ετών και ακόμη βρέχει το κρεβάτι της κάθε βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους γονείς της. Είναι προτιμότερο να αρχίσουν πάλι να της βάζουν πάνα ή να την αφήσουν έτσι, μέχρι να σταματήσει να το κάνει; Εννοείται ότι δεν της λένε τίποτα κάθε πρωί για αυτό.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή γιαγιά, καταρχάς δεν θα πρέπει να βάλει ξανά την πάνα σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν δυο τρεις μέθοδοι που βοηθάμε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, από το απόγευμα και μετά να μην πίνει υγρά και πριν κοιμηθεί να μην πίνει γάλα. Να ουρεί πριν να κοιμηθεί και δύο ώρες μετά να την ξυπνάτε για να ουρήσει. Αν δεν έχετε αποτελέσματα, θα πρέπει να την δει και ένας ουρολόγος για παιδιά. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου, καλημέρα. Έχω μια κορούλα 4,5 μηνών και, όταν τη θηλάζω μερικές φορές, κοιμισμένη τρέμει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν την ακουμπάω, αμέσως σταματάει. Περιμένω τη γνώμη σας. Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι περίεργο αυτό που περιγράφεις. Το καλύτερο απο όλα είναι να το καταγράψεις σε βίντεο και να το δει ένας παιδίατρος. 

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, καλησπέρα! Πολύ σύντομα, επιστρέφω από τις διακοπές και σκέφτομαι να κλείσω ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στον γιο μου. Είναι 15 ετών και θα πάει πρώτη λυκείου. Έχω μερικούς ενδοιασμούς. Τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο του κορονοϊού θεωρείται ασφαλές, αποτελεσματικό και μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω απο 10.000.000 εμβόλια στις ΗΠΑ, 2.000.000 στην Ιταλία και μερικά εκατομμύρια σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστρία κλπ. Στην Ελλάδα, έχει πάρει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και συστήνεται απο την ελληνική παιδιατρική εταιρία. Δεν βρίσκω τον λόγο για να μην το κάνει το παιδί σου.

Read More

And More