Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και είμαι σε απόγνωση, διότι θέλει να τρώει το κυρίως γεύμα της μόνο σε αλεσμένη μορφή. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη μάσηση. Τρώει, σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπιτικό κέικ, τσουρέκι, τυροπιτάκια, τυρί κτλ, αλλα αρνείται πεισματικά να δοκιμάσει κρέας, ψάρι, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι σε μη αλεσμένη μορφή. Όσες φορές την έχω ξεγελάσει και έχω βάλει κάτι στο στόμα της το φτύνει και καθαρίζει τη γλώσσα της. Το μόνο που τρώει σε μη αλεσμένη μορφή είναι πατάτες τηγανιτές, τις οποίες σπάνια προσφέρω. Έχω προσπαθήσει να της εξηγήσω, αλλά αρνείται να δοκιμάσει. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχω δοκιμάσει 3 φορές να μην προσφέρω αλεσμένο, αλλά άντεξα μόνο 3 ημέρες, καθώς η μικρή παρέλειπε το κυρίως γεύμα και ούτε καν προσπαθούσε να το αναπληρώσει με τροφές που τρώει. Φοβήθηκα ότι έτσι θα κλείσει εντελώς το στομάχι της, καθώς πρόκειται για λιγόφαγο παιδάκι. Στον παιδικο σταθμό το μόνο που δοκίμασε ήταν αγγούρι, μαρούλι και ψωμί. Γνωρίζω ότι για να φτάσαμε ως εδώ φταίω εγώ, αλλά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω το λάθος μου. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ αισιόδοξο ότι αναγνωρίζεις ότι έχεις μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα του παιδιού σου. Και πιθανόν όλο το περιβάλλον στο οποίο ζει. Για να μην πειραματίζεσαι πια και να μην χάνεις άλλο χρόνο θα πρέπει να επισκεφτείς ένα ειδικό για αυτά τα θέματα, δηλαδή ένα καλό ψυχολόγο. Μαζί του θα εντοπίσετε τα κακώς κείμενα και με μεθοδικότητα θα βρείτε σίγουρα τις λύσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Το μωρό μου είναι 16 μηνών και έχει δυσκοιλιότητα. Του δίνω φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν το βοηθάνε. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν μου δίνεις πλήρες ιστορικό για το τι ακριβώς συμβαίνει. Τι σημαίνει έχει δυσκοιλιότητα; Δηλαδή τα κόπρανα βγαίνουν σκληρά σαν βόλοι ή απλώς δεν αφοδεύει συχνά; Επίσης, δεν φτάνει μόνο τι τρώει για να την βοηθήσεις, αλλα και τι δεν πρέπει να τρώει, διότι επιδεινώνουν την δυσκοιλιότητα. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, γέννησα ένα μωρό 3180 φυσιολογικά ξεκινήσαμε με frezylack gold, αλλά λόγω δυσκοιλιότητας και εμετών αλλάξαμε σε sanilac ha. Το πρόβλημα συνεχίστηκε και η παιδίατρος μας έδωσε novalac allernova ar πιστεύοντας ότι το μωρό έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Σήμερα, είναι 3 μισή μηνών 6 κιλά, και ενώ όλα πήγαιναν καλά εδώ και κάποιες μέρες δεν τρώει το γάλα το φτύνει το μπουκάλι πίνει μόνο 100 ml τη φορά, ενώ έπινε 180 και έχει πολλή γκρίνια. Της έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αιματολογικές ούρων, υπέρηχο και πέρα από μια μικρή γοπ δεν βρήκαν κάτι άλλο. Άλλαξα παιδίατρο για προσωπικούς λόγους και αυτή θεωρεί ότι φταίει το γάλα, γιατί δεν έκανε ραστ τεστ στο παιδί η γιατρός η προηγούμενη και δεν ξέρουμε αν έχει αλλεργία. Κάναμε το τεστ και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, της έδωσα το Νόβαλακ το απλό να το δοκιμάσουμε το έφαγε και το έκανε εμετό. Η παιδίατρος μου είπε να δώσω Φρέζυλακ για αναγωγές, αλλιώς να περιμένουμε τα αποτελέσματα του τεστ. Έχω τρελαθεί, τι να κάνω; Να συνεχίσω το αλερνοβά; Δεν το θέλει, αλλά δεν την ενοχλεί.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πιθανόν να αρνείται το γάλα γενικά επειδή το έχει συνδυάσει με ενοχλήσεις του τύπου καούρες και τσουξίματα. Από την άλλη, αν είχε αλλεργία στο γάλα της αγελάδας σε τέτοιο βαθμό, θα έπρεπε να είχε κάνει κενώσεις με αίμα, να μην έπαιρνε βάρος και να είχε και κανένα εξάνθημα. Επειδή, έτσι και αλλιώς το γάλα που πίνει είναι και για την παλινδρόμηση και για την αλλεργία, νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να της δοκιμάσεις ένα αντιαναγωγικο σιρόπι τύπου NEXIUM ή LAPRAZOL. Φυσικά, αυτά τα φάρμακα τα δίνεις μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο σου. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω μια κόρη 2,5 ετών και το πρόβλημα μου είναι ότι δεν λέει πολλές λέξεις καθαρά και δεν λέει και το όνομα της. Καταλαβαίνει τα πάντα, ακολουθεί εντολές παίζει με τα παιχνίδια που είναι για μεγαλύτερα παιδιά κατασκευές κουκλόσπιτα κλπ. Λέει φράσεις που είναι που πάμε κλπ λέει από τις λέξεις τις δύο πρώτες συλλαβές, αλλά με προβληματίζει γιατί η μεγάλη μου κόρη στη ηλικία της μιλούσε αρκετά καθαρά. Επίσης, κόψαμε την πάνα από τον Ιούλιο και τώρα που θα πάει παιδικο πισωγύρισε κάνοντας τα τσίσα πάνω της σχεδόν κάθε μέρα. Τι μπορώ να κάνω σχετικά με τα δύο αυτά θέματα που με προβληματίζουν σε σχέση με το παιδί. Ευχαριστώ πολύ! Περιμένω απάντηση σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα. Από ότι περιγράφεις το παιδί σου ακούει καλά και έχει μιλήσει αρκετά. Βέβαια, θα θέλαμε να κάνει μικρές προτάσεις με 3 λέξεις, αλλά πιθανόν να χαϊδεύεται. Πιστεύω ότι με τα απο 3 μήνες παρακολούθησης του παιδικού σταθμού θα δεις ένα άλλο παιδί. Αν σε αυτό το διάστημα δεν θα προκύψει πρόοδος, τότε θα πρέπει να εξεταστεί απο ειδικό αναπτυξιολόγο. 

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κύριε Μαζανη, σας εκτιμώ βαθύτατα και ήθελα πολύ να επικοινωνήσω μαζί σας για 2 προβληματισμους που έχω. Είμαι 39 χρονών. Διανύω την 22 εβδομάδα κύησης στο 3 μου παιδάκι. Ήθελα την γνώμη σας όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Είναι ασφαλές πιστεύετε για μια γυναίκα στην δική μου φάση της ζωής της; Επίσης, η κόρη μου η μεγάλη είναι 12 ετών και ανοσοκατασταλμένη από τα 4 της με αζαθειοπρινη, λόγω ελκώδης κολίτιδας. Έχω κλείσει ραντεβού να εμβολιαστεί και εκείνη, μα έχω μια ανησυχία μέσα μου. Θα ήθελα πολύ να ακούσω και την δική σας άποψη και για τις δύο μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το εμβόλιο του κορονοϊού και ειδικά το mRNA, ενδείκνυται για τις εγκύους σαν ασφαλές και αναγκαίο θα έλεγα δεδομένου ότι αν μια έγκυος κολλήσει κορονοϊό τα προβλήματα μπορεί να είναι πολυ μεγάλα. Όσον αφορά για τα άλλο παιδί, απο την στιγμή που ο θεράπων ιατρός της δεν έχει αντίρρηση για κάποιο λογο που αυτός γνωρίζει απο το ιστορικό της, τότε θα πρέπει και αυτή να κάνει το εμβόλιο.

Read More

And More