Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Σε 20 μέρες θα έρθει στην οικογένεια το δεύτερο παιδί. Το πρώτο είναι 5 χρονών και υπάρχει ο προβληματισμός στο αν θα πρέπει να διακόψουμε για κάποιο διάστημα το παιδί από το το σχολείο (νήπια), λόγω περιόδου με αρρώστιες, λοιμώξεις, για να προστατευτεί το μωρό. Φοβόμαστε αν κάνουμε κάτι τέτοιο μήπως τον επηρεάσει ψυχολογικά, αλλά και από την άλλη υπάρχει και ανησυχία μήπως φέρει κάτι από το σχολείο και κολλήσει το μωρό.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ πατέρα, υπάρχει πάντα το ρίσκο με την μια ή με την άλλη απόφαση. Εγώ, συνήθως, συμβουλεύω να περιμένετε να γεννηθεί το μωρό, το μεγαλύτερο να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες του, να απομονώνεις το μωρό στην περίπτωση που το μεγαλύτερο φαίνεται άρρωστο και έτσι σιγά σιγά θα εκτιμήσετε την πορεία. Είναι άδικο το πεντάχρονο να διακόψει το σχολείο. Άρα, βλέποντας και κάνοντας. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών παρά 10 μέρες 8 μηνών. Ζυγίζει 12 κιλά (γεννήθηκε 52cm 3600). Μας είπε η παιδίατρος να κάνουμε εξετάσει αιματολογικές όπου και κάναμε και ήταν πολύ καλές. Μου είπε να πάει σε ενδοκρινολόγο για κάτι παραπάνω, γιατί έχει ανοδική πορεία. Με έχει αγχώσει πάρα πολύ γιατί από την στιγμή που όλα είναι φυσιολογικά ποιος ο λόγος να τον ταλαιπωρήσω τόσο; Τα γεύματα του είναι πέντε. Το πρωί γάλα 270 ml όπου και αφήνει 60-90ml, δεκατιανό φρούτο ή γιαούρτι, μεσημεριανό 1:30-2:30 ανάλογα χορτόσουπα, απόγευμα φρούτο ή γιαούρτι και το βράδυ στις 9 γάλα. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όταν το μωρό σου θα γίνει 12 μηνών, θα πρέπει να ζυγίζει 10800 γραμμάρια. Όπως καταλαβαίνεις, σήμερα, ζυγίζει υπερβολικά πολλά κιλά. Δεν ξέρω τι είδους εξετάσεις έχετε κάνει, αλλά, όπως σου πρότεινε και ο παιδίατρος σου, θα ήθελε να δει ένα μεγαλύτερο έλεγχο ορμονολογικό μήπως και “κρύβεται” κάτι που με τις εξετάσεις που κάνατε μέχρι τώρα δεν φαίνεται.

⇒ Ερώτηση:

Γειά σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το αντικείμενο του επαγγέλματός σας. Ένα παιδί περίπου 11 ετών μπορεί να αγκαλιάσει την ανιψιά του βρέφος τριών μηνών; το βρέφος έχει πραγματοποιήσει μόνο το πρώτο εμβόλιο Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίδας. Μήπως χρειάζεται να φοράει μάσκα προστασίας;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, κάτι δεν πάει καλά με την ερώτηση σου. Δεν μπορεί ένα βρέφος τριών μηνών να εχει εμβολιασθεί με το εμβόλιο που αναφέρεις. Τέλος πάντων, γενικά θα πρέπει να προσέχουμε, όταν πλησιάζουμε ειδικά ένα βρέφος και να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών. Τον θηλάζω αποκλειστικά. Εδώ και 40 μέρες περίπου δεν κάνει κακά μόνος του και του κάνω κλύσμα κάθε δέκα μέρες – έχουμε κάνει 3 κλύσματα μέχρι τώρα -. Τώρα είμαστε 11 μέρες και δεν έχει κάνει πάλι. Όταν τα κάνει είναι σαν κρέμα. Τρώει κανονικά και γενικά δεν φαίνεται να τον ενοχλεί κάτι. Πιστεύτε ότι εχει πρόβλημα; Θα φτιάξει μόνο του ή να το ψάξω να δω αν έχει κάτι; Να τον αφήσω πάνω από δέκα δεκαπέντε μέρες μήπως τα κάνει χωρίς κλύσμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν κένωση μέχρι 10 φορές την μέρα, αλλά μπορεί και να καθυστερούν και να αφοδεύουν και κάθε 5,7,10 μέρες. Σημασία εχει τα κόπρανα να μην είναι σκληρά και να μην υποφέρει μέχρι να κάνει την κένωση. Επομένως, μην ανησυχείς, όμως αν θα ήθελες να κάνεις έναν έλεγχο, θα πρέπει να το δει ενδοκρινολόγος για έλεγχο του θυροειδή και χειρουργός για παιδιά για έλεγχο του εντέρου.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

Read More

And More