Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, χαίρομαι πολύ που διαβάζετε και απαντάτε στις ερωτήσεις μας για τις μικρές ή μεγάλες ανησυχίες μας. Το μωρό μας είναι μόλις τριών μηνών, γεννήθηκε 50 cm και 3200 κιλά. Τους 2 πρώτους μήνες φαινόταν ότι είχε όρεξη και έτρωγε καλά. Τον πρώτο μήνα έβαλε περίπου 1200 κ. Και τον δεύτερο 700 γρ. Μπαίνοντας στον τρίτο μήνα άρχισε να μην έχει διάθεση για φαγητό και να μειώνει το γεύμα του. Φάνηκε και στο βάρος του , έβαλε 400 γρ. Του αλλάξαμε αρκετά βρεφικά γάλατα αλλά δεν άλλαξε κάτι, το εξέτασε και ο γιατρός του και είπε πως δεν έχει κάτι απλά είναι ανόρεχτο. Η αλήθεια είναι ότι το μωρό είναι ήσυχο και χαρούμενο. Είναι ασφαλές όμως να τρώει έτσι λίγο; Εννοώ εκεί που έτρωγε 120-150 γρ τώρα τρώει 50-60 γρ. Σημειώνω ότι θήλασε για 30 ημέρες και μετά τρεφόταν με μπιμπερό. Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν στις καμπύλες ανάπτυξης φαίνεται ότι η εξέλιξη του βάρους του είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, τότε δεν πρέπει να ανησυχείς. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσες να του κάνεις εξετάσεις αίματος και ούρων μήπως υποβόσκει κάποια ουρολοίμωξη ή γενικές αίματος για σίδηρο και θυροειδή. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι το οποίο γεννήθηκε 35η εβδομάδα και 5η ημέρα 2370. Τώρα έκλεισε τους 2 μήνες και είναι 4300. Είναι φυσιολογικό; Αυτό που με προβληματίζει, είναι τα ml που πίνει. Το ανώτερο που έχει φτάσει είναι 90, αλλά τις περισσότερες φορές πίνει 30 ml κάθε 1,5 με 2 ώρες. Και να αναφέρω το γεγονός ότι ταλαιπωρείται απο κολικούς ακόμα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το βάρος είναι πολυ ικανοποιητικό δεδομένου ότι όταν θα γίνει 5 μηνών θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε δηλαδή 2370 και 2370 = 4740. Λόγω της προωρότητας του μπορεί να τρώει μικρές ποσότητες, αλλά φαίνεται ότι είναι αρκετές για να το θρέψει. Επομένως μην ανησυχείς. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη γεια σας. Έχω μια κορούλα 2,5 ετών, φυσιολογικότατη ανάπτυξη και χρησιμοποιούμε ακόμα την πάνα. Τους τελευταίους 2-3 μήνες όταν είναι να κάνει τα κακά της τα κρατάει, τα κρατάει περπατώντας στις μύτες των ποδιών, κοκκινίζει και θέλει να απομονώνεται. Όταν δεν αντέχει άλλο ξεσπάει σε κλάματα, αρνείται να κάτσει στο γιο γιο της για να διευκολυνθεί, ώσπου βγαίνουν με δυσκολία μεγάλα και σχηματισμένα κακά. Προσπαθώ να της δίνω όσο το δυνατό περισσότερο φρούτα και λαχανικά όμως το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα μπορούσα να την βοηθήσω να ξεπεράσει αυτό τον φόβο της;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη τους σφιγκτήρες της αφόδευσης και γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχείς αλλα ούτε και να το πιέζεις. Με την πάροδο του χρόνου όλα θα αποκατασταθούν. Μια μέθοδος είναι να την βάζεις με την πάνα στο γιο γιο σε άσχετες ώρες, ώστε να μην πιέζεται και να μάθει την διαδικασία. Εν τω μεταξύ να τις βάλεις στην διατροφή της περισσότερα χόρτα και φρούτα, όπως ακτινίδια, δαμάσκηνα,χουρμάδες και κουάκερ και να αποφεύγεις τα μήλα, μπανάνα, ρύζι και καρότο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με το γιο μου 3,5 ετών. Όταν ήταν 2 ετών έπαιζε με παιχνίδια και παζλ που ήταν για 3 και 4 ετών, ήξερε να μετρά μέχρι το 20, ήξερε όλα τα γράμματα τις αλφαβήτου, καθώς και τις μέρες τις εβδομάδας. Επίσης ήταν πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος. Τώρα στην ηλικία των 3,5 ακριβώς είναι υπερκινητικός, συνέχεια θυμωμένος, έχει ξεχάσει να μετρά αυτά που ήξερε δηλαδή και δεν μπορεί να φτιάξει ούτε τα παζλ για 2 ετών! Έχει κάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα και δεν ακούει κανένα όπως πριν! Φοβάμαι πάρα πολύ για διάσπαση προσοχής και ΔΕΠΥ! Τι με συμβουλεύετε να κάνουμε; Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι καιρός να τον εξετάσει ένας αναπτυξιολόγος για παιδιά. Μετά τα ειδικά τεστ που θα γίνουν θα ξέρουμε αν είναι αναπτυξιακή διαταραχή ή κάτι άλλο και θα ξέρετε τι θεραπεία θα πρέπει να κάνετε.

Read More

And More