Στείλε την ερώτησή σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κ. Μαζάνη, το μωρό μου (αγόρι) γεννήθηκε 3.430 και 50 εκατοστά και 5 μηνών ζύγιζε 8.440 με 67.5 εκατοστά ύψος. Το βρίσκεται φυσιολογικό; Όλοι μου λένε ότι είναι παχύ και με αγχώνουν πολύ, ενώ η παιδίατρος μας δεν ανησυχεί καθόλου. Κάνει 5 γεύματα των 180 ml τη μέρα και τρώει μεσημεριανό λαχανικά 150 γρ. Το θεωρείτε πολύ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν στους 5 μήνες ζύγιζε 6840 γραμμάρια. Είναι λίγο περισσότερο, αλλά μην ανησυχείς. Αν προσεχείς την διατροφή του και δεν τρώει περιττά όπως γλυκά κλπ, τότε καθώς θα αρχίσει να κινείται περισσότερο, τότε δεν θα πάρει περιττά κιλά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία τώρα που ξεκινάει ο χειμώνας για το παιδικό δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι 2,5 μηνών. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να έχεις σταθερή θερμοκρασία 18-21 βαθμούς, έστω και αν έξω έχει πολύ χαμηλή. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ντυμένο, αλλά ούτε και πολύ σκεπασμένο.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με το γιο μου 3,5 ετών. Όταν ήταν 2 ετών έπαιζε με παιχνίδια και παζλ που ήταν για 3 και 4 ετών, ήξερε να μετρά μέχρι το 20, ήξερε όλα τα γράμματα τις αλφαβήτου, καθώς και τις μέρες τις εβδομάδας. Επίσης ήταν πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος. Τώρα στην ηλικία των 3,5 ακριβώς είναι υπερκινητικός, συνέχεια θυμωμένος, έχει ξεχάσει να μετρά αυτά που ήξερε δηλαδή και δεν μπορεί να φτιάξει ούτε τα παζλ για 2 ετών! Έχει κάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα και δεν ακούει κανένα όπως πριν! Φοβάμαι πάρα πολύ για διάσπαση προσοχής και ΔΕΠΥ! Τι με συμβουλεύετε να κάνουμε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι καιρός να τον εξετάσει ένας αναπτυξιολόγος για παιδιά. Μετά τα ειδικά τεστ που θα γίνουν θα ξέρουμε αν είναι αναπτυξιακή διαταραχή ή κάτι άλλο και θα ξέρετε τι θεραπεία θα πρέπει να κάνετε.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να μάθω στο μωρό να μασάει. Eίναι 16 μηνών. Τώρα, του δίνω μόνο αλεσμένα, ενώ έχει αρκετά δόντια. Με τι τροφές μπορώ να ξεκινήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα έπρεπε ήδη από 12 μηνών να είχες ξεκινήσει τις προσπάθειες να περάσει σιγά – σιγά στις στέρεες τροφές. Τώρα, μπορείς να ξεκινήσεις να δίνεις με το δάχτυλο να δοκιμάζει φρούτα, όπως μπανάνα, ροδάκινο και τροφές, όπως πατάτα, πουρέ καρότου και λαχανικών κλπ. Δηλαδή να μάθει πρώτα τις καινούριες γεύσεις και ύστερα να ξεθαρρέψει και να αρχίσει να μασάει. Επίσης, ακόμα και το γάλα και το νερό καλό θα ήταν να το δίνεις με κουταλάκι ή ποτηράκι ή το ειδικό ποτηράκι με το στόμιο-καλαμάκι.

Read More

And More