Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχω την μικρή μου που είναι στα 5 έτη και αρρώστησε από βρογχίτιδα. Ακολούθησε αγωγή 10 ημερών με Aerolin εισπνοή και Flexotide για 15 ημέρες. Όμως ο βήχας δεν έχει υποχωρήσει. Έχει βήχα πολύ λιγότερες φορές μέσα στην ημέρα, αλλά βαθύ (με φλέματα) Πώς θα φύγει ο βήχας; Βέβαια δεν άφηνε τις εισπνοές να μετρώ μέχρι το 10. Παρακαλώ θα ήθελα την συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας: 1) παίρνει την σωστή φαρμακευτική αγωγή για την σωστά διαγνωσμένο πάθηση; 2) λαμβάνει σωστά τα φάρμακα της; Δηλαδή μήπως δεν εισπνέει σωστά τα φάρμακα από τις συγκεκριμένες συσκευές, διότι λόγω του νεαρού της ηλικίας της δεν μπορεί να συνεργαστεί καλά; 3) μήπως εχει προστεθεί και κάποια άλλη “ίωση” που χρειάζεται αλλαγή της θεραπείας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχουμε ένα αγοράκι 3 ετών. Εδώ και 7 μήνες έχει κόψει όλες τις τροφές. Ό,τι έτρωγε το έχει σταματήσει. Τρώει μόνο γιαούρτι και αυτό σπάνια ολόκληρο και γάλα. Ούτε σνακ και γλυκά που να του κόβουν την όρεξη. Όσες προσπάθειες και να έχουμε κάνει πέφτουν στο κενό. Κλαίει μόνο και αρνείται στη θέα του φαγητού. Στο τραπέζι δεν θέλει καθόλου να καθίσει, δεν δοκιμάζει και δεν πιάνει κανένα φαγητό με τα χέρια του. Αρνείται οποιαδήποτε τροφή και πολλές μέρες είναι μόνο το γάλα που πίνει το πρωί και το βράδυ. Τον έχουμε αφήσει πολλές ώρες να πεινάσει για να ζητήσει κάτι, άλλα κανένα αποτέλεσμα δεν είχε και αυτό. Τι να μπορούμε να κάνουμε που δεν έχουμε προσπαθήσει; Ευχαριστούμε πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν το παιδί είναι υγιές, κάποια στιγμή δεν μπορεί παρά να αρχίσει να τρώει, διότι θα το οδηγήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Δύο είναι τα πιθανά σενάρια: 1) εχει παθολογικά προβλήματα που χρήζουν εξετάσεων αίματος και ούρων για να διερευνηθούν ή 2) πρόκειται για ψυχολογικά προβλήματα που προέκυψαν μετά από πίεση ή φόβο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψετε τις έρευνες. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω μία κόρη 16 μηνών και εδώ και δέκα ημέρες, περίπου, έχει εμφανίσει δυσκοιλιότητα στις κενώσεις. Τα κόπρανα είναι μεγάλα και σκληρά και όταν ενεργείται, φωνάζει από πόνο. Δεν έχουμε δει αίμα στα κόπρανα. Υπό τις οδηγίες του παιδιάτρου δοκιμάσαμε το dufalac, δίχως κάποια βελτίωση και τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τα φακελάκια effecol junior. Τι μπορεί να συμβαίνει και ενώ τα κόπρανα μαλάκωσαν, πάλι δείχνει να πονάει και φωνάζει όταν ενεργείται; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, και τα 2 σκεπάσματα είναι καλά, όταν έχουμε γνώση για ποιο λόγο τα χορηγούμε. Επίσης, η διατροφή του παιδιού επηρεάζει πολύ την υφή των κοπράνων. Δηλαδή υπάρχουν τροφές που πρέπει να τις αποφεύγει και άλλες που πρέπει καθημερινά να βρίσκονται στο διαιτολόγιο της. Συνήθως, ένα σωστό διαιτολόγιο με ένα καλό φαρμακευτικό σκεύασμα, σιγά σιγά πετυχαίνουν τον στόχο.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας κύριε Μαζανη! Θα ήθελα την γνώμη σας σε κάτι που με προβληματίζει παρά πολύ. Έχω ένα αγόρι το μικρότερο από τα παιδιά μου και είναι 5 ετών αυτό που με απασχολεί είναι ότι τους τελευταίους μήνες το παιδί σε περιόδους που περνάει κάποια ίωση κυρίως γαστρεντερική η όταν φάει λίγο περισσότερο από άλλες φορές, εδώ να σημειώσω ότι είναι ένα αδύνατο παιδί, τότε την στιγμή που έχει τάση για εμετό τον πιάνει τρέμουλο σε όλο του το σώμα ακόμα και αν κάνει εμετό και μετά ηρεμήσει και κοιμηθεί ξυπνάει μέσα στον ύπνο του και συνεχίζει να τρέμει, μου μοιάζει κάτι με κρίση πανικού. Με ανησυχεί να βλέπω το παιδί μου έτσι. Τι θα μου προτείνατε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι λογικό το παιδί να εχει φοβηθεί από τους εμετούς και του εχει γίνει εμμονή ιδέα ότι θα ξαναζήσει την δυσαρέσκεια του εμετού. Χρειάζεται υπομονή και να αποφεύγει το πολύ φαγητό, αφού μετά κάνει εμετό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ! θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η άποψη σας για το εμβόλιο για covid στις μικρές ηλικίες από 5 ετών. Λένε θα πάρει έγκριση. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το εμβόλιο εχει εγκριθεί στην Αμερική και τον Καναδά και σύντομα θα εγκριθεί και για την Ευρώπη. Η γνώμη μου είναι θετική ότι πρέπει όλα τα παιδιά να εμβολιασθούν.

 

Read More

And More