Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, σας παρακαλώ πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη λαρυγγίτιδα της εγγονής που είναι δύο ετών; Χθες ήρθε σε επαφή με τη συνομήλικη ξαδέρφη της που υπέφερε από λαρυγγίτιδα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η λαρυγγίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη που εγκαθίσταται στον λάρυγγα και προκαλεί διάφορα συμπτώματα. Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι το βράχος της φωνής και η δυσκολία στην αναπνοή. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, τότε μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η πρόληψη της είναι να ίδια με όλες τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ, έχω ένα μωράκι 6 μηνών και τρώει ήδη μεσημεριανό και απογευματινή κρέμα (σκόνη δημητριακών ειδική για βρέφη και την αναμειγνύω με γάλα και νερό). Την απογευματινή κρέμα την δίνω συνήθως 17 με 18 η ώρα. Δυστυχώς τα βράδια δεν κοιμάται αρκετές ώρες συνεχόμενα. Μπορεί να ξυπνάει και ανά 2 ώρες. Θηλάζω αποκλειστικά. Της έδωσα και ξένο γάλα κάποια βράδια μήπως και χορτάσει αλλά και πάλι το ίδιο. Σκέφτομαι μήπως την απογευματινή κρέμα την βάλω στη θέση του βραδινού, μήπως και χορτάσει αρκετά και κοιμηθεί αρκετές ώρες. Είναι σωστό κατά τη γνώμη σας; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι ρίσκο να φάει κάτι βαρύ πριν τον βραδινό ύπνο μήπως και κάνει εμετό. Το μωρό σου συμπεριφέρεται έτσι, διότι τα μωρά που θηλάζουν θέλουν την νύχτα να βλέπουν πιο συχνά την μαμά τους. Είναι κάτι προσωρινό που σιγά σιγά θα σταματήσει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών και από τότε που γεννήθηκε έχουμε πρόβλημα με τα κακά της. Κάνω αποκλειστικό θηλασμό, όμως δεν ενεργείται κανονικά. Κάθε οκτώ ημέρες μόνο με υπόθετο. Τις τελευταίες ημέρες μου βγάζει ολόκληρο το υπόθετο, σαν να είναι έτοιμο. Η μόνη φορά που έκανε μόνη της, ήταν μετά το πρώτο εμβόλιο. Είναι φυσιολογικά σε μορφή και χρώμα. Έχω δοκιμάσει χαμομήλι και αλλαγές στην διατροφή μου, αλλά δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Υπάρχει κάποια λύση; Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί μόνιμο πρόβλημα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν κένωση και κάθε επτά ή οκτώ μέρες. Σημασία έχει να μη έχουν υφή σκληρή σαν της κατσίκας. Από ότι φαίνεται το μωρό σου δεν έχει δυσκοιλιότητα και γι’ αυτό μην ανησυχείς.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η κατάλληλη θέση για να κοιμούνται τα νεογέννητα μωράκια. Ακούω τόσες διαφορετικές απόψεις και μπερδεύομαι. Το σφηνάκι που τα κρατάει λίγο στο πλάι επιτρέπεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η επίσημη θέση είναι εκείνη που το βρέφος κοιμάται ανάσκελα με γυρισμένο το κεφάλι του μια από την δεξιά μεριά και μια από την αριστερή. Σαν δεύτερη προτεινόμενη θέση είναι εκείνη που το βάζεις να κοιμάται μια από το ένα πλευρό και μια από το άλλο.

 

Read More

And More