Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα μωρό 2,5 μηνών, αγόρι, το θηλάζω και μια με δυο φορές την εβδομάδα. Τρώει ξένο. Άρχισε να βγάζει βλέννα αίματος στα κακά και μου είπαν να κόψω τα γαλακτοκομικά και το μοσχάρι. Πέρα από το αίμα του βγαίνει και στο γάλα πάνω και μου είπαν ότι αυτό είναι από την αλλεργία. Θα μπορούσατε να μου πείτε την άποψη σας; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μπορεί να είναι αλλεργία στο γάλα της αγελάδας και στα προϊόντα του, αλλά μπορεί να είναι και μια λοίμωξη ειδικά των ούρων. Σε πρώτη φάση, η μείωση των γαλακτοκομικών είναι απαραίτητη, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση, αλλά παραμένουμε και προσεκτικοί μήπως είναι κάτι άλλο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, σε παιδί το οποίο συμπληρώνει τα 12 έτη του στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, θεωρείτε ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε ως τότε για να εμβολιαστεί κατά του Covid με τη μεγαλύτερη δόση που χορηγείται στα παιδιά 12 έως 17 ετών ή να σπεύσουμε να το εμβολιάσουμε μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, με μικρότερη δόση; Σημειώνω ότι το παιδί είναι ψηλό και βρίσκεται στην τελευταία καμπύλη από άποψη ύψους. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε όταν πρόκειται για την υγεία μας. Το εμβόλιο πρέπει να γίνει τώρα, διότι δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν μέχρι τότε κολλήσει τον κορονοιό το παιδί. 

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κύριε Μαζανη, έχω 2 παιδάκια. 3,5 χρονών ο μικρός και 18 μηνών η μικρή μας. Κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, σε ειδική κουκέτα για αυτές τις ηλικίες. Εδώ και ένα μήνα η μικρή ξυπνάει στις 4 με 5 τα ξημερώματα και για ένα δίωρο δεν την κάνουμε καλά, δεν θέλει να κοιμηθεί με τίποτα. Αναγκαστικά την παίρνουμε στο δωμάτιο μας γιατί ξυπνάει και τον μικρό, αλλά το πρόβλημα μας είναι πως δεν κοιμάται ούτε με μας, δεν θέλει να κοιμηθεί με τίποτα. Είμαστε εξαντλημένοι. Τι να κάνουμε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο το βράδυ, σημαίνει ότι κάτι έχει φοβίσει το μωρό σου. Κάτι έγινε και τρόμαξε: μια φασαρία, ένας εφιάλτης που ξύπνησε και είδε σκοτάδι κλπ. Σκεφτείτε λίγο τι μπορεί να επηρέασε το μωρό και μέχρι να το βρείτε να κάνετε μερικές αλλαγές, όπως στο δωμάτιο, στο φωτισμό, στα έπιπλα, στις ώρες ύπνου κλπ. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Έχω έναν γιο ο οποίος είναι 5 χρόνων, έχει ύψος 1,16 και είναι 27 κιλά. Τρώει όλες τις τροφές όμως τον τελευταίο μήνα συνέχεια σκέφτεται το φαγητό. Αυτό με έχει προβληματίσει γιατί μπουκώνεται και ενώ φουσκώνει δεν σταματάει με αποτέλεσμα 4 φορές (μέσα στο μήνα) το βράδυ να κάνει εμετό από το φαγητό. Τι να κάνω; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιο σας μήπως υπάρχει κάτι που τον απασχολεί και καταφεύγει στο φαγητό για να σας δείξει ότι κάτι τον απασχολεί ή είναι αγχολυτικό. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν μερικές εξετάσεις αίματος και ούρων, όπως για σάκχαρο αίματος, θυροειδή κλπ.

Read More

And More