Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Ο γιος μου είναι τριών ετών και τριών μηνών. Είναι πάρα πολύ ζωηρός σε σημείο που πηγαίνει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη μέσα στο σπίτι χωρίς να αφιερώνει πολύ χρόνο σε κάθε μια από αυτές. Πηγαίνει παιδικό και εκεί είναι όλα καλά, δεν το κάνει αυτό. Επίσης, όταν προσπαθώ να τον αλλάξω πάνα ή ρούχα με δυσκολεύει τόσο πολύ προβάλλοντας μου αντίσταση. Φτάνουμε σε σημείο να τον κυνηγάω για να τον αλλάξω. Τι μου προτείνετε παρακαλώ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, εφόσον στο σχολείο η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική, τότε είναι χειριστικός και γι’ αυτό στο σπίτι έχει άλλη συμπεριφορά. Εξαρτάται, λοιπόν, από τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τους οικείους του, δηλαδή με όλους εσάς που βρίσκεστε στο περιβάλλον του. Επομένως, πάνω σε αυτό θα πρέπει να δουλέψετε και πιθανόν να χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια από ένα ψυχολόγο για να σας υποδείξει την σωστή μέθοδο. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα και καλή χρονιά. Έχω ένα αγοράκι 5,5 ετών και ανησυχώ πολύ για το αν πρέπει να του κάνω το εμβόλιο κατά του covid, φοβούμενη μελλοντικές συνέπειες. Είμαστε από Λευκάδα και η παιδίατρος μας είπε να το κάνουμε, αλλά θα ήθελα την άποψη σας, γιατί είστε πιο έμπειρος. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι με όσους έχω μιλήσει στον περίγυρο μας που τα παιδιά τους είναι σε αυτή την ηλικία μου λένε ότι δεν σκέφτονται καθόλου να τους το κάνουν, παρόλο που τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα εδώ είναι πάρα πολλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Μάλιστα, έχουν γίνει μέχρι τώρα πάνω από δέκα εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο σε παιδιά από 5-11 ετών και δεν εχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα ουσιαστικό. Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα έχουν εμβολιασθεί περίπου 100.000 παιδιά και δεν εχει ακουστεί τίποτα. Η γνώμη μου είναι να εμβολιάσεις το παιδί σου. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα κύριε Μαζάνη,  έχω ένα γιό 6.5 ετών και ο παιδίατρος μας ζήτησε να κάνουμε έναν τυπικό αιματολογικό έλεγχο και μέσα σε αυτο ζήτησε και έλεγχο αντισωμάτων για την ηπατίτιδα β. Έχουμε κάνει όλα τα εμβόλια και η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα, γιατί δεν το έχω ξανακούσει. Στην εξέταση, λοιπόν, που κάναμε βγήκε το αποτέλεσμα Αnti-HBs:127,4 θετικό. Ο παιδίατρος μας είπε ότι πρέπει να ξαναγίνει μια ακόμη δόση του εμβολίου. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ μπερδεμένη και θα ήθελα πολύ την άποψη σας. Αφού τις κάναμε όλες τις δόσεις του εμβολίου, γιατί να ξανακάνουμε; Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, καταρχάς δεν ξέρω πόσες δόσεις εμβολίου έχει κάνει το παιδί σου, διότι από αυτό εξαρτάται πρώτα πρώτα αν θα πρέπει να κάνει κάποια ακόμη αναμνηστική δόση. Η εξέταση που έχεις κάνει προσδιορίζει τα αντισώματα έναντι της ηπατίτιδας Β και δείχνει ότι υπάρχει ανοσία έναντι του ιού, με εξαίρεση ορισμένους σπάνιους υπότυπους του ιού. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται επίσης για να προσδιοριστεί εάν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός σε πρόσωπα αυξημένου κινδύνου για την ηπατίτιδα Β. Το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης, όπως στην περίπτωση σου, δείχνει ανοσία έναντι της ηπατίτιδας Β από εμβόλιο ή ανάρρωση από τη λοίμωξη. Επομένως, ο παιδίατρος που γνωρίζει το ιστορικό θα πρέπει να σου εξηγήσει γιατί θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Με προβληματίζει ο ύπνος της μικρής τον τελευταίο καιρό περίπου μήνα πετάγεται στον ύπνο της κλαίγοντας και κάποιες φορές την κόβεται η ανάσα σαν να πνίγεται.. Γιατρέ τι μπορεί να φταίει; Πρέπει να το ψάξω; Τι να κάνω; Θηλάζω το μωρό μου και μια φορά την μέρα δίνω ξένο την αφήνω καλά κάθε φορά να ρευτεί για να μην έχει θέμα στον ύπνο, αλλά παθαίνει αυτό το πράγμα τώρα τελευταία. Ευχαριστώ!!!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν αναφέρεις την ηλικία του μωρού σου, πράγμα σημαντικό για να καταλάβω αν πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή εφιάλτες ή κάτι άλλο. Γράψε μου περισσότερα στοιχεία για να σε βοηθήσω.

Read More

And More