Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου, καλησπέρα! Είμαι 23 εβδομάδων έγκυος και πριν μείνω έγκυος είχα κάνει τις 2 δόσεις του εμβολίου κατά του Κορωνοϊού. Φοβάμαι πάρα πολύ να κάνω την τρίτη δόση λόγω της εγκυμοσύνης. Ποια είναι η γνώμη σας; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όλες οι μελέτες και οι ενδείξεις είναι ότι το εμβόλιο κατά της Covid -19 είναι ασφαλές για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ο κίνδυνος από τη νόσηση για μια έγκυο είναι πολύ μεγάλος για την ίδια και το έμβρυο της. Η σύσταση είναι να εμβολιαστείς κανονικά. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 8,5 μηνών, το οποίο εδώ και λίγες μέρες ταλαιπωρείται από μία ήπια στοματίτιδα. Μετά από τη συμβουλή του παιδιάτρου, της βάζω dactarin gel και stomatovis και αποστειρώνω πιπίλες και μπιμπερό. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ υπερκινητική και δεν κάθεται να της βάλω την κρέμα σωστά, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η θεραπεία όπως πρέπει και η στοματίτιδα να μην υποχωρεί. Μπορώ να της βάλω κάτι άλλο; Η παιδίατρος λέει πως δεν υπάρχει κάτι άλλο. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η θεραπεία που κάνεις είναι σωστή. Να επιμείνεις διότι έτσι και αλλιώς θέλει αρκετές μέρες έως εβδομάδες για να θεραπευτεί. Η συγκεκριμένη αλοιφή για το στόμα είναι πολύ απλή στην χρήση της, διότι απλώς την βάζεις στο στόμα του μωρού και το αφήνεις να την πιπιλάει μέχρι που θα διαλυθεί και θα την καταπιεί χωρίς καμία προσπάθεια. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας γιατρέ! Ο γιος μου είναι 4,5 ετών κι εχει βήχα. Του έδωσα σιρόπι prospan, αλλά δεν λέει να σταματήσει. Να πάρω κάτι άλλο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το άσπρο πια για τον βήχα δεν θεραπεύουν την πηγή του κακού. Απλώς μαλακώνουν τις εκκρίσεις. Θα πρέπει να το ακροαστεί ο παιδίατρος μήπως είναι κάτι που χρειάζεται πιο σωστή θεραπεία. Αν εχει κάνει βρογχοσπασμό, εσύ δεν μπορείς να το ξέρεις. Αν εχει ακροάστηκα, πάλι δεν μπορείς να το ξέρεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να εμβολιάσω τον 6χρονο γιο μου στον παιδίατρο, γιατί φοβάται. Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν εννοείς το εμβόλιο covid, υπάρχουν περίπου 100 παιδίατροι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους και μάλιστα δωρεάν. Αν μπεις στο gov.gr θα βρεις τον κατάλογο με τα ονόματα και τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των παιδιάτρων και δεν χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού από την πλατφόρμα, αλλά τηλεφωνείς απευθείας στον ίδιο τον παιδίατρο.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More