Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι το οποίο γεννήθηκε 35η εβδομάδα και 5η ημέρα 2370. Τώρα έκλεισε τους 2 μήνες και είναι 4300. Είναι φυσιολογικό; Αυτό που με προβληματίζει, είναι τα ml που πίνει. Το ανώτερο που έχει φτάσει είναι 90, αλλά τις περισσότερες φορές πίνει 30 ml κάθε 1,5 με 2 ώρες. Και να αναφέρω το γεγονός ότι ταλαιπωρείται απο κολικούς ακόμα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το βάρος είναι πολυ ικανοποιητικό δεδομένου ότι όταν θα γίνει 5 μηνών θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε δηλαδή 2370 και 2370 = 4740. Λόγω της προωρότητας του μπορεί να τρώει μικρές ποσότητες, αλλά φαίνεται ότι είναι αρκετές για να το θρέψει. Επομένως μην ανησυχείς. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη γεια σας. Έχω μια κορούλα 2,5 ετών, φυσιολογικότατη ανάπτυξη και χρησιμοποιούμε ακόμα την πάνα. Τους τελευταίους 2-3 μήνες όταν είναι να κάνει τα κακά της τα κρατάει, τα κρατάει περπατώντας στις μύτες των ποδιών, κοκκινίζει και θέλει να απομονώνεται. Όταν δεν αντέχει άλλο ξεσπάει σε κλάματα, αρνείται να κάτσει στο γιο γιο της για να διευκολυνθεί, ώσπου βγαίνουν με δυσκολία μεγάλα και σχηματισμένα κακά. Προσπαθώ να της δίνω όσο το δυνατό περισσότερο φρούτα και λαχανικά όμως το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα μπορούσα να την βοηθήσω να ξεπεράσει αυτό τον φόβο της;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη τους σφιγκτήρες της αφόδευσης και γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχείς αλλα ούτε και να το πιέζεις. Με την πάροδο του χρόνου όλα θα αποκατασταθούν. Μια μέθοδος είναι να την βάζεις με την πάνα στο γιο γιο σε άσχετες ώρες, ώστε να μην πιέζεται και να μάθει την διαδικασία. Εν τω μεταξύ να τις βάλεις στην διατροφή της περισσότερα χόρτα και φρούτα, όπως ακτινίδια, δαμάσκηνα,χουρμάδες και κουάκερ και να αποφεύγεις τα μήλα, μπανάνα, ρύζι και καρότο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κ. Μαζάνη, το μωρό μου (αγόρι) γεννήθηκε 3.430 και 50 εκατοστά και 5 μηνών ζύγιζε 8.440 με 67.5 εκατοστά ύψος. Το βρίσκεται φυσιολογικό; Όλοι μου λένε ότι είναι παχύ και με αγχώνουν πολύ, ενώ η παιδίατρος μας δεν ανησυχεί καθόλου. Κάνει 5 γεύματα των 180 ml τη μέρα και τρώει μεσημεριανό λαχανικά 150 γρ. Το θεωρείτε πολύ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν στους 5 μήνες ζύγιζε 6840 γραμμάρια. Είναι λίγο περισσότερο, αλλά μην ανησυχείς. Αν προσεχείς την διατροφή του και δεν τρώει περιττά όπως γλυκά κλπ, τότε καθώς θα αρχίσει να κινείται περισσότερο, τότε δεν θα πάρει περιττά κιλά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών που γεννήθηκε με περίμετρο κεφαλής 32,5 την 38η εβδομάδα κύησης και χθες μετρήθηκε 37,5 περίμετρο κεφαλής. Το βάρος του είναι 6400 και το μήκος του 65 εκ. Ανησυχώ πολύ για την περίμετρο κεφαλής του. Θα πρέπει να το ψάξω; Και εγώ και ο άντρας μου έχουμε σχετικά μικρό κεφάλι.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η κληρονομικότητα είναι καθοριστική για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Αν η νευρολογική του συμπεριφορά είναι φυσιολογική και η ανάπτυξη της περιμέτρου είναι σταδιακή, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Επίσης, όταν θα είναι 12 μηνών, θα πρέπει να έχει μεγαλώσει το κεφάλι του κατά 12 εκατοστά περισσότερο από ό,τι ήταν στην γέννηση του. 

Read More

And More