Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω, η κόρη μου 3,5 χρόνων δεν τρώει πλέον καθόλου λαχανικά και από φρούτα μόνο μπανάνα , ενώ πριν τα έτρωγε κανονικά. Εδώ και αρκετό διάστημα δεν δέχεται την κατανάλωση καθόλου. Έχω προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να την προσεγγίσω χωρίς κανένα αποτέλεσμα… Πρέπει να δώσω επιπλέον κάποιες βιταμίνες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, οι βιταμίνες είναι μια προσωρινή λύση για ένα – δυο μήνες. Μετά τι θα γίνει; Άρα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τρώει και λαχανικά και φρούτα. Θέλει υπομονή και ευρηματικότητα. Μπορείς να βρεις διάφορες συνταγές για παιδιά μέχρι να πετύχεις τον τρόπο που θα αρέσει στο παιδί σου. Μπορείς να συζητήσεις μαζί της για το τι θα της άρεσε. Πάντως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τελικά η κάθε μαμά βρίσκει κάποια στιγμή τον τρόπο που ταιριάζει στο παιδί της. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω έναν γιο 3,5 ετών. Το πρόβλημα μας είναι ότι αρνείται να κάνει τσίσα και κακά στην τουαλέτα! Όλη μέρα φοράει εσώρουχο αλλά όταν θέλει να τα κάνει, ζητάει να του βάλουμε πάνα και αν δεν του βάλουμε τα κρατάει πάνω του για ώρες! Έχω δοκιμάσει τα πάντα γιογιό κλπ. Τι μου προτείνετε να κάνω; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη τους σφιγκτήρες και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Θέλει υπομονή. Όταν του βάζεις την πάνα να το βάζει να κάθεται στο γιο γιο. Έτσι, θα μάθει αυτή την διαδικασία. Ηλικιακά υπάρχει ακόμη περιθώριο μέχρι την ηλικία των 5-6 χρόνων. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω ένα αγοράκι 15 μηνών αλλά είναι 8 κιλά ενώ όλη τη μέρα τρώει διάφορα. αλλά σε μικρές ποσότητες. Δεν παίρνει πολλά κιλά, όμως, έχει όρεξη για όλα απλά στο φαγητό το κυνηγάμε για να φάει σε όλο σπίτι. Τις πιο πολλές φορές δεν τρώει όλο το πιάτο του. Γιατί δεν παίρνει κιλά; Πρέπει να ανησυχώ; Να πω ότι και εγώ έτσι είμαι από πάντα έτρωγα, αλλά κιλά δε παίρνω εύκολα με τίποτα, όπως και ο πατέρας του μικρός ήταν δύσκολος στο φαγητό. Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, βεβαίως και η κληρονομικότητα έχει μεγάλη σημασία, όμως, πριν καταλήξετε εκεί θα πρέπει να γίνει ένας καλός εργαστηριακός έλεγχος μήπως και υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που δεν αφήνει το μωρό σου να αυξάνει το βάρος του. Αυτές οι εξετάσεις είναι αίματος και ούρων και ξεκινάς από γενικές αίματος με ειδικές ορμονικές, ούρα για καλλιέργειες και μεταβολικά, γενετικός έλεγχος, μαγνητική τομογραφία κτλ. Βέβαια, όλα αυτά είναι ένας σχεδιασμός και γίνεται σταδιακά. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ μου. Το παιδί μου είναι 13 μηνών και κάνει βήματα στις μύτες. Είναι καλό; Αν κάτι πάει στραβά, πρέπει να κάνω κάτι; Τι πρέπει να προσέξω; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ συνηθισμένο στα πρώτα βήματα να περπατάνε στις μύτες των πελμάτων. Αν πατάει και με ολόκληρο το πέλμα, να μην ανησυχείς. Αλλιώς, θα πρέπει να το δει ορθοπεδικός για να σου πει αν είναι φυσιολογικό, αν οι τένοντες είναι κοντοί ή αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. 

Read More

And More