Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχω 2 αγοράκια 6 ετών (δίδυμα) μιλάνε από νωρίς και οι δύο. Ο ένας καθάρισε το λόγο του πολύ νωρίς και 2 μέρες αφότου έκλεισε και τα 4 είπε κ το ρ ο άλλος, ενώ έχει ένα πάρα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο είχε ένα πρόβλημα με την άρθρωση. 4,5 ξεκινήσαμε λογοθεραπεία… Δ.Ξ.Θ.Λ και Ρ ήταν τα γράμματα που είχαμε πρόβλημα. Πολύ γρήγορα καθαρίσαμε το Δ.Θ.Ξ και τώρα παλεύουμε 4 μήνες για το λ…(για το ρ ούτε συζήτηση ακόμα) ενώ πέρσι ήθελε να πηγαίνει κ προσπαθούσε.. Φέτος με το ζόρι…πάντα ψάχνει μια δικαιολογία να μην κάνει μάθημα…η λογοθεραπεύτρια μου λέει ότι το κάνει από ματαίωση. Του φαίνεται δύσκολο κ εγκαταλείπει.. ή επειδή βλέπει τον αδερφό του να μην κάνει μαθήματα νιώθει μειονεκτικά και αντί να πεισμώσει, εγκαταλείπει. Εγώ βέβαια δεν μπορώ να πιστέψω ότι γίνεται κάτι τέτοιο αφού είναι 2 παιδάκια τα οποία σπάνια τσακώνονται, υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον και ο ένας βοηθάει στην αδυναμία του άλλου. Χαρακτηριστικό ότι ο ένας (που μιλάει και καθαρά) διαβάζει από τα 4 και τώρα στα 6 που είναι διαβάζει πιο εύκολα. Ο άλλος διαβάζει επίσης από τα 4 αλλά πιο συλλαβιστά αλλά είναι πολύ καλός στα μαθηματικά. Προσθέτει αφαιρεί σε δεκάδες μέχρι το 100 δηλ( 38+6…45-9 κτλ) όπως επίσης είναι καλός στην επίλυση γρίφων και προβλημάτων (έχω 10 μήλα έφαγα 4 αγόρασα 3. Άρα, πόσα έχω στο ψυγείο. Έτσι, λοιπόν, ο ένας βοηθάει τον άλλον να διαβάσει κ να γράψει και ο άλλος στους αριθμούς… Επιβραβεύονται μεταξύ τους. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αρνείται να προσπαθήσει στο μάθημα. Ξέρω ότι τη ώρα του μαθήματος κάθεται σε μια καρέκλα κ με ένα γλωσσοπίεστρο προσπαθεί να του σηκώσει τη γλώσσα για να πει το Λ… 45 λεπτά ×2 φορές την εβδομάδα μου φαίνεται λογικό να τον κουράζει. Της έχω πει της λογοθεραπεύτριας να του βρει ένα κίνητρο, αλλά μου λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος. Έχω απογοητευθεί και κάποιες φορές τσακώθηκα και με το παιδί γι΄ αυτό το θέμα και νιώθω και απέραντες τύψεις που τον έχω πιέσει. Τι να κάνω; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, σε αυτες τις περιπτώσεις κάνουμε κάποιες στρατηγικές αλλαγές. Καταρχάς, χρειάζεται εκτίμηση (αν δεν εχει γίνει) από ειδικό αναπτυξιολόγο, μήπως και υπάρχει και άλλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο παιδί και απαιτούνται και άλλες θεραπείες εκτός από την λογοθεραπεία. Επίσης, αλλάζουμε λογοθεραπευτή μήπως και με κάποιον άλλο το παιδί εχει καλύτερη χημεία. Είναι επίσης σημαντικό να χωρίσουν τα δίδυμα τις προσπάθειες τους, ώστε να μην εξαρτάται το ένα από το άλλο και να ανεξαρτοποιηθούν.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου ο μπέμπης μου είναι 11 μηνών. Πριν περίπου τρεις εβδομάδες τον πήγα στην παιδίατρο. Ήταν 70 πόντους ύψος και 9 κιλά βάρος. Σημειωτέον γεννήθηκε 52 πόντους. Θηλάζει και τρώει κομματάκια την τροφή το μεσημεριανό και φρουτόκρεμα. Δεν αγαπάει την κρέμα. Άρχισα να ανησυχώ για το ύψος του. Βέβαια κι εμείς οι γονείς του έχουμε χαμηλό ύψος. Κοντά στο 1,70 ο μπαμπάς,1,60 εγώ. Ανησυχώ. Τι με συμβουλεύετε; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, λόγω του ύψους των γονιών το παιδί σου θα γίνει γύρω στο 170cm. Επίσης, τα αγόρια γύρω στους 12 μήνες της ζωής τους “παίρνουν” περίπου δώδεκα εκατοστά πάνω από το ύψος  της γέννηση τους. Επομένως, το δικό σου παιδί βρίσκεται κάπου εκεί. Αν τους επόμενους μήνες δεν πάρει καθόλου ύψος, τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 11,5 μηνών και τις τελευταίες 2 μέρες πνίγεται στον ύπνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνάει και να κλαίει. Να προσθέσω εδώ ότι δεν τον ταΐζω βαριά το βράδυ, για να ανεβαίνει το φαγητό. Επίσης, όταν τρέχει ή λαχταράει κάτι τον πιάνει ένας ξερόβηχας, κάτι που έχω εντοπίσει εδώ και κάποιους μήνες. Ποια είναι η γνώμη σας επί του θέματος;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πιθανόν να κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου σε εξειδικευμένο ακτινολόγο για παιδιά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Έχω έναν γιο, ο οποίος είναι 5 χρόνων, έχει ύψος 1,16 και είναι 27 κιλά. Τρώει όλες τις τροφές, όμως, τον τελευταίο μήνα συνέχεια σκέφτεται το φαγητό. Αυτό με έχει προβληματίσει γιατί μπουκώνεται και ενώ φουσκώνει δεν σταματάει με αποτέλεσμα 4 φορές(μέσα στο μήνα) το βράδυ να κάνει εμετό από το φαγητό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει πρώτα να κάνει μερικές εξετάσεις αίματος και ούρων, όπως για σάκχαρο και θυροειδή. Αν όλα είναι καλά, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε μήπως εχει κάτι ψυχολογικό που τον απασχολεί που συνήθως εχει σχέση με το περιβάλλον στο οποιο ζει.

Read More

And More