Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι πεντέμισι ετών. Όλα καλά μέχρι φέτος. Φέτος, λοιπόν, μετά από επαναλαμβανόμενες ιώσεις ανώτερου αναπνευστικού, μπούκωμα και υπερβολικές εκκρίσεις, έχει ενόχληση από οπισθορρινικές εκκρίσεις που του προκαλούν βήχα, βραχνάδα και ανάγκη καθαρισμού του λαιμού. Ο βήχας κόβεται μαχαίρι μόνο με το αντισταμινικό και υποτροπιάζει με τον ίδιο τρόπο. Τι μπορώ να κάνω;  

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, εκτός από τις λοιμώξεις που μπορούν να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να εξετάζεται και την περίπτωση των αλλεργιών. Επίσης, τον συνδυασμό των λοιμώξεων με αλλεργίες. Όσον αφορά τις λοιμώξεις ο μόνος τρόπος είναι η πρόληψη. Δηλαδή από που μπορεί “να κολλάει”; Παιδικός σταθμός, μεγαλύτερο παιδί που πάει σχολείο, υγρασία στο δωμάτιο που κοιμάται κλπ. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Ο γιός μ είναι 11 μηνών (26/3 χρονίζει). Από 3 μηνών έπινε ξένο γάλα και έκανε συνέχεια γουλιές, αλλά και πιο πριν όταν τον θήλαζα. (Κάναμε κ υπέρηχο στον οισοφάγο αλλά όλα ήταν καλά). Ποτέ δεν είχε αδυναμία στο γάλα κ περάσαμε κ μία περίοδο που έπινε με το ζόρι ώσπου δοκιμάσαμε το γάλα hipp κ υπήρχε μια καλυτέρευση! Από 8 μηνών, ενώ κοιμόταν όλη τη νύχτα από 2.5 μηνών, άρχισε να έχει θέμα με τον ύπνο. Ξυπνούσε ανά διαστήματα κ έκλαιγε κ μπορεί 2 τη νύχτα αν τον σήκωνα να ρευόταν ενώ είχε φάει πριν 4 ώρες. Αλλάξαμε το γάλα και πήραμε HA κ σταματήσαμε τελείως τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι κ τις κρέμες του εμπορίου που περιείχαν γάλα. (Όταν έτρωγε κρέμα για απογευματινό συνήθως δε τη χώνευε μέχρι το βραδινό.). Είδα διάφορα στον ύπνο του μωρού, όπως επίσης το πίνει μονορούφι σε αντίθεση με το προηγούμενο που το έπινε με διαλείμματα κ γκρίνια, αλλά βλέπω ότι πάλι άρχισε να ρεύεται 3 και 4 φορές όταν πιει γάλα. Είναι 5 μέρες που αλλάξαμε το γάλα. Είναι νωρίς ακόμα για να υποχωρήσει αυτό ή θα πρέπει να δοκιμάσουμε άλλο γάλα όχι αγελαδινό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή για αλλεργία στο γάλα ή και τα δυο μαζί. Αρχικά, χρειάζεται ένα πολύ καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου μετά από τρεις ώρες νηστεία και να κάνετε τον υπέρηχο την στιγμή που τρώει. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να γίνει από έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά και αυτο διότι αν διαγνωστεί παλινδρόμηση θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη θεραπεία. Μετα χρειάζεται αλλεργιολογικός έλεγχος στο γάλα και αλλεργιολογικός έλεγχος στο παιδί, ώστε αν προκύψει αλλεργία να πάρει ειδικό υποαλλεργικό γάλα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωράκι 13 μηνών που μέχρι τώρα θηλάζει αποκλειστικά. Τον τελευταίο μήνα έχει ελαττώσει τον θηλασμό σε πρωί, βράδυ και μία φορά μέσα στη νύχτα. Θέλω να αποθηλάσει σιγά-σιγά το πρωί και έπειτα το βράδυ, αλλά δεν ξέρω τι γάλα πρέπει να του δώσω. Να του δώσω φόρμουλα ή αγελαδινό; Είναι 10,500 κιλά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα του δώσεις γάλα νούμερο 3 σε σκόνη ή υγρή μορφή τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν γάλατα νούμερο 3, τα οποία είναι μελετημένα για αυτές τις ηλικίες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα σας παρακαλώ την βοήθεια σας. Η κόρη μου ,4,5 χρόνων έκανε χθες διάρροιες, αλλά ίσα που λέρωνε λίγο το εσώρουχό της και στην αρχή δεν μου είπε κάτι με αποτέλεσμα το δερματάκι της να κοκκινίσει αρκετά και να πονάει. Την έπλενα διαρκώς και της έβαλα panderm και το βράδυ ήταν πολύ καλύτερα. Όμως, ξαφνικά χθες απόγευμα δεν ήθελε να κάνει τσίσα της, γιατί πίστευε ότι θα τσούζει ο ποπός της. Τελικά, μετά από αρκετές ώρες και μισή ώρα μέσα στην μπανιέρα ούρησε. Σήμερα το πρωί, πριν το σχολείο, πήγε κανονικά στο γιογιό της, αυτό στις 7 και 20 το πρωί. Έκτοτε αρνείται να κάνει τσίσα της μέχρι και αυτήν την ώρα. Δεν το κατάφερα ούτε με το νερό στο μπάνιο της. Τι πρέπει να κάνω; Σας παρακαλώ πείτε μου, να ανησυχήσω; θα πρέπει να κάνω κάτι άμεσα; Θα περιμένω την απάντησή σας. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μία μέθοδος είναι να δώσεις στο παιδί άφθονα υγρά (νερό, γάλα, χυμούς) μέχρι που θα αναγκαστεί να ουρήσει, διότι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τα ουρά της. Όταν η ουροδόχος κύστης γεμίσει με ουρά ή θα αναγκαστεί να ουρήσει ή θα της φύγουν τα ουρά και έτσι θα καταλάβει ότι δε πονάει. 

Read More

And More