Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις απορείς σου

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα κ. Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι ποια ηλικία κρίνετε ότι ένα παιδί είναι προτιμότερο να πίνει βρεφικό γάλα σε σκόνη; Επίσης έχω ένα αγοράκι 22 μηνών και εδώ και ένα μήνα αρνείται να φάει αλεσμένη και στερεά τροφή (τρέφεται μόνο με γάλα, αυγό και φρουτόκρεμα)

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μέχρι τα τρία χρόνια συστήνεται να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3 σε σκόνη ή σε υγρή μορφή. Είναι μελετημένα για τις ανάγκες αυτών των ηλικιών. Όσον αφορά τη διατροφή του παιδιού σου, πρόκειται για μία καθαρά μεταβατική περίοδο. Το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, αλλά έχει προτιμήσει κάποιες τροφές και κάποιες απλά τις αρνείται. Είναι θέμα χρόνου να το αλλάξεις. Η τακτική είναι να μην επαναπαύεσαι, αλλά ούτε να το πιέζεις. Σιγά – σιγά και διακριτικά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα γιο 9 ετών και από ό,τι μας είπαν οι γιατροί στα νοσοκομεία που πηγαίναμε, κατά διαστήματα, έχει πολύ φορτωμένο έντερο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι τροφές πρέπει να του δίνω να τρώει εκτός από ρύζι, μακαρόνια, γλυκά και τηγανιτά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει φορτωμένο έντερο. Αν εννοείς ότι έχει δυσκοιλιότητα, τότε δεν πρέπει να τρώει καρότο, ρύζι, μπανάνα, μήλο και να βάλει σε καθημερινή βάση στη διατροφή του ακτινίδια, δαμάσκηνα, κουάκερ, χουρμάδες, σπανάκι και γενικά πράσινα λαχανικά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα μωρό 4 μηνών. Όποτε βγαίνουμε έξω ουρλιάζει, δεν μπορώ να πάω πουθενά. Άλλες φορές κλαίει σιγά κ άλλες δυνατά. Τώρα τελευταία του συμβαίνει αυτό. Πριν καθόταν παντού κ με ξένους κ θόρυβο. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι καθαρά ψυχολογικό. Κάτι έχει συμβεί και το μωρό σου έχει φοβηθεί. Θέλει ηρεμία και χρόνο για να ηρεμήσει και να αισθανθεί ασφάλεια. 


⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, μπορείτε σας παρακαλώ να μας δώσετε βασικές οδηγίες για κόψιμο της πάνας; Αν δηλαδή υπάρχει κάποια μέθοδος. Συμφωνείτε ότι πρέπει να κοπεί μαζί με την βραδινή ταυτόχρονα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Συνήθως, ξεκινάμε με την πάνα ημέρας. Αν καταλαβαίνεις ότι το μωρό σου ετοιμάζεται να αφοδεύσει επειδή αποτραβιεται και σταμάτα το παιχνίδι, τότε το βάζεις στο γιο – γιο με την πάνα, ώστε να μάθει τη διαδικασία και σε δεύτερο χρόνο προσπαθείς να βγαλεις την πάνα. Επίσης, έχει σχέση και η ηλικία του παιδιού και η ωρίμανση των σφιγκτήρων.

 

Read More

And More