Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του Tife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, Ο γιος μου είναι 2,5 ετών. Εδώ και αρκετούς μήνες ξυπνάει από τον μεσημεριανό του ύπνο με κλάμα. Ενώ ξαπλώνει ευχάριστα με τη θέλησή του, ξυπνάει με έντονο κλάμα και δεν μπορεί να σταματήσει παρόλο που φαίνεται ότι νυστάζει ακόμη. Στην αρχή θεωρούσα ότι του έφταιγε η ζέστη καθώς ξύπναγε αρκετές φορές ιδρωμένος. Τον έντυσα με πολύ ελαφρά ρούχα, ως και καθόλου κάποιες φορές, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Μήπως είναι άλλη η αιτία; Σας έχει τύχει ποτέ παρόμοιο περιστατικό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, από ό,τι φαίνεται το παιδί σου έχει κάποιον εφιάλτη. Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να του αλλάξεις προσωρινά το ωράριο ύπνου του. Προσπάθησε να μην κοιμηθεί τη συνηθισμένη μεσημεριανή ώρα, ώστε να αλλάξει το βιολογικό του ρολόι. Απασχόλησε το με κάποιο παιχνίδι ή πρόφαση ή να βγείτε έξω για περίπατο. Μετά από λίγες προσπάθειες, θα αλλάξει συμπεριφορά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω και εγώ μερικές απορίες. Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων που μόλις ξεκίνησε προνήπιο. Κάθε πρωί από το άγχος της κάνει συνέχεια απανωτά εμετούς. Της έχουμε πάρει παραμύθια για το σχολείο, της έχουμε πει ένα σωρό καλά πράγματα. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε! Να σημειώσω εδώ ότι στο σπίτι έχουμε και την αδελφούλα της 15 μηνών. Όταν πηγαίνει στο σχολείο δεν θέλει με τίποτα να μπει στην τάξη. Μετά από κάποια ώρα θέλει να φεύγει. Δεν ξέρω τι να κάνουμε είμαστε σε απελπισία. Αγχώνεται πολύ, σκέφτεται συνέχεια την επόμενη μέρα και δεν τρώει και είναι στενοχωρημένη και κλείνεται στον εαυτό της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αυτό συμβαίνει σε πολλά παιδάκια. Αρχικά, φαίνεται ότι δεν περνάει καλά στο συγκεκριμένο σχολείο, ζηλεύει και το μικρό αδερφάκι της. Επειδή από ότι φαίνεται είναι πολύ πιεσμένη, σου προτείνω για κανέναν μήνα να την σταματήσεις για να την ηρεμήσει. Να βρεις κάποιο άλλο σχολείο, ώστε όταν θα ξεκινήσει ξανά, να έχει καινούριες παραστάσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών, που ταλαιπωρείται με κολικούς. Δίνω το δικό μου γάλα που βγάζω με θήλαστρο. Λόγω των κολικών δίνω infacolic και ένα γεύμα τη μέρα Humana ac. Η μικρή κάνει κένωση σχεδόν κάθε δυο μέρες μετά από μασάζ στην κοιλιά ή πιέζοντας τα πόδια προς την κοιλιά της. Τις τελευταίες μέρες έχει συνέχεια ρέψιμο με αποτέλεσμα να κοιμάται λίγο και να ξυπνάει για να ρευτεί. Δείχνει ότι την ενοχλεί που ξυπνάει και όταν την κρατάμε αγκαλιά όρθιοι ηρεμεί. Τι μου προτείνετε να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να κάνει ένα πολύ καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου για να δούμε μήπως και έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ανάλογα να αντιμετωπιστεί. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη, Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι λίγο παραπάνω από 2,5 ετών. Το πρόβλημα μου είναι η αφαγία της. Δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Αρνείται να φάει το φαγητό, χωρίς καν να το έχει δοκιμάσει. Είμαι σε απόγνωση. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Να σημειώσω ότι γενικά έχει όρεξη για παιχνίδι, βόλτες, απλά δεν τρώει τίποτα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα στοιχεία που μου δίνεις είναι πολύ λίγα, για να σε βοηθήσω. Τι σημαίνει “δεν τρώει τίποτα”; Αν είναι αλήθεια, θα έπρεπε να είχε εξαντληθεί και να είχε μπει στο νοσοκομείο. Μήπως τρώει πολλά γλυκά και του κόβεται η όρεξη για φαγητό; Έχετε κάνει αιματολογικές εξετάσεις μήπως υπάρχει πρόβλημα με το θυρεοειδή ή έχει αναιμία; 

Read More

And More