Στείλε την ερώτηση σου: Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα…

 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα! Η μικρή μου είναι 4μιση μηνών και θηλάζουμε αποκλειστικά. Κατά καιρούς βγάζει πολλές γουλίτσες, αλλά και από την μύτη, της βάζω φυσιολογικό όρο και το ξεπερνάμε! Σήμερα ενώ θηλάζαμε σε ξαπλωτή θέση έβγαλε γουλιά, σηκώθηκα, την καθάρισα με μπατονέτα, της έβαλα φυσιολογικό όρο και ξανά συνεχίσαμε μέχρι που ξανά έβγαλε. Πάλι, σηκώθηκα, αλλά, την είδα ξαφνικά με κομμένη ανάσα να κουνάει νευρικά τα χέρια της και να προσπαθεί να πάρει ανάσα μέχρι που συνήλθε και άρχισε να κλαίει! Υπάρχει περίπτωση να το πάθει αυτό και να μην μπορεί να συνέλθει μόνη της ή να το πάθει κατά την διάρκεια του ύπνου και να μην την ακούσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το μωρό σου μάλλον έχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή ανεβαίνει το γάλα από το στομάχι στον οισοφάγο. Καλό είναι με την πρώτη ευκαιρία να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου. Βεβαίως, και μπορεί να κάνει αναγωγή και μέσα στον ύπνο. Να σηκώσεις λίγο το στρώμα στις 5 μοίρες και να κοιμάται ανάσκελα με γυρισμένο το κεφάλι δεξιά ή αριστερά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας!Έχω ένα αγοράκι 5,5 χρόνων και στο παρελθόν είχε 2-3 επεισόδια λαρυγγίτιδας και ένα οξείας. Είμαστε μισή μέρα στο χωριό και το βράδυ μετά από το παιχνίδι παρουσίασε βράχνιασμα στη φωνή. Φοβάμαι ότι έχουμε πάλι λαρυγγίτιδα. Έχω μαζί μου σταγόνες soldesanil, άλλα δεν ξέρω πόσες σταγόνες να δώσω και ποια είναι η επαναληπτική δόση. Τα κιλά του είναι 16,5. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μπορείς να δώσεις μια εφάπαξ δόση 15 σταγόνες, αν έχει βρόγχο φωνής και λαρυγγισμό και μετά ανάλογα με την κατάσταση μπορεί να παίρνει 12-15 σταγόνες τρεις φορές την μέρα. Αυτά για μία πρώτη ανάγκη. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο σου.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών και έχω παρατηρήσει ότι κάνει αρκετές γουλιές με το δικό μου γάλα, είτε τον θηλάζω είτε του το δίνω με μπουκάλι, ενώ με το ξένο δε κάνει καμιά γουλιά. Υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτό; Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και επειδή το μητρικό γάλα είναι πιο ελαφρύ βγαίνει και πιο εύκολα προς τα πάνω. Δεν θα σταματήσεις τον θηλασμό. Να σηκώσεις λίγο το κρεβάτι στις πέντε μοίρες. Να ρεύεται πιο καλά. Να το κρατάς λίγο περισσότερο όρθιο.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχουμε έναν καλό παιδίατρο, για την ώρα. Ο μπέμπης μας είναι 5 μηνών. Έχω όμως μια ανησυχία, τις 2 τελευταίες φορές που μας έχει επισκεφθεί ο παιδίατρος μας, δεν έπλυνε τα χέρια του πριν εξετάσει το παιδί. Φοβάμαι, διότι βλέπει καθημερινά τόσα παιδιά, κυκλοφορεί και ο κορονοϊός και δε ξέρω πώς να του το πω, για να μη τον προσβάλλω. Τι θα μπορούσα να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ εύκολο. Την επόμενη φορά που θα έρθει να έχεις ένα αντισηπτικό και ευγενικά να του το προσφέρεις να απολυμάνει τα χέρια του. Επίσης, όταν θα φεύγει να κάνεις το ίδιο. Ακόμη,εσείς να φοράτε μάσκα όση ώρα είναι στο σπίτι σας, για να δείξετε ότι προσέχετε την υγεία όλων.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και παρατηρήσαμε πριν λίγες ήμερες ότι από την μια πλευρά του κεφαλιού είναι πατημένο και από την άλλη στρογγυλό. Η γιατρός μας είπε ότι συμβαίνει στα περισσότερα μωρά και  απλά να του αλλάξουμε θέση όταν κοιμάται, γιατί έβλεπε σε ένα σημείο γι’ αυτό έγινε αυτό με το κεφάλι του. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν πρέπει να το πάω σε κάποιο νευροχειρούργο να το δει, γιατί μου έχει δημιουργηθεί άγχος. Επίσης, τον θηλάζω και κάποιες φορές του δίνω 3 γεύματα σκόνη, αλλά δεν παίρνει κιλά. Τι πρέπει να κάνω; Είναι το δεύτερο παιδάκι μου.Στο πρώτο δεν είχα τέτοια προβλήματα…

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, να περιμένεις ένα – δυο μήνες για να δεις πως πάει το κεφάλι του. Να φροντίζεις να αλλάζεις την θέση του κεφαλιού, πότε από την μια μεριά και πότε από την άλλη, τόσο κατά την διάρκεια του φαγητού όσο και όταν το έχεις αγκαλιά. Αν δεν παίρνει βάρος ή δεν καλύπτεται θερμιδικά από το γάλα, μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη των ούρων.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

 

Read More

And More