Στείλε την ερώτηση σου: Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κ. Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών. Τρώμε απ’ όλα, θηλάζουμε το βράδυ πριν τον ύπνο, έχουμε βγάλει όλα μας τα δόντια παρ’ όλα αυτά ξυπνάει κάθε 2 ώρες, όπως και απο την πρώτη μέρα που τον φέραμε σπίτι θέλει αγκαλιά. Άλλες φορές ψάχνει πάλι για να θηλάσει. Το μεσημέρι κοιμάται 1,5 ώρα και το βράδυ απο τις 10. Τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η σχέση που έχεις αναπτύξει με το μωρό σου είναι πολύ δυνατή και συναισθηματικά και σωματικά. Κυρίαρχος είναι ο θηλασμός που σε ενώνει με το μωρό σου. Είσαι αξιέπαινη για το δημιούργημα σου. Έχετε γίνει αυτοκόλλητοι και τώρα που θέλεις λίγο να βάλεις το δικός σου πρόγραμμα , το μωρό σου δεν το δέχεται. Καθώς μεγαλώνει, νοιώθει ανασφάλεια ότι μπορεί να σε χάσει και γι’ αυτό συμπεριφέρεται, όπως τα περιγράφεις. Είναι στο χέρι σου να βάλεις λίγο τους κανόνες, ώστε σιγά-σιγά να περνάτε καλά και οι δυο σας.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζανη. Η μπέμπα μου είναι ενός έτους και θηλάζει αποκλειστικά από όταν γεννήθηκε. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: Το βράδυ συνεχίζει να ξυπνάει για να θηλάσει και να ξανακοιμηθεί. Ξυπνάει πολλές φορές συνήθως κάθε μιάμιση ώρα. Δεν έχω βρει άλλον τρόπο να την κοιμίσω και συνεχίζω όπως την έχω μάθει. Όμως, εξαντλούμαι και το πρωί νοιώθω πολύ κουρασμένη, εφόσον επί ένα χρόνο κοιμάμαι με διακοπές. Δεν έχει κοιμηθεί ποτέ πάνω από 3 ώρες. Δεν της έχω δώσει πιπίλα. Πληροφοριακά είχε από μωρό έντονη παλινδρόμηση. Κάνω κάτι λάθος; Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να κοιμάται περισσότερη ώρα; Θα με ενδιέφερε η γνώμη σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι την περίοδο της παλινδρόμησης αναγκάστηκες να την έχεις πολύ αγκαλιά και γι’ αυτό το μωρό σου “κόλλησε” πάνω σου. Και τώρα που κουράστηκες το μωρό σου αντιδρά, διότι θέλει να σε βλέπει συχνά. Ξυπνάει το βράδυ πολύ συχνά, διότι δεν του φτάνουν να περνούν πολλές ώρες χωρίς να σε βλέπει. Και αυτό το συνδυάζει με τον θηλασμό. Βεβαίως, και δεν πρέπει να κόψεις τον θηλασμό, αλλά εσύ θα αποφασίσεις πότε και με ποιο τρόπο θα βάλεις κάποιους κανόνες στη σχέση σας. Αυτό θα γίνει σιγά – σιγά, αλλά με αποφασιστικότητα, ώστε να καταλάβει το μωρό σου ότι δεν μπορεί να σε χειρίζεται όποτε το θέλει.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 2 ετών. Τις τελευταίες μέρες το πολύ δύο φορές μέσα στη μέρα ανοιγοκλείνει τα ματάκια του σαν να έχει τικ. Έχω παρατηρήσει ότι το κάνει όταν είναι κουρασμένος ή όταν τρίβει τα μάτια του. Τι μπορεί να είναι; Είναι τυχαίο λόγω κούρασης ή μπορεί να είναι κάτι άλλο; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα μπορούσε να είναι ένα τικ ή κούραση ή αλλεργία ή πρόβλημα όρασης ή εγκεφαλική βλάβη και πολλά άλλα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το εξετάσει ένας οφθαλμίατρος για παιδιά, ώστε να αποκλειστούν παθήσεις των ματιών και μετά σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα γίνει συμπληρωματικός έλεγχος αν είναι απαραίτητο.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω από ποια ηλικία μπορεί να κάνει το παιδί το εμβόλιο κατά της γρίπης;

⇐ Απάντηση:

Όλα τα υγιή παιδιά και τα παιδιά υψηλού κίνδυνου μπορούν να εμβολιαστούν απο την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, Θα ήθελα να μάθω αν το εμβόλιο tetravac είναι ασφαλές για τις εγκύους. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο tetravac προορίζεται μόνο για παιδιατρική χρήση και δεν εφαρμόζεται σε εγκύους.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More