Στείλε την ερώτηση σου: Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, στην αρχή της νέας εβδομάδας, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών, με το οποίο εξ’ αρχής (6ο μήνα) είχαμε δυσκολία στις στερεές τροφές και στα γεύματα. Ήπιε πολύ γάλα και μέχρι τους 12 μήνες έτρωγε 1 γεύμα την ημέρα. Αφού χρόνισε, κατάφερα να αυξηθούν τα γεύματα σε 3 και το γάλα, φρέσκο πια, πρωί – βράδυ. Η πρώτη δυσκολία μας αρχικά είναι η μετάβαση σε κομμάτια ή έστω πατημένα, που αν και έχω επιχειρήσει αρκετές φορές μέσα στους προηγούμενους μήνες, αποτυγχάνω. Το δεύτερο περίεργο που κάνει τον τελευταίο καιρό είναι ότι “μηρυκάζει” την τροφή της. Κάποιες φορές από την πρώτη κουταλιά, με αποτέλεσμα να μείνει νηστική σε όλα τα γεύματα της ημέρας και άλλες φορές μετά από αρκετές κουταλιές. Και αν δεν της πω, φτύσε αυτό που έχεις στο στόμα σου, μπορεί να το κρατήσει και μισή ώρα. Στεναχωριέμαι και απογοητεύομαι, γιατί δεν ξέρω πως να την βοηθήσω.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πολλές οι αιτίες που ένα μωρό μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει να εξεταστεί προς δυο κατευθύνσεις: το πρώτο είναι εξέταση από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για παιδιά, ώστε να εξεταστεί ο τρόπος που μασάει και καταπίνει, διότι μπορεί να έχει ειδική ανατομική κατασκευή που δεν το διευκολύνει να καταπιεί. Το δεύτερο είναι να εξετασθεί από αναπτυξιολόγο, για να διαπιστωθεί αν έχει ανάγκη από εργοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία. Μπορεί, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής ή και αργότερα να πνίγηκε και αυτό να έχει καταγράφει στο υποσυνείδητο της και να φοβάται να καταπιεί.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα παιδί 3 χρονών και τον τελευταίο καιρό βάζει συχνά τα χέρια του στο στόμα με σκοπό να τα κοκκινίζει πολύ. Επίσης, θέλει και πιπίλα να την δαγκώνει. Όταν τον ρωτάω αν έχει κάτι ή αν πονάει κάπου μου λέει όχι απλά μου αρέσει. Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μάλλον πρόκειται για κάποια ψυχολογική αντίδραση σε κάτι που έχει συμβεί στο παιδί και ίσως σου περνάει απαρατήρητο. Μπορεί να φοβήθηκε, να αισθάνεται ανασφάλεια και με το πιπίλισμα, επειδή εκκρίνονται ορμόνες που ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση να το ερευνήσετε και αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε να συμβουλευτείτε ένα ειδικό ψυχολόγο.

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Xθες η μικρούλα μου, 2μιση μηνών πνίγηκε μόνη της. Ενώ καθόταν, έκανε αυτό τον περίεργο ήχο πνιξίματος, χωρίς να μπορεί να βήξει. Να σημειώσω ότι είχε λόξιγγα και έκανε και τα κακά της παράλληλα,την σήκωσα την γύρισα ανάποδα και ξαφνικά, συνήλθε και άρχισε να κλαίει. Αν δεν ήμουν εκεί θα είχε συνέλθει μόνη της; Αν κοιμόμασταν και δεν την άκουγα; Τι πρέπει να κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις; Συνέρχονται μόνα τους ή όχι;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, κάθε φορά εξαρτάται από τι πνίγηκε το παιδί, την ποσότητα και την ηλικία του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένα μωρό έχασε την ζωή του, λόγω πνιγμού. Επομένως χρειάζεται προσοχή, ειδικότερα αν ένα μωρό είναι μικρότερο από δώδεκα μηνών.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! Ο γιος μου είναι 5 μηνών και έχει ύψος 62 εκατοστά και βάρος 6.600 γραμμάρια. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες και ήταν 48 εκατοστά σε ύψος και 2.450 γραμμάρια σε βάρος. Τους τελευταίους μήνες, έχει πάρει από έναν πόντο. Αναπτύσσεται κανονικά; Χρειάζεται να ανησυχήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η ανάπτυξη του μωρού σου είναι πολύ φυσιολογική και σε βάρος και σε ύψος. Να φανταστείς ότι το βάρος του θα ήταν ικανοποιητικό, αν τώρα στους πέντε μήνες, ζύγιζε απλά πέντε κιλά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 16 μηνών και περπατάει κανονικά, προσπαθεί και σκύβει να πιάσει αντικείμενα, αλλά δε σηκώνεται. Ούτε εάν έχει διπλά της κάποιο έπιπλο, αλλά ούτε και μόνη της. Τη βοηθάμε και της δείχνουμε την κίνηση, το κάνει μέχρι ενός σημείου, αλλά, εν τέλει, δε σηκώνεται. Πιστεύετε ότι έχει κάποιο πρόβλημα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, υπάρχουν πολλά μωρά που περπατάνε και στηρίζονται πιο γρήγορα και άλλα καθυστερούν. Αν η νευρολογική εξέταση που κάνει ο παιδίατρος της είναι φυσιολογική, τότε είναι θέμα χρόνου να στηριχθεί και να περπατήσει.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα βρέφος 7 ημερών που πίνει κάθε 4 ώρες 30ml και κοιμάται σχεδόν όλη την ήμερα. Πρέπει να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η ποσότητα που πίνει δεν είναι άσχημη. Όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εξετάζουμε για να είμαστε σίγουροι ότι σιτίζεται ικανοποιητικά, όπως το βάρος που γεννήθηκε, οι εβδομάδες κύησης, το βάρος εξόδου από το μαιευτήριο και το βάρος που παίρνει κάθε μέρα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

Read More

And More