Στείλε την ερώτηση σου: O παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμεΟ Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ, έχω ένα αγόρι δύο ετών και τριών μηνών που είναι υγιέστατο. Όμως, τα τρία τελευταία βράδια μου κάνει εμετό στον ύπνο του και μάλιστα στην ίδια ώρα. Τι μπορεί να φταίει;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πολυ πιθανόν να πρόκειται για πεπτικές διαταραχές στην περίπτωση που το παιδί σου τρώει αργά το βράδυ και λίγο πριν να κοιμηθεί ή ακόμη αν τρώει μεγάλες ποσότητες. Αν είχε μια ίωση θα έκανε εμετό και κατά την διάρκεια της μέρας. Επίσης, θα μπορούσε να συμβεί και για ψυχολογικούς λόγους, αν έχει άγχος και βλέπει εφιάλτες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ! Έχω εδώ και καιρό, 2 χρόνια τολμώ να πω, έναν προβληματισμό που διαιωνίζεται. Ο γιος μου, 10 ετών τώρα, εμφανίζει τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια το εξής πρόβλημα: με το που μπαίνει το καλοκαίρι κάθε πρωί ξυπνάει με καταρροή και φταρνίσματα, κυρίως με το που ξυπνάει. Όσο περνάει το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο που ξεκινά τα μπάνια, η κατάσταση παραμένει ίδια και μάλιστα πολλά βράδια μπουκώνει τόσο που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Πριν από ένα χρόνο και παραπάνω, μήνας Σεπτέμβρης ήταν, τον πήγα σε αλλεργιολόγο, όπως μου συνέστησε η παιδίατρος, η οποία αφού του έκανε τεστ για αλλεργίες, δεν βγήκε σε κάτι αλλεργικός, παρά μόνο οριακά ανεπαίσθητα, όπως είπε, στην υγρασία. Μου είπε να του δώσω για 1 μήνα αντισταμινικό και ένα για τη μύτη. Για ένα μήνα ήταν κάπως καλύτερα, όμως μετά ξεκίνησε το κρύο και σταμάτησαν αυτά τα συμπτώματα. Από Ιούνιο πάλι τα ίδια! Τι είναι όλο αυτό που του συμβαίνει; Είναι αλλεργία; Τι μπορώ να κάνω, για να τον βοηθήσω; Πώς να κινηθώ; Τι εξετάσεις να του κάνω; Έχω σκεφτεί μέχρι και την ομοιοπαθητική; Αναμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας, γιατί δε θέλω να κάνω κάποιο λάθος και να έχει προβλήματα μεγαλώνοντας! Ευχαριστώ πολύ

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πολυ πιθανόν να πρόκειται για αντίδραση, αν στο δωμάτιο του παιδιού υπάρχει κλιματιστικό. Επίσης, αν το περιβάλλον είναι υγρό και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να έχει μια ευαισθησία και να παρουσιάζει τα συμπτώματα που περιγράφεις. Επίσης, αν το παιδί ιδρώνει, κατά την διάρκεια του ύπνου ή και κατά την διάρκεια της μέρας, θα μπορούσε να εμφανίζει μια μορφή αλλεργίας στην υγρασία. Πρώτα, λοιπόν, θα ψάξεις προς αυτή την κατεύθυνση και ύστερα θα αποφασίσετε την θεραπεία.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Ο γιος μου είναι 27 μηνών και αναπτύσσεται φυσιολογικά. σύμφωνα πάντα με τον οικογενειακό γιατρό. Είναι 15.5 στα κιλά του και 1.02 στο ύψος του. Έχει φόβο με το σκοτάδι όμως και  βλέπω ότι όταν νυχτώνει και είναι έξω αγχώνεται, κλαίει και κάνει εμετό. Πώς να το αντιμετωπίσω; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως το περιγράφεις, είναι θέμα καθαρό ψυχολογικό. Κάτι έχει συμβεί και έχει φοβηθεί το σκοτάδι. Στην εμβρυονευρολογία περιγράφονται ανάλογα περιστατικά που μπορεί ένα παιδί να έχει υποστεί σοκ ακόμη και μέσα στην κοιλιά της μαμάς του που του προκάλεσε φόβο για το σκοτάδι. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν καλό ψυχολόγο ή ψυχίατρο για παιδιά, ο οποίος ψάχνοντας το ιστορικό του παιδιού, θα εντοπίσει απο πού ξεκίνησε το πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να απαλλαγεί οριστικά απο αυτό.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζανη! Έχω 3 κορίτσια, 5 ετών και 2 ετών, οι δίδυμες αντίστοιχα. Εδώ και ένα μήνα οι μικρές έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τις κούνιες τους μόνες τους, ακόμα και μέσα στη νύχτα. Επίσης, μέχρι να κοιμηθούν πρέπει να είναι κάποιος μαζί τους, διαφορετικά πηδάνε από την κούνια τους. Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα δίχρονα θέλουν προσοχή, ώστε να μην έχουν κάποιο ατύχημα. Από ό,τι περιγράφεις το πιο εύκολο είναι σε αυτήν τη φάση να τοποθετήσετε κάγκελα στην κούνια ή απλά να κατεβάσετε το στρώμα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζανη. Έχω μια κορούλα 2,5 μηνών και εδώ και λίγες ημέρες έχω παρατηρήσει την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα φρύδια της να είναι ελαφρώς πιο λευκή από το υπόλοιπο χρώμα προσώπου. Ο άντρας μου έχει λεύκη, την οποία έχει κληρονομήσει από την μητέρα του και φοβόμαστε μην το πάρει και η κόρη μας. Αν και οι περισσότεροι που το έχω συζητήσει λένε πως είναι πολύ μικρή ακόμα για να το εμφανίσει εγώ αγχώνομαι. Θα μπορούσε σε αυτή την ηλικία να το εμφανίσει; Υπάρχει κάποια θεραπεία για την λεύκη στα μωρά; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πιθανόν και απο αυτή την ηλικία να φανούν τα πρώτα συμπτώματα της λεύκης. Βέβαια, αν είναι κάτι που θα εξελιχθεί, όπως ξέρεις και από τον άντρα σου και την πεθερά σου, δεν υπάρχει θεραπεία. Αν θέλεις να είσαι σίγουρη για την διάγνωση, μόνο ένας δερματολόγος για παιδιά θα μπορούσε να κάνει τη διάγνωση.

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Read More

And More