Τι απαντά ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης στις ερωτήσεις σας;

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!

 

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Η μικρή μου είναι πρόωρη, με βάση την ημερομηνία που γεννήθηκε είναι έξι μηνών και με τη διορθωμένη πέντε μηνών, αλλά ακόμα δεν στέκεται μόνη της, αλλά ούτε της αρέσει να είναι καθιστή. Επίσης, δεν πίνει νερό μετά τις στερεές τροφές και έχω φοβηθεί λίγο. Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα προωράκια τον πρώτο χρόνο της ζωής τους δείχνουν μια καθυστέρηση στην αναπτυξιακή εξέλιξή τους, η σοβαρότητα της οποίας εξαρτάται από το πόσο πρόωρο είναι το μωρό και ποια προβλήματα παρουσίασε αμέσως μετά τη γέννησή του (θερμοκοιτίδα, οξυγονοθεραπεία κλπ). Αν η νευρολογική εκτίμηση που κάνει ο παιδίατρος συμφωνεί με την ηλικία του μωρού σου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά θέλει λίγο υπομονή. Αλλιώς μπορεί να απαιτηθεί κάποια μορφή φυσιοθεραπείας. Όσο αφορά το νερό, πιθανόν να μην το θέλει, διότι έτσι κι αλλιώς με το γάλα, τα φρούτα και τις σούπες παίρνει αρκετές ποσότητες νερού. Αν το μωρό δεν φαίνεται αφυδατωμένο, τότε σημαίνει ότι ενυδατώνεται επαρκώς.

 

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, καταρχήν σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να λυθούν οι απορίες μου ή να διασταυρώσω τα δεδομένα που μου δίνονται. Οι γιοι μου (τεσσάρων ετών και έξι μηνών αντίστοιχα) έχουν ομάδα αίματος Α-, εγώ έχω 0+ και ο μπαμπάς τους, όπως ακριβώς γράφει η κάρτα αιμοδότη, Α1+. Αυτό πώς ακριβώς γίνεται, να μην έχουν την ομάδα αίματος ενός από εμάς; Στο μαιευτήριο μας είπαν πως μπορεί να συμβεί. Επίσης, μου είπαν πως λόγω ασυμβατότητας ομάδων αίματός μας με τα μωρά, έκαναν και ίκτερο.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν υποομάδες και βάσει των συνδυασμών τους μπορεί ένα παιδί να έχει διαφορετική ομάδα από αυτή των γονιών του. Επίσης, πραγματικά αν η μαμά είναι Ο και το μωρό είναι Α τότε μπορεί να κάνει ίκτερο τις πρώτες ημέρες της ζωής του, λόγω ασυμβατότητας ομάδων.

 

Ερώτηση:
“Είμαι μαμά ενός αγοριού πέντε ετών που πηγαίνει σχολείο για τέταρτη χρόνια, στο προνήπιο. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχω γεννήσει το δεύτερο και ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να πηγαίνω τον πρώτο σχολείο. Ο παιδίατρος μας είπε αν μπορούμε να τον κρατήσουμε, μιας και δεν θέλει να αρρωστήσει το μωρό το πρώτο τρίμηνο. Ο καιρός, όμως, είναι πολύς και πιστεύω πως θα τον επηρεάσει αρνητικά όλη αυτή η αλλαγή της καθημερινότητάς του. Από την άλλη, φοβάμαι πολύ μην αρρωστήσει το μωρό, γιατί ξέρω πως θα πρέπει να νοσηλευτεί και μετά θα έχει ευαισθησία για κάποια χρόνια. Σας παρακαλώ, πείτε μου κι εσείς τη δική σας γνώμη. Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα σου πω μόνο τη δίκη μου γνώμη γι’ αυτές τις περιπτώσεις: προτείνω το παιδί να μην διαταράξει την παρακολούθησή του στο σχολείο και αν πραγματικά συμβεί να αρρωσταίνει τόσο πολύ που είναι ασύμφορο για την υγεία του νεογέννητου, τότε να αποφασιστεί αν πρέπει να διακόψει το σχολείο και για πόσο διάστημα.

 

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρε! Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να κοιμάται με μαξιλάρι. Τι είναι καλύτερο για το σώμα του;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μετά τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής του ένα μωρό μπορεί δειλά-δειλά να αρχίσει να χρησιμοποιεί μαξιλάρι ειδικό, με τρυπούλες και όχι πολύ ψηλό ( μέχρι τρία εκατοστά ύψος).

 

Ερώτηση:
“Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών και δεν πίνει γάλα. Μόνο θηλάζει το πρωί, το μεσημέρι πριν κοιμηθεί και το βράδυ επίσης. Πώς μπορώ να την μάθω να πίνει γάλα, γιατί με έχει αγχώσει αυτή η κατάσταση;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έχεις σοβαρούς λόγους για να σταματήσεις το μητρικό θηλασμό; Διότι, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο θηλασμός μπορεί να πάει περίφημα τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους 24 μήνες. Αν το μωρό σου αναπτύσσεται κανονικά, δεν έχεις κανένα λόγο να το σταματήσεις, εκτός και αν έχεις βαρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι: Α) σταματάς με φάρμακα απότομα το γάλα σου και έτσι το παιδί απογοητεύεται που δεν βγάζει γάλα και αναγκάζεται να πιει κάτι άλλο και Β) μειώνεις σιγά-σιγά το χρόνο θηλασμού και έτσι μειώνεται αντίστοιχα το γάλα σου και το παιδί συνηθίζει τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

 

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα, έχω μια μπεμπούλα εννέα μηνών και είμαστε μια χαρά. Έχω ενημερωθεί από την παιδίατρό μου ότι στη σειρά των εμβολιασμών που πρέπει να κάνουμε ακολουθεί τώρα το Bexsero για τη μηνιγγίτισα τύπου Β. Δεν συνταγογραφείται και είναι προαιρετικό. Θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο είναι απαραίτητο να γίνει, αν είναι ασφαλές και αν οι παρενέργειες είναι πιο έντονες ή διαφορετικές από ένα άλλο εμβόλιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η παιδίατρός σου έχει δίκιο. Πρέπει να κάνεις το εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές, χρήσιμο και απαραίτητο και έχει μικρό ποσοστό να κάνει πυρετό ή να πονάει λίγο το χεράκι για μια-δυο μέρες.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More