Τι γίνεται όταν έχει κοντό χαλινό στην γλώσσα;

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω αν ένα μωρό έχει κοντό χαλινό στην γλώσσα τι γίνεται; Χρειάζεται ολική αναισθησία για να γίνει αυτό; Είναι 7,5 μηνών.”
Απάντηση
Ο κοντός χαλινός γλώσσας είναι κάτι το οποίο παρατηρείται από την στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί. Είναι εκείνο το πετσάκι, ο γλωσσοδέτης που λέγανε οι παλιοί, που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα και σαν χαλινάρι την συγκρατεί ώστε να μην μπορεί να κινείται χωρίς έλεγχο.
Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ο χαλινός της γλώσσας όταν είναι πολύ κοντός είναι :
-Στην άρθρωση δηλαδή ένα παιδί δεν μπορεί να προφέρει σωστά κάποια γράμματα όπως το Ρ τα οποία θέλουν κάποιο γύρισμα της γλώσσας.
-Μπορεί να δημιουργήσει κάποια ορθοδοντική ανωμαλία στην κάτω γνάθο καθώς αν είναι πολύ κοντός ο χαλινός η γλώσσα πιέζει από μέσα την κάτω γνάθο και έτσι μπορεί να προβάλλει προς τα έξω.
Συνήθως τον χαλινό της γλώσσας τον κόβουμε πριν βγάλει το παιδί δόντια οπότε δεν χρειάζεται ούτε νάρκωση ούτε κάποιο ράμμα.
Εάν περάσει κάποια ηλικία επειδή ο χαλινός της γλώσσας γίνεται πιο σαρκώδης και πιο δύσκολος να κοπεί, μπορεί να χρειαστεί κάποια τοπική αναισθησία ή και μία ελαφριά γενική νάρκωση.

Read More

And More