“Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το σπίτι για ένα μωρό;” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα αγοράκι 2 ετών. Γεννήθηκε με περίμετρο κεφαλής 31,7 στις 39 εβδομάδες. Τώρα η περίμετρος είναι 45,6. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν βρισκόμαστε στα φυσιολογικά πλαίσια. Παρακολουθεί πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης με καλή εξέλιξη κινητικής, αλλά όχι στον λόγο.
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, ένα αγόρι 2 χρόνων, το οποίο έχει γεννηθεί τελειόμηνο με φυσιολογική καμπύλη περιμέτρου κεφαλιού, θα πρέπει να έχει περίμετρο κεφαλιού από 47-51 πόντους με μέσο όρο τους 50 πόντους. Ο γιος σου έχει χαμηλή περίμετρο κεφαλιού, αλλά γεννήθηκε εξίσου και με μικρή περίμετρο. Όσον αφορά στην ψυχοκινητική του εξέλιξη, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, καθώς υπάρχουν παιδιά με μικρή περίμετρο κεφαλιού τα οποία ψυχοκινητικά είναι απόλυτα φυσιολογικά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο! Έχουμε ένα αγοράκι 22 μηνών. Δεν μιλάει κανονικά ακόμη. Λέει μαμά, μπαμπά, γιαγιά κ.λ.π. Είναι υπερκινητικός, καταλαβαίνει τα πάντα, ακούει τις εντολές και φέρνει ό,τι του ζητάς. Πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό για τη γλωσσική ανάπτυξη;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, σε αυτήν την ηλικία το παιδί σου θα έπρεπε να βάζει δυο λέξεις στη σειρά (μαμά άτα). Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ομιλία είναι αρκετοί: κληρονομικότητα, προωρότητα, περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κ.λ.π. Η πρώτη κίνηση είναι να αρχίσει βρεφικό σταθμό. Αν μετά από τρεις μήνες δεν παρατηρήσετε βελτίωση, θα πρέπει να εξετασθεί από ειδικό αναπτυξιολόγο, ο οποίος θα ζητήσει και εξετάσεις για την ακοή, θυρεοειδή κ.λ.π.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το σπίτι τώρα τον χειμώνα για ένα μωράκι 2,5 μηνών;
Σταυρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, μια θερμοκρασία 19-21 βαθμούς είναι πολύ καλή. Δεν θέλουμε πολύ ζέστη, αλλά ούτε και κρύο. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία. Και φυσικά δεν πρέπει να ντύνεις υπερβολικά το παιδί σου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 11,5 μηνών και τις τελευταίες 2 μέρες πνίγεται στον ύπνο του και ξυπνάει και κλαίει. Να προσθέσω εδώ ότι δεν τον ταΐζω βαριά το βράδυ για να ανεβαίνει το φαγητό. Επίσης, όταν τρέχει ή λαχταράει κάτι, τον πιάνει ένας ξερόβηχας, κάτι που έχω εντοπίσει εδώ και κάποιους μήνες. Πείτε μου τη γνώμη σας.
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να εξετασθεί για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και για πιθανό άσθμα. Και τα δυο αυτά εμφανίζουν τη συμπτωματολογία που περιγράφεις. Πρώτα θα κάνεις ένα ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ οισοφάγου – στομάχου μετά από τρεις ώρες νηστεία και ύστερα θα το ακροαστεί ένας παιδο-πνευμονολόγος. Αυτές οι δυο κινήσεις θα βάλουν τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More