Το εμβόλιο του καλοκαιριού

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τον τέτανο πριν τις διακοπές;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Το εμβόλιο του τετάνου ξεκινάμε να το κάνουμε στα παιδιά από τον δεύτερο μήνα και έχει επαναληπτικές δόσεις σχεδόν εφ’ όρου ζωής. Οι ενήλικες επαναλαμβάνουν το εμβόλιο κάθε δέκα χρόνια.
Ο τέτανος είναι ένα μια σοβαρή αρρώστια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με το μικρόβιο αν χτυπήσει, αν τρυπηθεί από σύρμα ή σκουριασμένη πρόκα κτλ.
Όταν το βακτήριο του τετάνου εισέλθει στον οργανισμό προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και δημιουργεί “τετανία”, δηλαδή όλο το νευρομυικό σύστημα “σφίγγεται” και παρουσιάζει σπασμούς με αποτέλεσμα να παραλύει ο οργανισμός. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και πνευμονική κάμψη και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ λοιπόν, πρέπει να ελέγξουμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού μήπως έχουμε αμελήσει να κάνουμε την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Αν ένα παιδάκι δεν έχει κάνει το εμβόλιο του τετάνου ή την αναμνηστική δόση σε περίπτωση που χτυπήσει σε εξωτερικό περιβάλλον όπου συναντάται συνήθως το σπορίδιο του τετάνου, θα πρέπει να κάνει άμεσα αντιτετανικό ορό (καθώς και το επαναληπτικό εμβόλιο). Αν το παιδί ωστόσο βρίσκεται σε κάποιο σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί πιθανόν να είναι δύσκολο να βρεθεί το εμβόλιο.
Κατά συνέπεια θεωρείται εξαιρετικά επίκαιρο τα παιδιά να είναι εμβολιασμένα για τον τέτανο, πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές προκειμένου να είναι προστατευμένα. Με βάση αυτόν τον συλλογισμό, το εμβόλιο του τετάνου είναι το “εμβόλιο του καλοκαιριού”

Read More

And More