“Τσακώθηκαν και τον δάγκωσε…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ. Το παιδί μου είναι δυόμιση ετών, ξεκίνησε παιδικό κι ένα παιδάκι του πήρε το αυτοκίνητο και τσακώθηκε και τον δάγκωσε. Από τότε όταν βρίσκεται με άλλα παιδιά έχει πάθει φοβία και κλαίει. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω.
Ζέτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι σαφές ότι το μωρό σου έχει φοβηθεί, διότι όπως αντιλαμβάνεσαι το δάγκωμα προκαλεί μεγάλο φόβο. Θέλει τον χρόνο του ώστε το μωρό σου να ηρεμήσει και να αποκτήσει πάλι ηρεμία και ασφάλεια. Μια καλή μέθοδος είναι να ζητήσεις από τη μητέρα του παιδιού που έκανε την παραβατική πράξη να ΚΑΝΕΤΕ παρέα με τα παιδιά σας στα σπίτια σας και έξω σε παιδικές χαρές, ώστε τα παιδιά να παίζουν μαζί, να συμφιλιωθούν σε φιλικό και ασφαλές περιβάλλον και ο γιος σου να ξεπεράσει τον φόβο του.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια μπεμπούλα 3 μηνών την οποία, λόγω δουλειάς, τη θηλάζω, όμως μαζί με συμπλήρωμα. Έχει τώρα δύο βδομάδες που έχει μονίμως μια γκρίνια. Τρώει, κάνει τα κακά της (μία φορά τη μέρα) και μετά κλαίει χωρίς λόγο και δεν ηρεμεί στην αγκαλιά μου παρά μόνο όταν τη βάζω για ύπνο. Κοιμάται πάρα πολύ γρήγορα. Όταν πάμε να την φιλήσουμε, να την αγκαλιάσουμε, να της μιλήσουμε θέλει λίγο, γιατί μετά βάζει τα κλάματα. Μήπως δεν καλύπτεται από το θηλασμό μου; Δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο την ενοχλεί. Κολικούς περάσαμε.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Μυρτώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, έτσι όπως μου τα περιγράφεις ΜΠΟΡΕΙ να κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή παλινδρομεί το γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο και έχει ενοχλήσεις όπως καούρες και τσουξίματα. Σου προτείνω να κάνετε ένα ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ οισοφάγου στομάχου κι αν διαπιστωθεί η παλινδρόμηση τότε να πάρει ένα ειδικό φάρμακο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
3. Κύριε Μαζάνη καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε για τη βοήθεια. Έχω ένα αγοράκι 1.5 μηνών, ο οποίος έχει πολλά σαλάκια. Το βράδυ όταν κοιμάται, τον ακούω κάποιες φορές να βήχει, γιατί πνίγεται από το σάλιο του. Τον τοποθετώ πάντα ανάσκελα και με το κεφάλι του γυρισμένο στα πλάγια. Και εννοείται ότι είμαι υπ’ ατμόν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τον ακούσω. Δυστυχώς χρησιμοποιούμε πιπίλα (για 0-6 μηνών). Είναι φυσιολογικό; Τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να αποφύγω πνιγμό; Πρέπει να ελεγχθεί για άλλες ασθένειες;
Ευχαριστώ,
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, αν το βάζεις σε σωστή θέση (ανάσκελα με γυρισμένο το κεφάλι πότε δεξιά και πότε αριστερά ή στο πλευρό) τότε υπάρχει ασφάλεια. Όμως μου δίνει την εντύπωση ότι το μωρό σου ΜΠΟΡΕΙ να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Προτείνω να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου, ώστε αν έχει παλινδρόμηση να πάρει ειδικό αντιαναγωγικό σιρόπι.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
4. Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων, το οποίο είναι 14 κιλά. Έχω μεγάλο πρόβλημα με το φαγητό. Ειδικά με το μεσημεριανό. Δεν θέλει με τίποτα να φάει το μεσημέρι. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, έχω κάνει τα πάντα. Λυπάμαι να την αφήσω χωρίς φαγητό.
Μαριάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το θέμα της ανορεξίας είναι πολύπλοκο και δεν λύνεται με τόσα λίγα στοιχεία που μου δίνεις. Χρειάζεται πολύ ΚΑΛΟ οικογενειακό και ατομικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ -σωματικό και ψυχικό- και ειδικές εξετάσεις αίματος, ούρων και καμία φορά και απεικονιστικές. Θα πρέπει να το συζητήσεις με τον παιδίατρο σε ολιστικό επίπεδο προκειμένου να γίνουν οι σωστές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με λίγα λόγια μπορεί να είναι οργανικό, αλλά μπορεί να είναι και ψυχολογικό και μπορεί να μην φταίει το ΠΑΙΔΙ αλλά το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More