Σταμάτησε το κλάμα του!

Είναι ο δικός τους τρόπος να πουν “μαμά, σε χρειάζομαι”. Τι πρέπει όμως να κάνεις αν εκείνο είναι ταϊσμένο, στεγνό, ξεκούραστο και εξακολουθεί να κλαίει;

Τα παιδιά δεν μπορούν να μας πουν ότι πεινούν ή ότι κάτι τους ενοχλεί και αντ’ αυτού κλαίνε.
Όλα τα βρέφη περνούν περιόδους νευρικότητας, ίσως επειδή τους πρώτους μήνες τις ζωής τους έχουν ανώριμο νευρολογικό σύστημα. Επιπλέον, μερικά μωρά είναι πιο ευαίσθητα σε μυρωδιές, θορύβους κ.λπ. και είναι πιο εύκολο να αναστατωθούν.
Δοκίμασε κάποιες στρατηγικές προκειμένου να το ηρεμήσεις και να νιώσετε και οι δύο καλύτερα.
Υποκατάστησε το αμνιακό περιβάλλον
Το μωρό μπορεί να είναι αναστατωμένο επειδή του λείπει το πρώτο του “σπίτι”. Τύλιξε το με μια κουβέρτα με τα χέρια του κάτω, και προσπάθησε να δημιουργήσεις παλμικούς θορύβους ανάλογους με αυτούς που επικρατούν στο εσωτερικό της μήτρας. Ταλάντευσε απαλά και ρυθμικά το βρέφος και δώσε του κάτι να πιπιλίσει.
Χρησιμοποίησε τα χέρια σου
Το άγγιγμα διεγείρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ηρεμούν το μωρό. Δοκίμασε να χαϊδέψεις
το μάγουλο, την πλάτη, τα πόδια ή το στομάχι του βρέφους.
Μίλησε του
Ο γνώριμος τόνος της φωνής της μητέρας είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προκειμένου να ηρεμήσεις το μωρό, αλλά πάντα χαμηλόφωνα για να μην αναστατωθεί περισσότερο.
Απελευθέρωσε την ποπ σταρ που κρύβεται μέσα σου
Το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει επίσης καταπραϋντικά σε ένα ανήσυχο μωρό. Μην ανησυχείς για τυχόν φάλτσα, στα μάτια (και τα αυτιά του) είσαι η απόλυτη σταρ. Διάλεξε ήρεμα, αργά κομμάτια, όπως τα νανουρίσματα καθώς το σώμα συγχρονίζει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνευστική λειτουργία στο ρυθμό της μουσικής.
Άνοιξε τη βρύση
Πολλές μαμάδες ισχυρίζονται πως ο ήχος του τρεχούμενου νερού και η ζεστασιά που προκαλεί στο δέρμα λειτουργεί καθησυχαστικά στο μωρό.
Απόσπασε την προσοχή του
Παρουσίασέ του ένα νέο παιχνίδι ή στρέψε την προσοχή του στο κατοικίδιο σας ή σε έναν καθρέφτη. Μπορεί να το κάνεις να ξεχαστεί.
Κράτησε την ψυχραιμία σου
Αν είσαι απογοητευμένη μπορεί να μεταφέρεις στο μωρό την ένταση σου και να εμπλακείς έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.

READ more